Babacan’dan Erdoğan’a “Esad” Sorusu: Ne Görüşeceksin?

Erdoğan’ın Beşşar Esad’a görüşme daveti yapmasını değerlendiren Babacan, “Görüşülecek de ne görüşecek? Türkiye Cumhuriyeti’nin önceliği sınır güvenliği, sığınmacı sorumluluğu ve ülke savunmasıdır. Diyalog kanalları açık tutulmalı, bölge ülkeleri de sürece katılmalıdır” dedi.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, KararTV’ye gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. TÜİK yönetimi derhal değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Babacan, şu şekilde konuştu:

“Bu yönetimle TÜİK güven sağlayamaz. Aynı zamanda TÜİK mutlaka şeffaf bir kurum olmalıdır. Daha düne kadar açıklanan rakamları TÜİK birdenbire karar alıyor. Ben artık açıklamıyorum diyor. Böyle bir keyfilik olmaz, kabul edilemez. Şeffaflıkla ancak güven sağlanır. Güven olmayınca da ekonomi olmaz. Güven olmayınca ekonomi de başarılı sağlanmaz. Çünkü doğru hesaptan kaçmaz. Eğer doğruysan hesap vermekten şeffaftan kaçmamalısın.

Yine bir başka önemli konu, TÜİK’in mutlaka bir dış denetim sürecine tabi olmasıdır. Güven sağlamak istiyorsanız, TÜİK’e herkes güvensin istiyorsanız, bu dış denetim süreci de mutlaka çalıştırılmalıdır. Aksi halde olanları görüyoruz.”

Şeffaflık sorunun TÜİK ile bitmediğini söyleyen Babacan, “Merkez Bankası’nın rezervi arttı diyorlar değil mi? Peki bu rezerv artışı için Merkez Bankası ne zaman, ne kadarlık döviz aldı bunu açıklıyorlar mı? Doğru hesaptan kaçmaz. Döviz alıyorsan, döviz satıyorsan bunu daha önceki yıllarca nasıl yapıldıysa yine şeffaf yap, açık yap.” dedi.

“Şeffaflık olmadan güven olmaz. Güven olmadan da ekonomi düzelmez”

Babacan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Merkez Bankası’nın döviz rezervinin altını söyleyenler niçin hala dövizi arka kapıdan alıyor? Arka kapıdan yoğun döviz sattılar. Şimdi arka kapıdan döviz alıyorlar. Niye arka kapıdan alıyorsunuz? Sakladığınız bir şey mi var? Bu milletin parasını bu milletten niye gizliyorsunuz? Şeffaflık, şeffaflık, şeffaflık. Şeffaflık olmadan güven olmaz. Güven olmadan da asla ekonomi düzelmez.”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “İmkanı olmayan yurt dışına gidemez” sözlerini de eleştiren Babacan, “Yurt dışına çıkıp çıkmamayı bir lüks tüketim olarak gören zihniyet, Türkiye’nin sorularından sıhhatli yaklaşmıyor demektir. Onun için milletimizin hakkıdır. Vergiyi doğru yerden doğru zamanda almak lazımdır.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a görüşme daveti yapmasını da değerlendiren Babacan, “Görüşülecek de ne görüşecek? Türkiye Cumhuriyeti’nin önceliği sınır güvenliği, sığınmacı sorumluluğu ve ülke savunmasıdır. Diyalog kanalları açık tutulmalı, bölge ülkeleri de sürece katılmalıdır.” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir