Bejel Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi
Bulaşıcı bir hastalık olan bejel, frengiye çok benzer ancak cinsel yolla bulaşmaz. Çoğu zaman, bulaşma cinsel olmayan cilt teması veya yeme ve içme kaplarının ortak kullanımı yoluyla olur.
Haber Merkezi / Bejele neden olan organizma frengi, pinta ve yaws’a neden olan ve treponema olarak bilinen bakteri ile aynı aileye aittir. Treponemalar spiral şekilli bakterilerdir (spiroketler). Endemik frengi olarak da bilinen bejel, ağızda başlayan ve kademeli olarak ilerleyen deri ve kemik lezyonları ile karakterizedir.
Bejel, özellikle Doğu Akdeniz bölgesi ülkeleri ve sahra batı Afrika’da kuru, sıcak iklimlerde çok yaygındır.
Başlangıçta, bejeli olan çocukların mukoza zarlarında, özellikle ağız içinde veya yakınında yamalı, sümüksü ülserasyonlar (lezyonlar) vardır. Daha sonra sırtta, kollarda ve bacaklarda kabarcıklar oluşur.
Daha fazla hastalık ilerlemesi, kemiklerin, özellikle de bacakların enfeksiyonları ile gösterilir. Bu sonraki aşamalarda, ağzın çatısında ve burun geçişlerinde yumuşak, sakızımsı topaklar (diş etleri) belirir.
Diğer belirtiler arasında şişmiş bezler veya lenf düğümleri (lenf-adenopati) ve/veya kolların altında veya rektum ve kasık çevresinde deri ülserasyonları yer alabilir.
Bejel, Treponema pallidum endemicum olarak bilinen spiral şekilli bir bakterinin (spiroket) neden olduğu nadir bir bulaşıcı hastalıktır. Mikroskop altında, T. s. endemicum, frengiye neden olan Treponema pallidum bakterisinden neredeyse ayırt edilemez. Hastalık cinsel yolla bulaşmaz.
Bejel teşhisi, hastanın coğrafi geçmişine ve lezyonlardan alınan materyalin laboratuvar testine (karanlık alan incelemesi) dayanır. Sorumlu bakteri, bir treponema olarak bir mikroskopta görüldüğü anda kolayca tanımlanabilir.
Lezyonları çevreleyen sıvı örnekleri, pozitif bir ve FTA-ABS testi verir. Bununla birlikte, bejel’i zührevi sifilizden ayırt etmek için ek öykü gerekebilir.
Bejel için standart tedavi, antimikrobiyal ilaç benzatin penisilin G’dir. Penisiline alerjisi olan kişilere doksisiklin veya tetrasiklin verilebilir. Bu hastalığın neden olduğu lezyonlar tipik olarak tedaviden sonra iyileşir. Ancak iz kalıcı olabilir.
Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.