Babür Pınar kimdir?
Ağustos 1953 yılında Erzincan’ın Çayırlı İlçesi’nde dünyaya gelen Babür Pınar, ilk ve orta öğrenimini Erzincan ve Erzurum da sürdürdü. 1970-71 döneminde Ankara Gazi Lisesinden mezun oldu. 1971-72 öğrenim döneminde Bursa İktisat Fakültesi’ne devam etti. 1973-74 öğrenim döneminde Ankara Devlet Mim. Müh. Ak. Mimarlık Fak. Öğrenime başladı.
Haber Merkezi / Eğitim sürecinde kamu ve özel kurumlarda işçi ve memur olarak çalıştı. Mimarlık Fakültesinden 1982 yılında mezun oldu.1982 yılından beri çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda mimar olarak görev yaptı.1990-91 Dönemi Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulunda görev aldı. Şu anda Ankara da ikamet etmekte ve mimar olarak özel bir şirkette çalışmaktadır.
1974-75 yıllarında Özel Tiyatrolarda profesyonel oyuncu olarak sahneye çıktı. 1975-76 yıllarında ‘Sanat ve İnsan’ adlı Kültür ve Sanat dergisini yayınladı. Derginin Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendi. Şiir ve edebiyat yazıları bu dergide yer aldı.
1976 yılında Devrimci Sanatçılar Der.(DEVSANDER) Kurucu üyeleri arasında yer aldı. İlk Dönem Derneğin Genel Sekreteri olarak görev yaptı. 2. Dönemde Dernek Genel Başkanı oldu.1978-79 yılları içinde ‘Türkiye Yazıları Kültür Ed. Dergisinde şiirleri yayınlandı. Dergi’de aktif görev aldı. 1984 yılında kurulan Dayanışma Kitap yayın.Koop.ne üye oldu. 1984-Eylül tarihinde ‘Umut Pas Tutmaz’ şiir kitabı yayınlandı. 1987 Döneminde Dayanışma Yayın Koop Genel Sekreteri seçildi. Nisan-1985 tarinde ‘Şiir Ayaktadır’ şiir kitabı yayınlandı. 1988 yılında Ankara Sanat Kurumunda Açılan Ortak resim sergisinde resim çalışmaları sergilendi. Birçok kitap içi ve kapağında ve dergide resim çalışmaları yer aldı.
Eylül 1994 tarihinde siyasi nedenlerle tutuklandı. 10 ay Ankara Ulucanlar Cezaevinde tutuklu kaldı. Temmuz 1995 tarihinde Yargıtayın beraat kararıyla cezaevinden çıktı. Ekim-1996 yılında ‘Bir Uzun Yolda’ şiir Kitabı yayınlandı. Temmuz -1997 tarihinde siyasi nedenlerle tutuklandı. 15 gün Elmadağ- cezaevinde tutuklu kaldı. Tutukluluğuna itirazı haklı bulundu ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. Öteki ‘yayıncılık’ ta aktif görev aldı. Mart-1999 tarihinde ‘Aşk Fesleğen Kokar’ şiir kitabı yayınlandı. 2000 yılında bu kitap hakkında dava açıldı ve kitap DGM tarafından toplatıldı. Bu dava, yeni çıkarılan yasa nedeniyle düştü. Siyasi nedenlerle DGM tarafından şair hakkında açılan 4 dava beraatla sonuçlandı.
2001 yılında Ortadoğu Forumu Vakfı üyesi oldu. 2002-2003 yıllarında Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi ve 1 dönem Vakıf Başkanı olarak görev yaptı. 2001-2003 yılları arasında Vakfa bağlı ‘Özgür Üniversite’ dersliğinde ‘etik’ dersi verdi.
Yapıtları;
Şiir Kitapları; Umut Pas Tutmaz, & Şiir Ayaktadır, Bir Uzun Yolda, Aşk Fesleğen Kokar, Yine Gökyüzü Yine Çocuk
Deneme, İnceleme, Eleştiri, Araştırma Kitapları; Kürt Sorunu: Çözüm Zor mu?, AKP Allah İnancını Kullanma Pratiği, İktidar ve Terör, Uzlaşmak Kirlenmektir
Katkıda Bulunduğu Kitaplar; Sosyalist Mücadele Etiği (Fikret Başkaya, Temel Demirer, Aydın Çubukçu ve Murat Akıncılar), Milliyetçilik Yurtseverlik ve Sol (Editör: Fikret Başkaya; Tolga Ersoy, Fikret Başkaya, Zafer Dize, Mete K. Kaynar, Gün Zileli, Sibel Özbudun, Temel Demirer, Emine Özkaya ve Merdan Özüdoğru), Sanat Estetik Politika – Kültür Sanat Konferansı Tebliğleri,Marksizm Tartışmalarına Marksist Bakış (Deniz Adalı, Cenk Ağcabay, Mehmet Gül ve Turgay Ulu), Şairlerden Kürt Sorununa Çözüm Önerileri (Ahmet Telli, Şükrü Erbaş, Arzu K. Ayçiçek, Asım Gönen, Güngör Gençay, Hidayet Karakuş, Özgen Seçkin, Suna Aras, Tacim Çiçek, Tarık Günersel ve Gültekin Emre), Emperyalizm ve Ulusal Sorun (Muzaffer İlhan Erdost, Mustafa Kahya, Temel Demirer ve İdris Köylü), Emekçi Kadın Hareketinin Sorunları (Derya Ulu, Funda Karaosmanoğlu, Gülümser Seyitcemaloğlu ve Turgay Ulu)