Babacan’dan İktidara: Rakamlarla Savaşarak Enflasyonu Düşüremezsiniz

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babaca, enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’de aylık enflasyon, birçok ülkenin yıllık enflasyonunun üzerinde” dedi ve ekledi:

Haber Merkezi / “Ekonomi yönetimiyse hâlâ gerçek enflasyonu değil, TÜİK’in açıkladığı rakamları düşürmeye çalışıyor. Oysa… Yanlış rakamlarla savaşarak enflasyonu düşüremezsiniz. Ekonomi yönetiminde şeffaf olmadan enflasyonu düşüremezsiniz.”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, enflasyon rakamlarına ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Babacan, şu ifadeleri kullandı:

Türkiye’de aylık enflasyon, birçok ülkenin yıllık enflasyonunun üzerinde. Ekonomi yönetimiyse hâlâ gerçek enflasyonu değil, TÜİK’in açıkladığı rakamları düşürmeye çalışıyor. Oysa… Yanlış rakamlarla savaşarak enflasyonu düşüremezsiniz. Ekonomi yönetiminde şeffaf olmadan enflasyonu düşüremezsiniz.

Bağımsız araştırmalar yıllık enflasyonunu %120 olarak ölçüyor. Hane halkının yıl sonu beklentisi %92. Böyle bir ortamda TÜİK’in enflasyon rakamlarını baz almak, milyonların yaşadığı sıkıntıları görmezden gelmek demektir; Asgari ücretliyi, emekliyi, çalışanları günbegün artan bir yoksulluğa mahkûm etmek, çekilen sıkıntılara kulak tıkamak demektir.

Fiyatlar çığ gibi büyürken, ‘Asgari ücret aynı kalacak’ diyemezsiniz, asgari emekli maaşını sabit tutamazsınız. İnsafa gelin. Yoksulluk her geçen gün daha da yaygınlaşıyor ve derinleşiyor, kendi kendinizi kandırmayın. Suni gündemlerle halkımızı meşgul etmekten vazgeçin, çalışandan ve dar gelirliden yana bir ekonomi politikasına odaklanın. Ülkenin gerçek beka sorunu budur.”

ENAG’a göre enflasyon yüzde 120,66

Bağımsız ekonomistler ile akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubunun (ENAG) açıkladığı enflasyon verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Nisan ayında yüzde5,66 arttı. TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 120,66 olarak gerçekleşti.

ENAG’a göre Türkiye İstatistik Kurumunun alt grupları gösterge alındığında; çeşitli mal ve hizmetlerde aylık enflasyon yüzde 10,25, lokanta ve otellerde yüzde 0,35, eğlence ve kültürde yüzde 1,34, haberleşmede yüzde 5,30, ulaştırmada yüzde 1,56, ev eşyasında yüzde 11,39, konutta yüzde 3,97, giyim ve ayakkabıda yüzde 11,11, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3,66 oldu.

TÜİK’e göre enflasyon yüzde 75,45

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,37 arttı. Yıllık artış ise yüzde 75,45 olarak kaydedildi. Açıklamaya göre TÜFE’deki değişim bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,45 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 62,51 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 50,85 ile giyim ve ayakkabı olurken bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 104,80 ile eğitim.

Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,01 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,60 ile giyim ve ayakkabı.

İstanbul’un enflasyonu yüzde 82,20

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul’da mayısta perakende fiyatlar aylık yüzde 3,59, yıllık yüzde 82,20 arttı. Toptan fiyatlar, aylık yüzde 2,59 yükselirken; yıllık ise yüzde 61,21 oldu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir