Amniyosentez Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Amniyosentez, belirli kromozomal anomalileri ve diğer genetik kusurları test etmek için rahim içindeki bebeğin etrafındaki amniyotik sıvı kesesinden az miktarda amniyotik sıvının çıkarıldığı bir tanı prosedürüdür.
Haber Merkezi / Bu sıvı bebeği korumak ve beslemek içindir ve doğru gelişimi için hayati önem taşır.
Amniyosentez endikasyonları
Amniyosentez, ilişkili riskleri nedeniyle rutin bir prosedür olarak ele alınmamalıdır. Amniyosentez yapmak için bazı özel endikasyonlar vardır. Bunlar;
Genetik amniyosentez: Bu, amniyosentez için en yaygın endikasyondur ve doktor, hamileliği daha fazla yönetmede faydalı olacağını veya ebeveynlerin hamileliği sürdürme kararını değiştireceğini düşündüğünde yapılır. Özellikle, down sendromu veya diğer trizomiler gibi kromozomal kusurlar için yapılır.
- Bu tür anomalilerin kişisel veya aile öyküsü olan kadınlar
- Gebe kaldıkları sırada 35 yaşından büyüklerse
- Diğer doğum öncesi tarama testleri pozitif veya sınırdaysa
- Fetal ultrason taraması, genetik kusurları düşündürecek şekilde anormaldi
Bebek zamanından önce (hamileliğin 32 ila 39. haftaları arasında) doğacaksa, fetal akciğerlerin olgunluk açısından test edilmesi,
Anne fetal kırmızı hücrelere karşı duyarlı hale geldiğinde, fetal dolaşıma geçen maternal antikorlar tarafından yok edilmelerine neden olduğunda, fetal enfeksiyon testi veya fetal hemoglobin düzeylerinin değerlendirilmesi için,
Annede sıkıntıya veya tıbbi komplikasyonlara neden oluyorsa aşırı amniyotik sıvının çıkarılması.
Kontrendikasyonlar
Anne HIV pozitifse, hepatit B veya amniyosentez ile dikey olarak bulaşabilen hepatit C’ye sahipse amniyosentez kontrendike olabilir.
Riskler
Prosedür genellikle güvenli olmakla birlikte, riskleri şunlardır:
- Amniyotik sıvı sızıntısı: Bu nadirdir, genellikle azdır ve kendi kendini sınırlar (bir hafta içinde durur), hamilelikte kalıcı bir olumsuzluk oluşturmaz.
- Düşük: Bebeği kaybetme riski yaklaşık %0,6’dır ve 15 haftadan önce yapıldığında daha yüksektir.
- İğne yaralanmaları: İğne yoluna doğru hareket nedeniyle bebekte ara sıra delinme yaralanmaları meydana gelebilirken, ciddi yaralanmalar çok nadirdir.
- Rh izoimmünizasyonu: Annenin Rh negatif kanının fetal Rh pozitif kırmızı hücreler tarafından kontamine olması ve bağışıklamaya neden olması nedeniyle oluşan bir komplikasyondur. Sonuç olarak üretilen antikorlar plasentayı geçerek fetal kırmızı hücrelerin kümelenmesine ve yıkımına neden olarak ciddi fetal anemiye ve hatta ölüme neden olur. Bu, prosedürü takiben Rhogam enjeksiyonları ile önlenir. Anne kanı da bu izoantikorları taramak için test edilir.
- Enfeksiyon: Bazen amniyosentez rahim içinde enfeksiyona neden olabilir. İşlem sırasında hepatit C, HIV veya toksoplazmoz gibi bazı enfeksiyonlar da fetüse geçebilir.
Uyarı işaretleri
Prosedürü takiben, bazı durumlar endişeye neden olmalı ve derhal bir değerlendirme yapılmasını sağlamalıdır:
- Vajinadan veya iğne deliğinden kanama
- Vajinadan sızan amniyotik sıvı
- Ateş veya titreme
- Şiddetli karın ağrısı
- 20-24 hafta sonra fetal aktivitedeki değişiklikler
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.