Antep’in Kimliği: Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi
Gaziantep, gezilecek yerler ve tarihiyle dikkat çekiyor. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Gaziantep, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarihin her döneminde önemini korumuştur.
Birçok uygarlığın kurulduğu ve yıkıldığı Gaziantep, bu özelliği ile zengin bir kültürel geçmişe sahiptir. Bu kültürel zenginliğin sergilendiği müzelerden biride Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi’dir.
Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi:
Müze binası 1985 yılında çok harap bir vaziyette iken satın alıp restorasyonu tamamlandıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlayan işadamı Hasan Süzer’in adını taşıyor.
Dar sokaklar, kesme taş duvarlar ve kiremitli kırma çatılı evleriyle Antep’in eski kent dokusunun en iyi görülebildiği, Bey Mahallesi Hanifioğlu Sokak’ta yer alan Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi, Konak-Müze tarzında tanzim edilmiştir.
Teşhirinde ziyaretçilere eski zamanlardaki Antep halkının ev yaşantısı ve etnoğrafik yapısı mankenlerle çarpıcı olarak sergilenmektedir. Bina ana kaya içine oyulmuş mahzen üzerine 3 kattan oluşmakta, ikisi ana yola, diğeri ara sokağa açılan üç giriş kapısı bulunmaktadır.
Ön cephedeki işlemeli büyük kapıdan “hayat” adı verilen orta bahçeye, küçük kapıdan ise “selamlık” denilen bölüme geçilmektedir.Zemin katta; sabahın ilk ışıklarının aydınlattığı İş Odasında ipek üzerine çeşitli çiçek desenleriyle gergef işleme, ahşap tezgahında çıkrık çevirme ve gergahta ipeği germe çalışmaları mankenlerle canlandırılmıştır.
Antep evlerinde eskiden, tandır olarak adlandırılan, odanın merkezinde, içinde közler olan gömme bir taş ocak üzerine konan bir kürsü ve onun üzerine örtülen geniş bir yorgandan oluşan ısınma sistemi mevcuttu. Aile fertleri közün sıcağıyla ısınan yorganı üzerlerine örterek ısınırdı.
Birinci kata ev içinden ulaşılan merdivenin sağında hamam yer alır. Burada, banyoda kullanılan kurna, hamam tasları, kemik tarak ve sabunluk teşhir edilmektedir.