Bartter Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi
Bartter sendromu tıp literatüründe ilk olarak 1960’larda Dr. Frederic Bartter tarafından tanımlanmıştır. Yıllar boyunca, bu bozuklukları tanımlamak için farklı terminoloji kullanılmıştır. Bazı araştırmacılar bu bozuklukları klinik görünümlerine göre sınıflandırırken, diğerleri bunları altta yatan mutasyona uğramış gene göre sınıflandırır.
Haber Merkezi / Farklı terminoloji ve sınıflandırma sistemleri kafa karıştırıcı olabilir. Bartter sendromu, renal tübülopati (böbreklerdeki bazı küçük tüpler etkilendiği için), tuz kaybı bozukluğu (etkilenen bireyler aşırı miktarda tuz attığı için), tuz kaybettiren tübülopati ve kanalopati (böbreklerdeki iyon kanalları etkilendiği için) olarak değişken şekilde sınıflandırılabilir.
Bartter sendromu, altta yatan gen veya semptomatolojiye göre alt tiplere ayrılabilse de, alt tipler arasında önemli ölçüde semptom ve hastalık sunumu örtüşmesi vardır ve Bartter sendromu en iyi şekilde birkaç farklı gen mutasyonunun neden olduğu hastalık spektrumu olarak düşünülebilir. Bu bozukluklar için en yaygın sınıflandırma sistemi, yukarıda listelendiği gibi altta yatan genetik mutasyona dayanmaktadır. Doğum öncesi (doğumdan önce) Bartter sendromu terimi, doğumdan önce ortaya çıkan ve tipik olarak tip 1, 2, 4a ve 4b ile ilişkili olan vakaları ifade eder.
Bu bozukluklar bazen hiperprostaglandin E sendromları olarak da adlandırılır çünkü bunlar, vücudumuzda sinyal molekülleri olarak hareket eden prostaglandinler olarak bilinen yüksek seviyelerde bileşiklerle ilişkilidir. Bartter sendromu tip 3 bazen klasik Bartter sendromu olarak da adlandırılır. Bartter sendromu ile klinik olarak örtüşen Gitelman sendromu, özellikle tip 3, bazen Bartter sendromları ile gruplandırılır.
Bartter sendromunun başlangıç yaşı, şiddeti ve spesifik semptomları kişiden kişiye, hatta aynı alt tipe sahip kişiler arasında bile büyük farklılıklar gösterebilir. Bazı kişilerde hafif vakalar olabilir; diğerleri doğumda ciddi, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlar yaşayabilir.
Genel olarak, Bartter sendromları tip 1, 2, 4a ve 4b erken (doğumdan önce) başlangıç yaşı ve daha şiddetli semptomlarla ilişkilidir. Bartter sendromu tip 3 de doğumdan önce ortaya çıkabilir, ancak genellikle daha hafif semptomlarla (aşağıya bakın) ve bu alt tipe sahip birçok hasta, bebeklik veya erken çocukluk döneminde büyüme sorunları ile ortaya çıkar.
Ancak bu evrensel, mutlak bir kural değildir ve istisnalar mevcuttur. Bu nedenle, etkilenen bireyler aşağıda tartışılan semptomların tümüne sahip olmayabilir ve Bartter sendromunun bir alt tipinde daha yaygın olan belirli semptomlar başka bir alt tipte ortaya çıkabilir. Her vakanın benzersiz olduğunu ve kendi yolunu izleyeceğini not etmek önemlidir.
Bartter sendromlarına SLC12A1 geni (tip 1), KCNJ1 geni (tip 2), CLCNKB geni (tip 3), BSND geni (tip 4A) veya hem CLCNKA hem de CLCNKB genlerindeki (tip 4B) resesif mutasyonlar neden olur. ). Genler, vücudun birçok işlevinde kritik bir rol oynayan proteinlerin oluşturulması için talimatlar sağlar.
Bir gen mutasyonu meydana geldiğinde, protein ürünü hatalı, verimsiz veya eksik olabilir. Belirli bir proteinin işlevlerine bağlı olarak bu, vücudun birçok organ sistemini etkileyebilir. Bartter sendromu, X’e bağlı resesif bir maddede kalıtılan tip 5 dışında, otozomal resesif bir şekilde kalıtılır.
Bartter sendromlarından birinin teşhisi, karakteristik semptomların tanımlanmasına, ayrıntılı bir hasta öyküsüne, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye ve çeşitli özel testlere dayanır.
Bartter sendromlarının tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, bir uzman ekibinin koordineli çabalarını gerektirebilir. Pediatristler veya dahiliyeciler, böbrek uzmanları (nefrologlar veya pediatrik nefrologlar) ve diğer sağlık profesyonellerinin, etkilenen bir çocuğun tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilir. Etkilenen bireyler ve aileleri için genetik danışmanlık önerilir. Tüm aile için psikososyal destek de önemlidir.
Belirli takviyelerin ve ilaçların ömür boyu uygulanmasını gerektiren bu bozuklukların tedavisi yoktur. Tedavinin temel dayanağı, vücuttaki sıvı ve elektrolitlerin uygun dengesini yeniden sağlamaktır. Bu, elektrolit dengesizliklerini düzeltmeye yardımcı olmak için tipik olarak sodyum ve potasyum klorür takviyesini içerir. Potasyum klorür takviyesi, karşılık gelen klorür eksiklikleri nedeniyle diğer potasyum tuzları biçimlerine tercih edilir.
Ciddi, yaşamı tehdit eden döngü bozuklukları (doğum öncesi Bartter sendromları) olan bazı bebeklerde intravenöz tuz ve su değişimi gerekebilir. Artan prostaglandin seviyeleri poliüri ve elektrolit anormalliklerini ağırlaştırdığından, tedavi tipik olarak bunların üretimini azaltan indometasin, ibuprofen veya selekoksib gibi bir ilacı içerir.
Bu ilaçlara nonsteroidal antiinflamatuvar ilaç (NSAID) da denir. İndometasin genellikle Bartter sendromlu bireylerde kullanılmış ve etkili olduğu gösterilmiştir, ancak özellikle prematüre bebeklerde bağırsak kanalında, özellikle midede perforasyon açısından ciddi yan etkileri olabilir. Kullanılırsa, bunun bir mide asidi engelleyici ile birlikte yapılması tavsiye edilir.
Selekoksib (“COX2 inhibitörleri” olarak da adlandırılır) gibi daha yeni NSAID formları, bu bağırsak yan etkileri açısından çok daha düşük riske sahiptir ve Bartter sendromunda da etkili oldukları gösterilmiştir, ancak kullanımları konusunda daha az deneyim vardır. Artan yaşla birlikte, Bartter sendromunun yönetilmesi ve kontrol edilmesi daha kolay hale gelme eğilimindedir. En zor dönem genellikle yaşamın ilk yılıdır. NSIAD’ın uzun süreli kullanımının böbrek fonksiyonlarını etkileyebileceği endişesi de olduğundan,
Etkilenen bazı kişiler, spironolakton veya amilorid gibi potasyum tutucu diüretikler olarak bilinen ilaçlar alabilir. Bu ilaçlar idrarla sodyum atılımını artırır, ancak potasyum ve asidi tutar, böylece kandaki düşük potasyum düzeylerini (hipokalemi) ve alkalozu iyileştirir. Yine de, sodyum kaybını kötüleştirdikleri için, düşük kan basıncı ve hatta potansiyel olarak bayılma (hipovolemik şok) riski taşırlar ve genellikle bunların yeterli sodyum klorür takviyesi ile birlikte alınması önerilir.
Renin-aldosteron-anjiyotensin sistemini (RAAS inhibitörleri) inhibe eden veya bloke eden ilaçlar, diğer terapilere (ek tedavi) ek olarak Bartter sendromlu bireyleri tedavi etmek için kullanılmıştır. RAAS inhibitörleri, aldosteron antagonistlerini, anjiyotensin II reseptör blokerlerini ve anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörlerini içerir.
Bu ilaçlar adrenal bezlerden aldosteron salgılanmasını önleyebilir ve renin’in böbrekler üzerindeki etkilerini önleyerek potasyum ve asit kaybını azaltabilir. Ancak, potasyum tutucu diüretikler gibi, Bartter sendromlu bireylerde zaten düşük olabilen kan basıncını tehlikeli bir şekilde düşürebilirler ve potansiyel olarak böbrek ve kardiyovasküler fonksiyonları etkileyebilirler. Bu nedenle, kullanımları dikkatle düşünülmeli ve izlenmeli ve hastada ek tuz kayıpları varsa, örneğin ilaçlar kesilmelidir.
Büyüme hormonu tedavisinin bazı vakalarda potansiyel olarak Bartter sendromuyla ilişkili büyüme geriliği ve boy kısalığının tedavisi için başarılı bir şekilde kullanıldığı bildirilmiştir. Özellikle Bartter sendromu tip 3’te, kas spazmlarını veya tetaniyi tedavi etmek için magnezyum takviyesi kullanılabilir.
Yeterli tuz ve su alımı gereklidir. Etkilenen bireylerin tipik olarak tuz istekleri nedeniyle tuza karşı büyük bir iştahları vardır ve tuzlu yiyeceklere kendilerini kaptırmaları için teşvik edilmelidir. Etkilenen bireyler ayrıca potasyum içeriği yüksek yiyecekler yemeye teşvik edilebilir.
Koklear implantlar, Bartter sendromları tip 4A ve 4B ile ilişkili sağırlığı tedavi etmek için kullanılabilir. Stresli durumlarda, kan elektrolitleri hızla değişebilir, acil intravenöz tedavi gerektirir. Stresli durumlar arasında cerrahi prosedürler, travma ve başka bir hastalık veya enfeksiyon (araya giren hastalık) varlığı sayılabilir.
Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.