Belkıs Akkale Kimdir? Hayatı, Albümleri
17 Mayıs 1954 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Belkıs Akkale, aslen Malatyalı’dır. İlkokul sonrası 7 yıl kadar Sâdi Yâver Ataman’dan Türk halk müziği dersi alan Belkıs Akkale, aynı dönemde bir süre müzisyen Adnan Ataman ile birlikte çalıştı.
İlk olarak sahneye 1974 yılında henüz 22 yaşındayken çıkan Belkıs Akkale, Ankara Radyosu’ndan Mustafa Geceyatmaz’ın dikkatini çekti ve bu kuruma davet edildi. Belkıs Akkale, yaklaşık olarak 6 yıl kadar kurum dışı sanatçı olarak burada görev yaptı. Belkıs Akkale, 1980 yılında ise TRT’nin yaptığı sınavı geçerek yetişmiş sanatçı olarak kadroya alındı. 1982 yılında çıkardığı Dadey adlı albümle adını duyurmuş olan Belkıs Akkale, TRT’den ayrılarak bağımsız çalışmaya başladı.
1990 yılında Kültür Bakanlığı’nda “Devlet Solist Sanatçısı” olarak göreve başlayan Belkıs Akkale, hâlen bu görevini sürdürmektedir. Şu ana kadar 22 albüm hazırlayan Belkıs Akkale ayrıca 9 sinema filmi çevirdi. Yurt içi ve yurt dışında birçok şenliğe katılan Belkıs Akkale, 1994 yılına kadar çeşitli kurum ve kuruluşlardan “Yılın Sanatçısı” ödülünü aldı.
Belkıs Akkale’nin 45’likleri: Seni Allah Verdi Kimse Alamaz / Aşk Mahkûmu, Boş Beşik / Gözüm Kapıda Kaldı, İnsan Sevdiğine Kardeş Mi Der / Kızılırmak, Sevdiğime Pişman Oldum / Gizli Bir Aşk, Sahte Sevda / Zorla Güzellik Olmaz, Füsun / Güzel Sana Güle Güle, Bir Kadeh Susuz Rakı / Meyhaneler Oldu Benim En Son Durağım.
Belkıs Akkale’nin albümleri: Kaldır Nikabını, Gam Elinden, Dostlara Selam, Dadey, Sağolun, Türkü Türkü Türkiyem 1, Türkü Türkü Türkiyem 2, Güvercinim, Nerdesin, Gönül Telinden, 91’e Merhaba, Türküler Bizden Dinlemek Sizden (Hülya Süer ve Güler Duman ile), Ayrılığı Türkülere Sor / Yemen Yolu, Kaynana / Vay Bana, Ezgi Şöleni (İzzet Altınmeşe ile), Seher Bülbülü, Ezgi Şöleni (İzzet Altınmeşe ile), Ben de Yoruldum, Geri Gelmiyor / Al Yanaklım, Seher Yıldızı (Arif Sağ ile), Barış Türküsü, Özlenenler, Nağmeger / Kaldır Mihrabını, Türküler Bizi Anlatır.