Borsa’da Yağmaya Fırsat Verildi; Yabancılar Milyonlarca Dolar Kazandı
“Kayıpları giderilemeyen bir kitle var. Borsa işleme kapatılmadığı için 6 ve 7 Şubat tarihlerinde panik olup elindeki hisseleri satanlar. İlk 2 gündeki işlemler iptal edilmediği için hisse satanlar yaklaşık yüzde 10 kayba uğradı. Peki, o 2 günde hisseleri kim aldı? Yabancılar.
Uzun süredir satışta oldukları Borsa İstanbul’da Pazartesi ve Salı günü toplam 130 milyon 500 bin dolarlık alım yaptılar. ‘Herkes satarken al, herkes alırken sat’ şeklinde özetlenen ‘borsa atasözü’ bir kez daha hatırlandı.
Oysa paniği önlemek mümkündü. Eğer Çarşamba günkü işlemler iptal edildiğinde, Pazartesi ve Salı günkü işlemler de aynı gerekçeyle iptal edilmiş olsaydı, yabancılar fırsatçılık yapamayacak, yerlilerin acısını ve paniğini kazanca dönüştüremeyecekti. Ama yaşanan büyük felakete rağmen Borsa İstanbul’un açık tutulması bu ‘yağmaya’ fırsat verdi…”
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat günü saat 04:17’de Pazarcık ilçesinde 7,7, aynı gün saat 13.24’te Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Depremde toplam can kaybı sayısı 40 bini aşmıştı.
Depremin ardından depremzedelerin yatırımlarının da bulunduğu Borsa İstanbul 6 ve 7 Şubat’ta açık kalmış, 8 Şubat’tan itibaren işlemler 15 Şubat’a kadar durdurulmuştu. Bu kararda geç kalınması nedeniyle insanların yatırımlarında da mağdur olduğu kaydedilmişti.
Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç, bugünkü ‘Deprem sonrası piyasalar…’ başlıklı yazısında, yabancıların Borsa İstanbul’da kazandığı parayı gündeme getirdi.
Çetingüleç, Borsa İstanbul’un 6 Şubat’ta yüzde 1.35, 7 Şubat’ta yüzde 8.62’lik kayba uğradığını, 8 Şubat’ta 1 saatteki yüzde 7’lik kayıp üzerine işlemlerin durdurulduğunu anımsattı.
Deprem bölgesinde 381 bin borsa yatırımcısı bulunduğunu ve bu kişilerin işlem yapamadığını belirten Kısa Dalga yazarı, daha sonra kayıpları telafi etmek için atılan adımlardan bahsetti.
Çetingüleç, borsanın işleme başladığı 15 Şubat’ta hisselerin yüzde 9.88 değer kazandığını, 4 milyona yakın yatırımcının kaybının büyük oranda giderildiğini kaydetti.
Kısa Dalga yazarı şunları yazdı: “Kayıpları giderilemeyen bir kitle var. Borsa işleme kapatılmadığı için 6 ve 7 Şubat tarihlerinde panik olup elindeki hisseleri satanlar. İlk 2 gündeki işlemler iptal edilmediği için hisse satanlar yaklaşık yüzde 10 kayba uğradı. Peki, o 2 günde hisseleri kim aldı? Yabancılar. Uzun süredir satışta oldukları Borsa İstanbul’da Pazartesi ve Salı günü toplam 130 milyon 500 bin dolarlık alım yaptılar. ‘Herkes satarken al, herkes alırken sat’ şeklinde özetlenen ‘borsa atasözü’ bir kez daha hatırlandı.
‘Yağmaya fırsat verdi’
Oysa paniği önlemek mümkündü. Eğer Çarşamba günkü işlemler iptal edildiğinde, Pazartesi ve Salı günkü işlemler de aynı gerekçeyle iptal edilmiş olsaydı, yabancılar fırsatçılık yapamayacak, yerlilerin acısını ve paniğini kazanca dönüştüremeyecekti. Ama yaşanan büyük felakete rağmen Borsa İstanbul’un açık tutulması bu ‘yağmaya’ fırsat verdi…
BİST 100 endeksi 17 Şubat’la biten haftayı 5 bin 026 seviyesinden kapattı. Önümüzdeki hafta 5130’daki direnci aşarsa yukarı doğru hareket edebilir. Aşamazsa, aşağıda ilk desteği 4950’de. Bekleyenin ve düşüşü fırsat bilip alanların kazandığı, panik olup satanların kaybettiği bir haftaydı.
Depremde alım yapan yabancılar, 130 milyon dolarla 3 günde yaklaşık 15 milyon dolar para kazandı. Dolar cinsinden yüzde 10’u aşkın kazanç! Amerika’da yükselen faizlere rağmen bunu 2 yılda elde edemezsiniz…”