BTK’dan Instagram’a Erişim Engelli

Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), “katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle” gerekçesiyle Instagram’a erişim engeli getirdi. BTK, erişim engelinin ne kadar süreceğine dair herhangi bir bilgi vermedi.

Haber Merkezi / Türkiye’nin dünya genelinde en çok Instagram kullanıcısı olan beşinci ülkesi olduğu belirtiliyor. We are social isimli kurumun 2024 yılı çeyrek verilerine göre Türkiye’de 57 milyon 100 bin Instagram kullanıcısı bulunuyor. Verilere göre Türkiye’de en çok Youtube ikinci sıra Instagram üçüncü sıradaysa TikTok uygulaması abonesi bulunuyor.

Sitede, “instagram.com, 02/08/2024 tarihli 490.05.01.2024.-608983 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir.” ifadeleri yer alıyor.

Geçtiğimiz yıllarda farklı gerekçelerle YouTube, Wikipedia ve şimdi adı X olan Twitter gibi sitelere de erişim yasakları uygulanmıştı.

Fotoğraf ve video paylaşım sitesi Instagram’a erişim engeli getirildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) sitesinde yer alan ilanda erişim engelinin 2 Ağustos itibarıyla uygulandığı bilgisi yer alırken yaptırımın gerekçesi veya ne kadar süreceğine dair açıklama yapılmadı. Erişim engeli bir mahkeme kararı ile değil, BTK aracılığıyla uygulandı.

Buna mukabil, geçtiğimiz günlerde Hamas’ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin İsrail tarafından İran’ın başkenti Tahran’da suikaste uğramasının ardından Instagram’ın Haniye ile ilgili paylaşımları engellediği iddia edilmiş, İletişim Başkanı Fahrettin Altun konuya dair bir açıklama yayınlamıştı.

Altun, açıklamasında “İsrail ne kadar Filistinli öldürürse öldürsün, Filistin’in haklı davası tarihten silinmeyecektir. İsrail devleti de yargısız infazların, suikastların, işgalin ve soykırımın faili olarak tarihe geçecektir. Ayrıca, Heniye’nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram’ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir.” ifadelerini kullanmıştı.

Siber hukuk uzmanı Yaman Akdeniz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, erişim engelinin gerekçesinin “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” olduğunu öne sürdü. Yaman Akdeniz, şunları yazdı: “Güne Instagram platformunun erişime engellenmesi ve sansürlenmesiyle başlıyoruz. Gerekçesi milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması.

Instagram bu sabah saat 03.00 civarı Türkiye’den BTK tarafından bir idari tedbir kararı ile erişime engellendi. Kararı ya Cumhurbaşkanlığı veya bir bakanlık talep etti. BTK, kararını bir sulh ceza hakimliğine onaylatmak zorunda. Takipteyiz. Instagram’a uygulanan sansür keyfidir, herhangi bir açıklaması veya gerekçesi de asla olamaz. Hiç bir hakim de böyle bir talebi onaylamamalıdır.”

Geçtiğimiz yıllarda farklı gerekçelerle YouTube, Wikipedia ve şimdi adı X olan Twitter gibi sitelere de erişim yasakları uygulanmıştı.

Türkiye’nin dünya genelinde en çok Instagram kullanıcısı olan beşinci ülkesi olduğu belirtiliyor. We are social isimli kurumun 2024 yılı çeyrek verilerine göre Türkiye’de 57 milyon 100 bin Instagram kullanıcısı bulunuyor. Verilere göre Türkiye’de en çok Youtube ikinci sıra Instagram üçüncü sıradaysa TikTok uygulaması abonesi bulunuyor.

Erişim engeli kararı uluslararası basında

Uluslararası basın, BTK’nın erişim engeli kararını geniş bir şekilde ele aldı.

Reuters: “Türkiye, sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engelledi, ancak bilgi teknolojileri düzenleyicisi herhangi bir sebep veya yasak süresi belirtmedi. Bu hamle, çarşamba günü Türk İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, Hamas’ın kilit yetkililerinden İsmail Heniyye’nin öldürülmesiyle ilgili taziye mesajlarını engelleme kararı nedeniyle platformu eleştirmesinin ardından geldi.

Altun, bu durumu “sansür” olarak nitelendirerek, Instagram’ın herhangi bir politika ihlali belirtmeden bu kararı aldığını belirtti. Instagram’ın ana şirketi Meta Platforms Inc. ise konuya ilişkin henüz bir yorum yapmadı. Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2 Ağustos tarihli kararı web sitesinde yayımladı.”

Bloomberg: “Türkiye’nin internet düzenleyicisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üst düzey danışmanının, sosyal medya platformunun Hamas’ın siyasi lideri İsmail Heniyye’nin ölümüyle ilgili gönderileri sansürlediği iddiasıyla Instagram’ı eleştirmesinin ardından erişimi engelledi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, bu adımın gerekçesini açıklamadı. Meta Platforms Inc. ve BTK, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Türkiye, daha önce terör olayları ve büyük doğal felaketler sırasında sosyal medya platformlarına erişimi kısıtlamıştı. Hükümetin sosyal medya üzerindeki sıkı denetimi, insan hakları örgütleri, muhalefet politikacıları ve diğer eleştirmenler tarafından ifade özgürlüğünü zayıflattığı gerekçesiyle endişeyle karşılanıyor.”

AFP: “Türkiye, ABD’li şirketin üst düzey bir Türk yetkilisi tarafından sansürle suçlanmasının ardından cuma günü Instagram sosyal medya ağına erişimi engelledi. BTK, “02/08/2024 tarihli karar gereği instagram.com’a erişim engellenmiştir” açıklamasını yaptı.

Türkiye’de yaşayan birçok kullanıcı, Instagram akışlarını yenileyemediklerini belirterek şikayetçi oldu. Türk Cumhurbaşkanlığı İletişim Direktörü Fahrettin Altun, çarşamba günü Meta’ya ait Instagram’ı, Hamas lideri Heniyye’nin ölümüyle ilgili taziye mesajlarının yayınlanmasını engellemekle suçladı. Altun, bu durumu “çok açık bir sansür girişimi” olarak nitelendirdi.

Bu karar, Türkiye’de 50 milyondan fazla kullanıcısı olan Instagram’a erişimi engelledi. Bu, Türkiye’nin sosyal medya sitelerine erişimi ilk engellemesi değil. Wikipedia, Nisan 2017’den Ocak 2020’ye kadar iki makale nedeniyle erişime kapatılmıştı. Bu durum, Erdoğan hükümetinin sivil özgürlüklere saldırmakla suçlandığı bir ülkede şok etkisi yaratmıştı.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir