Binswanger Hastalığı Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey
Binswanger hastalığı, beyin yüzeyinin (serebral korteks) altındaki beyaz maddeyi (sinir lifi yolları) ve sinir hücresi kümelerini (bazal gangliyonlar ve talamus) besleyen kan damarlarını etkileyen arteriyoskleroz ve tromboembolizmin neden olduğu ilerleyici bir nörolojik bozukluktur.
Haber Merkezi / Çoğu hasta, genellikle 5-10 yıllık bir süre içinde, ilerleyici hafıza ve entelektüel yetenek kaybı (bunama), idrar aciliyeti veya idrar kaçırma ve anormal derecede yavaş, ayaklarını sürüyerek, dengesiz bir yürüyüş modeli yaşar.
Damar etiyolojileri nedeniyle Binswanger hastalığına bağlı semptomlar ve fiziksel bulgular inme nedeniyle aniden kötüleşebilir, stabilize olabilir ve ardından kısa bir süre düzelebilir, ancak kan damarları giderek tıkandıkça hastanın genel durumu ilerlemeye devam eder.
Etkilenen bireyler genellikle depresif, umursamaz (kayıtsız), hareketsiz ve hareket edemez veya karar veremez hale gelir (abulik). İçine kapanırlar ve zayıf muhakeme, düşük planlama ve organizasyon becerileri ve daha az spontane iletişim sergilerler.
Ek olarak, etkilenen bireyler konuşma (dizartri), yutma (disfaji) ve idrar kesesi kontrolünde (inkontinans) zorluk yaşayabilir. Bazı hastalar yavaşlık, zayıf denge ve kısa, ayaklarını sürüyerek yürüyen adımlar (Parkinsonizm) gibi Parkinson hastalığında görülenlere benzer anormallikler sergiler. Tremor genellikle bir özellik değildir.
Binswanger hastalığı olan birçok kişinin felç veya geçici iskemik atak öyküsü vardır. Sonuç olarak, bu hastalığın bazı belirti ve bulguları kekemelik veya adım adım gelişebilir, ancak beynin derinlerindeki sinir lifi yollarının (subkortikal beyaz cevher) ilerleyici yıkımına bağlı olarak kademeli bir bozulma da vardır.
Bu nedenle, Binswanger hastalığını Alzheimer hastalığı ve Lewy cisimcikli demans gibi sinsice başlayan ve kademeli olarak ilerleyen nörodejeneratif hastalıklardan ayırt etmek zor olabilir (bkz. İlgili Bozukluklar). Ayrıca, Binswanger hastalığı ve nörodejeneratif hastalıklar genellikle aynı hastada bir arada bulunur çünkü bu durumlar yaşlılarda çok yaygındır.
Binswanger hastalığına arteriyoskleroz, tromboembolizm ve beynin derin yapılarını besleyen kan damarlarını tıkayan diğer hastalıklar neden olur. Hipertansiyon, sigara, hiperkolesterolemi, kalp hastalığı ve diyabet, Binswanger hastalığı için risk faktörleridir.
CADASIL (subkortikal infarktlar ve lökoensefalopati ile serebral otozomal dominant arteriyopati) gibi nadir kalıtsal hastalıklar da Binswanger hastalığına neden olur. Bu nedenle, Binswanger hastalığı aslında spesifik bir hastalık değil, birden fazla nedeni olan bir vasküler demansın klinik sendromudur. Beyin dokusundaki azalan kan akışı, tedavi için bir hedef olabilecek ikincil enflamasyon üretiyor gibi görünmektedir.
Binswanger hastalığının teşhisi genellikle ayrıntılı bir hasta öyküsü, fizik muayene ve beynin manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) taraması dahil olmak üzere kapsamlı bir klinik değerlendirmeye dayanır. MR ve CT, sinir lifi (beyaz cevher) dejenerasyonunu ve beynin derin yapılarında çok sayıda küçük darbeyi ortaya çıkarır.
Binswanger hastalığındaki iskemik beyin hasarı geri döndürülemez, bu nedenle tedavi inme için risk faktörlerini azaltmaya ve böylece hastalığın ilerlemesini geciktirmeye odaklanır. Tedavi genellikle kan basıncını kontrol etmek için anti-hipertansif ilaçlar, tromboembolizmi azaltmak için antiplatelet ilaçlar (örn. aspirin) veya varfarin, aterosklerozu azaltmak için statinler, sigarayı bırakma ve diyabetik kontrolü içerir. Enflamasyonun küçük damar hasarında rol oynadığı görülüyor, ancak bunu tedavi etmenin kanıtlanmış bir yolu yok.
Binswanger hastalığının sıklıkla Alzheimer hastalığı, Lewy cisimcikli demans ve Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklarla bir arada bulunduğunu hatırlamak önemlidir. Sonuç olarak, hastalar sıklıkla kognitif bozukluk için kolinesteraz inhibitörleri (örn. donepezil, rivastigmin, galantamin) ve motor bozukluk için levodopa denemeleri alırlar.
Diğer tedavi semptomatik ve destekleyicidir. Antidepresan ilaçlar, Binswanger hastalığı ile ilişkili depresyonun tedavisinde yardımcıdır. İyi uyku hijyeni ve düzenli egzersiz çok önemlidir. Konuşma terapisi, konuşma ve yutma güçlüğünün değerlendirilmesinde ve tedavisinde faydalıdır.
Ergoterapi, ev içi güvenlik değerlendirmeleri yapabilir ve güvenlik ve bağımsızlığı geliştirmek için faydalı yardımcılar ve stratejiler önerebilir. Hastalar genellikle Parkinson hastalığında yararlı olan bazı fizik tedavi ve egzersiz programlarından yararlanır.
Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.