Asla Pişman Olmayacağınız Kararlar Almak İçin “10 İpucu”

“Doğru” kararları vermek her zaman kolay değildir; aslında, çatışan seçenekler karşısında, genellikle zordur. Korku, endişe ve baskı gibi duygular ağır gelebilir, bunun en büyük nedeni ise pişmanlığın aşılması en zor yaşam deneyimlerinden biri olmasıdır.

Haber Merkezi / En iyi, en anlamlı, en yapıcı ve en etik kararları almak (çünkü evet, “doğru ve yanlış” sisteminizi takip etmek önemlidir) dikkatli bir yaklaşım gerektirir; bu yaklaşım, seçenekler arasında ayrım yapmanıza ve akıl, sağduyuyu ve içgüdü ile dengelemenize yardımcı olacaktır.

Daha iyi, daha bilinçli kararlar almanıza yardımcı olacak, kendinizi daha iyi hissedebileceğiniz ve pişmanlık duymadan yaşayabileceğiniz kararlar almanıza yardımcı olacak aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun:

Zaman ayırın: “Doğruyu yapmaya” çalışırken aceleci olamazsınız. Düşünmek için üretken bir ortam bulun ve derin bir nefes alın, işe koyulun.

Zorluğu tanımlayın: Ne elde etmek istediğinizi tanımlayın. Düşündüğünüz şey hakkında net bir anlayışa sahip olduğunuzdan emin olun. Kendinize şunu sorun: “Bu, sorunu aşmanın en iyi, en doğru yolu mu? Neyi gözden kaçırıyorum?”. En az iki alternatifi değerlendirin ve sonra içgüdünüzle sağlam mantığınızı birleştireni seçin.

Hem kısa hem de uzun vadeli hedefler belirleyin: Kendinize şunu sorun: ” Bu karardan ne elde etmek istiyorum ve neye ihtiyacım var?”. Ardından, bunlardan hangilerinin en önemli olduğuna öncelik verin.

Gerçekleri bilin: Doğru olduğunu düşündüğünüz şeyleri değil; güvenilir kaynaklar ( güvenilir kelimesi burada önemli bir yer tutar) aracılığıyla belirlenebilecek şeyleri bilin. Bilgiyi sağlayan kişi veya kişilerin güvenilir olup olmadığını kendinize sorun. Bir kişi bir şeyin “doğru” olduğunu duyduğunu, gördüğünü veya bildiğini söylerse, dürüstlüğünü ve niyetini ölçün.

Önyargılarınızı kabul edin: Düşüncelerinizi etkileyebilecek veya bulandırabilecek neye karşı savunmasız olduğunuzu düşünün.

Değerlerinizi gözden geçirin: Bazen gerçekten sahip olduğumuz değerler, sahip olduğumuzu düşündüğümüz değerlerden farklı görünür. Değerlerinizi değerlendirirken kendinize şu soruları sorun:

“Ne için ayağa kalkıyorum ve neye karşı duruyorum?” “Neyi asla yapmam?” “Ne yapmayı hayal ediyorum?” “Ne yaptığım veya yapmadığım için kendimden nefret ederim?” “Ne (veya kim) olmadan yaşayamam?” “Neyi asla satmam veya vermem?” “Empati duygumu en çok ne harekete geçirir ve şefkatimi ortaya çıkarır?” “Neye öfkeleniyorum?” “Kime saygı duyuyorum ve neden?” “Korumak için büyük fedakarlıklar yapmaya değer bir şey ne olabilir?”

Seçenekleri keşfedin: Sorunu ele almak ve hedeflerinize ulaşmak için neler yapabileceğinizi belirleyin. En az üç fikir geliştirin. Daha azı varsa yeterince düşünmemişsiniz demektir. Seçenekleri hem nicelik hem de nitelik açısından gerçekçi tutun.

Eylemin sonuçlarını göz önünde bulundurun: Belirttiğiniz temel değerlerin yanındaki her seçeneğe bakın. Hangilerinin bu değerlerle uyumlu olduğunu ve hangilerinin olmadığını not edin. Bunları ihlal eden her şeyi ortadan kaldırın. Sonra, her seçenekle ne kazanacağınızı ve kaybedeceğinizi düşünün, sonra paydaşları düşünün, yani bu seçeneklerden kimlerin etkileneceğini ve nasıl etkileneceklerini.

Son olarak, sizin veya başka birinin ne tür fedakarlıklar yapması gerekeceğini, benzer şekilde, her seçeneği takip etmekten dolayı kimin zarar göreceğini belirleyin.

Kararınızı verin ve harekete geçmeyi taahhüt edin: Hem duygu hem de düşünce olarak “doğru” olduğunu düşündüğünüz ve inandığınız seçeneği seçin; bu cesaret gerektirse bile. Hala “doğru” kararı belirlemekte zorlanıyorsanız, bir profesyonele veya güvendiğiniz birine, özellikle de karakterine ve yargısına saygı duyduğunuz biriyle konuşmayı düşünün.

Zamanla kontrol edin: İleride kendinize şunu sorun: “Verdiğim kararın amaçladığım sonuçları oldu mu?” ve “Herhangi bir beklenmeyen veya olumsuz sonuca yol açtı mı?” Eğer öyleyse, durumu yeniden değerlendirmeyi ve stratejinizi yeniden ayarlamayı düşünün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir