Bağırsak Hareketleri Kalp Krizinin İşareti Olabilir!
Kalp krizleri genellikle aniden ve beklenmedik bir şekilde gelmektedir. Bununla birlikte, vücudunuz yaklaşan bir kalp krizi veya gelecekte olabilecek kalp krizleri için belirtiler gösterir veya sinyaller gönderir.
Haber Merkezi / Böyle bir işarette, günlük bağırsak hareketlerinizin sıklığında bulunabilir. Bilim insanları, bağırsak hareketi sıklığı ile sindirim sistemi dışındaki başlıca vasküler ve vasküler olmayan hastalıklar arasındaki ilişkileri incelediler.
Bilim insanları bunun için, yaşları 30 ile 79 arasında değişen 487 bin 198 katılımcının verilerini analiz ettiler. Veriler, 2004 ve 2008 yılları arasında Çin genelinde 10 farklı coğrafi bölgeden katılımcıların kaydedildiği China Kadoorie Biobank’tan elde edilirken, katılımcılar ortalama 10 yıl boyunca takip edildi.
Bilim insanları, “günde bir kereden fazla” bağırsak hareketi olan katılımcıların, “günde bir kez” bağırsak hareketi olan referans grubuyla karşılaştırıldığında, iskemik kalp hastalığı (koroner kalp hastalığı olarak da adlandırılır) risklerinin daha yüksek olduğunu buldular. Koroner kalp hastalığı genellikle kalp krizi geçirmenin öncüsüdür.
Bağırsak hareketi eğilimi, kalp hastalığı ve kalp krizi geliştirme riskinin yüksek olması ile ilişkisinin yanı sıra, kalp yetmezliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, tip 2 diyabet ve kronik böbrek hastalığı gibi bir dizi başka kronik komplikasyonlarla da ilişkisi görüldü.
Bilim insanları, en düşük bağırsak hareketi sıklığının (haftada üç kereden az) aynı zamanda daha yüksek iskemik kalp hastalığı, iskemik inme ve kronik böbrek hastalığı riskleri ile ilişkili olduğunu buldular.