Ardahan: Savaşır (Cancak) Kalesi
Savaşır (Cancak) Kalesi; Ardahan’ın Posof İlçesi, Savaşır (Cancak) Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Savaşır (Cancak) Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.
Savaşır (Cancak) Köyünün 400 m. doğusunda yer almaktadır. Gürcistan devlet sınırına yakın bir konumda bulunan kale doğu-batı doğrultulu olup 1715 m. yükseklikteki bir tepe üzerinde bulunmaktadır. Kale kalıntısının batı tarafında bir kule kalıntısı yer almaktadır. 11 x 14.20 m. ölçülerine sahip olan kulenin duvar kalınlığı 2.30 m. dir.
Kule kalıntısının en yüksek kısmı güney tarafta olup yaklaşık 16 m. en kısa kısmı ise doğu ve kuzey tarafta olup 4 m. yükseltiye sahiptir. Kulenin günümüze kalan duvar kalıntıları incelendiğinde köşe kısımlarda düzgün kesme taş, aralarda ise moloz taş ve harç kullanılmıştır.
Asya’dan Anadolu’ya bir geçiş noktası olan Ardahan bu stratejik konumu itibariyle tarih boyunca bu bölgede bulunan devletler arasında mücadelelere sebep olmuş ve sürekli el değiştirmek durumunda kalmıştır. Urartular, Arda Türkleri, Saka- İskit Türleri, Selçuklular ve Osmanlılar yörede yaşamış önemli uygarlıklardır.
Ardahan’ın kendine has özellikleri olan bir kültür mirası bulunmaktadır. Bu kültür mirası içerisinde kalelerde dikkat çekmektedir: Ardahan Kalesi, Savaşır (Cancak) Kalesi, Kinzi Kalesi, Sevimli Kalesi, Kalecik Kalesi, Şeytan Kalesi, Kurtkale, Kazan Kale, Altaş (Ur) Kalesi, Kırnav Kale