Avrupa Birliği, Suriye’ye Yönelik Bazı Yaptırımları Askıya Aldı

Avrupa Birliği (AB), Beşar Esad’ın iktidarda olduğu dönemde Suriye’ye yönelik uygulanan  enerji, bankacılık, ulaştırma gibi bir dizi kısıtlayıcı tedbirin askıya alındığını duyurdu.

AB’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, ”AB’nin amacı, enerji ve ulaştırma gibi temel alanlarda Suriye, halkı ve işletmeleriyle etkileşimi kolaylaştırmak ve bu sektörlerle ilgili finans ve bankacılık işlemlerini, insani ve yeniden inşa amaçları için gereken işlemleri kolaylaştırmak” denildi.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Suriye’ye yönelik enerji, bankacılık, ulaştırma ve yeniden inşa ile ilgili kısıtlamaları da içeren bir dizi yaptırımı askıya aldı. AB’nin Suriye’de hem kişileri hem de ekonomik sektörleri hedef alan bir dizi yaptırımı bulunuyor.

Avrupalı liderler, İslamcı Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) liderliğindeki isyancı güçlerin Aralık ayında eski Devlet Başkanı Beşar Esat’ı devirmesinin ardından yaklaşımlarını yeniden gözden geçirmeye başlamıştı. Brüksel’de bir araya gelen AB dışişleri bakanları, petrol, gaz ve elektriği kapsayan enerji sektörüne yönelik kısıtlamalar ile ulaştırma sektörüne yönelik yaptırımların askıya alınması konusunda mutabık kaldı.

Ayrıca beş bankanın mal varlıklarının dondurulmasına yönelik yaptırımı kaldırıldı. Suriye Merkez Bankası üzerindeki kısıtlamalar da hafifletildi ve insani yardımların ulaştırılmasını kolaylaştırmak için bir muafiyet süresiz olarak uzatıldı. AB ülkeleri silah ticareti, hem askeri hem de sivil amaçlı kullanılan mallar, gözetleme yazılımı ve Suriye’ye ait kültürel miras ürünlerinin uluslararası ticareti de dahil olmak üzere Esat yetkilileriyle ilgili bir dizi başka yaptırımı ise sürdürdü.

AB yetkilileri, bazı yaptırımları askıya alma durumunun uygun olduğundan emin olmak için Suriye’deki durumu izlemeye devam edeceklerini belirtti.

(Kaynak: VOA Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir