Arap Birliği, 53 Milyar Dolarlık Gazze’nin İnşa Planını Kabul Etti

Kahire’de düzenlenen Arap Birliği Zirvesi’nde Mısır’ın Gazze Şeridi için önerdiği 53 milyar dolarlık yeniden inşa planı oybirliğiyle onaylandı. Plan, Filistinlilerin yerinden edilmemesini sağlıyor.
Haber Merkezi / Arap Birliği liderleri ayrıca, Filistinlileri yerinden etme veya Filistin topraklarının herhangi bir bölümünü ilhak etme girişimlerine karşı İsrail’i kesin bir dille uyardı.
Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi, zirvenin açılış konuşmasında yeniden yapılanma planının Filistinlilerin “topraklarında kalabilmelerini” sağlayacağını söyledi.
Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya gelen Arap Birliği liderleri, Gazze’ye el koymak isteyen ABD Başkanı Donald Trump’ın planına bir alternatif sundu.
Trump Filistinlilerin Gazze’den çıkarılarak komşu ülkeler Mısır ve Ürdün’e yerleştirilmelerini isterken Kahire planı Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetiminin Gazze’de hakimiyeti ele almasını öngörüyor. Gazze 2007’den beri Abbas’ın partisi El Fetih’e rakip Hamas tarafından yönetiliyor.
Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi, toplantıda yaptığı konuşmada, Filistinlilerin kendi topraklarında kalacağını söyledi ancak ABD Başkanı Trump’ı eleştirmekten kaçındı.
Zirve sonrasında sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda el-Sisi, “Bu planın başarılı olmasını sağlamak için uluslararası toplumdan gelen her türlü fikir ve öneriye açığız. Bunun, büyük bir barış planıyla birlikte uygulanması gerekiyor,” ifadelerini kullandı.
Zirvenin sonuç bildirgesinde Filistin halkını yerinden etmeye yönelik girişimlere tepki gösterilirken bunun yeni çatışmaları tetikleyeceği uyarısında bulunuldu.
Kahire’de liderler, BM işbirliğinde Mısır’da bir bağışçılar konferansı düzenlemekte ve Dünya Bankası tarafından yönetilecek ortak bir fon oluşturmakta uzlaştı.
Toplantıya katılan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’nin yeniden inşasına yönelik girişimi desteklediğini belirterek, BM’nin “tam iş birliği içinde olacağını” ifade etti.
Gazze’nin yeniden inşası için sunulan bu yeni Arap planında üç aşama öngörülüyor. Altı ay sürmesi düşünülen ve erken yeniden toparlanma diye adlandırılan ilk aşamada büyük miktarlardaki enkazın ve patlamamış mühimmatın temizlenmesi planlanıyor. Devamındaki iki aşamanın da birkaç yıl sürmesi bekleniyor.
Bu sürede sayıları 1,5 milyonu bulan yerlerinden edilmiş Filistinliler geçici konteynerlerde barındırılacak.
Plan, gelecek yıllarda Gazze’yi “sürdürülebilir, yeşil ve yaya dostu” bir bölgeye dönüştürmeyi, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla sanayi bölgeleri ve parklar oluşturmayı öngörüyor. Ayrıca, bir liman ve bir havaalanı inşa edilmesi bekleniyor.
Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’deki hanelerin yüzde 90’ının hasarlı olduğunu ya da tamamen yok edildiğini söylüyor. Okullardan, hastanelere, kanalizasyon sisteminden, elektrik hatlarına hayatı yaşamaya değer kılan her şey yıkılmış halde.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Brian Hughes, “Başkan Trump, Hamas’ın Gazze’yi yönetmeye devam edemeyeceğini açıkça belirtti” dedi.
Brian Hughes, “Başkan, savaş sonrası Gazze için cesur vizyonunun arkasında duruyor, ancak bölgedeki ortaklarımızdan gelen görüşleri de memnuniyetle karşılıyor” diye ekledi.
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Beyaz Saray’da ağırladığı Şubat ayında, ABD’nin Gazze Şeridi’nin kontrolünü “kalıcı olarak” devralacağını ve “yeniden inşa” edeceğini açıklamıştı.
İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oren Marmorstein, sosyal medya hesabından yayınladığı bir gönderide, Mısır’ın planının “durumun gerçeklerini göz ardı ettiğini” ve zirve bildirgesinde Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırısına değinilmediğini ve grubun kınanmadığını söyledi. Planın “güncelliğini yitirmiş perspektiflere dayandığını” öne sürdü.
Hamas, zirvenin sonuçlarını memnuniyetle karşıladı ve bunun, Filistin davasıyla ilgili Arap ve İslam dünyasında yeni bir uyum aşamasını başlattığını belirtti.