Aşırı Geğirme Nedir? Nedenleri
Geğirme fizyolojik bir süreç olmasına rağmen, genellikle mide, duodenum, safra kesesi ve yemek borusunu içeren durumlar olmak üzere çeşitli koşullar geğirmeye veya geğirmeye neden olabilir.
Haber Merkezi / Ayrıca, yenen yemeğin türü ve yeme yöntemi gibi yaşam tarzı ve diyet faktörlerinden de kaynaklanabilir.
Geğirmenin insan davranışının normal bir parçası olduğunu ve yemek yerken yutulan veya sindirim sürecinde üretilen fazla gazın mideyi boşaltmak için gerekli olduğunu belirtmek önemlidir. Bununla birlikte, aşırı geğirme, sürekli olarak ortaya çıkarsa ve karın ağrısı gibi diğer semptomlarla eşleşirse sorunlu hale gelebilir.
Fizyolojik nedenler
Yaşam tarzı ve diyet faktörleri bazı aşırı geğirme vakalarına katkıda bulunabilir. Belirli yiyecek ve içecek türleri geğirmeyi tetikleyebilir.
Aşırı geğirme vakalarının çoğunun hava yutma veya belirli yiyecek ve içeceklerle ilişkili olduğuna yaygın olarak inanılmaktadır. Bununla birlikte, çoğu aşırı geğirme vakası aslında gastrointestinal sistem hastalıklarıyla ilgili olduğundan bu inanış doğru değildir.
Mide fıtığı
Mide fıtığı, midenin bir kısmının yemek borusu boşluğundan göğüs boşluğuna uzanmasını içeren bir durumdur. Bu, yiyeceklerin mideye geçişini değiştirir ve mide asidinin yemek borusuna geri akışını önleyen mekanizmaları bozar. Bu durumda geğirme periyotları midenin değişen pozisyonuna göre azalıp çoğalma eğilimindedir.
İnce bağırsakta bakteri üremesi
İnce bağırsakta aşırı bakteri üremesi (SIBO) genellikle duodenumu etkiler ve bu da gaz üretimine ve geğirmeye neden olabilir.
Mide enfeksiyonları
Helicobacter pylori ( H. pylori ) gibi midenin bakteriyel enfeksiyonları, gaz üretimine ve bu gazın mideden salınmasına neden olabilir. Bununla birlikte, bakteriyel enfeksiyon ayrıca midenin asitliğinde bir artışa yol açar, bu da gaz birikmesine ve dolayısıyla geğirmeye katkıda bulunabilir.
Gıda intoleransı
Bazı yiyeceklerin hazımsızlığı veya intoleransı da aşırı geğirmeye katkıda bulunabilir. Bunun nedeni, besinlerin, yan ürün olarak gaz üreten bakteriler tarafından tüketilmek üzere bağırsakta kalmasıdır.
Pankreasın yetersizliği
Pankreas, gastrointestinal kanalda gıdaların kimyasal olarak parçalanması için gerekli olan sindirim enzimlerinin üretimi için önemli bir organdır.
Safra kanalı taşları, pankreatit veya pankreas kanseri nedeniyle pankreasın yetersizliği, gıdaları yeterince sindirememeye, gıda intoleranslarına ve malabsorpsiyona yol açabilir. Besinlerin bakteri tarafından tüketilmesi sonucunda aşırı geğirme meydana gelebilir.
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.