Asetilasyon Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Asetilasyon, IUPAC terminolojisinde etanoilasyon olarak adlandırılan kimyasal bir reaksiyondur. Bir asetil fonksiyonel grubunu kimyasal bir bileşiğe sokan bir reaksiyonu tanımlar. Zıt kimyasal reaksiyona deasetilasyon denir, asetil grubunun çıkarılmasıdır.

Haber Merkezi / Bir asetil grubu ekleme işlemi, bir asetoksi grubu ile sonuçlanır. Aktif bir hidrojen atomu için bir asetil grubunun ikame edilmesini içerir. Bir hidroksil grubunun hidrojen atomunun bir asetil grubu (CH3CO) ile değiştirilmesini içeren bir reaksiyon daha sonra spesifik bir ester olan asetatı verecektir.

Hangi proteinler asetilasyona uğrar?

İnsan vücudundaki proteinlerin çoğu asetilasyona uğrar. Asetilasyon süreci, vücuttaki birkaç önemli kimyasal reaksiyon için önemlidir.

  • Protein oluşumu
  • İlaç biyotransformasyonu, birçok ilaç, ya etkili bir bileşiğe biyotransformasyon yoluyla ya da vücudun daha basit bir şekilde salgılayabileceği maddelere metabolize edilmek üzere asetilasyon reaksiyonu yoluyla vücutta işlenir.

  • Histon asetilasyonu kullanılarak deoksiribonükleik asit (DNA) ve diğer genetik elementlerin düzenlenmesi. DNA’yı kopyalayan ve hasarlı genetik materyali onaran proteinler, doğrudan asetilasyon ile oluşturulur. Asetilasyon ayrıca DNA transkripsiyonunda da yardımcı olur. Asetilasyon, proteinlerin kopyalama sırasında kullandığı enerjiyi belirler ve bu, genlerin kopyalanmasının doğruluğunu belirler. DNA kopyalanırken hatalı bölgeler proteinler tarafından çıkarılır ve segmentler daha sonra eklenir. Daha kusurlu olanlar çıkarılırken daha az hatalı parça kalmasına izin verilebilir. Asetilasyonun hücresel proteinler tarafından tetiklenmesinin bir yolu vardır. Reaksiyon başladığında, DNA’yı kontrol eden proteinlere kimyasallar eklenir.
  • Asetiltransferazlar tarafından tetiklenen ve kansere ve diğer hastalıklara yol açabilen reaksiyonlar.

N-alfa-asetiltransferazlar

N-alfa-asetiltransferazlar, asetilasyon reaksiyonlarına aracılık etmede yardımcı olur. Bu enzimlerin üç yaygın çeşidi vardır. Bunlar A, B ve C olarak etiketlenir ve molekülleri transfer etmek için hücreler içinde hareket eder. Ayrıca hücresel yapıları oluşturan proteinleri de kontrol ederler.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir