Alkol – Madde Bağımlılığı Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bir yada birkaç maddeye aynı anda gelişebilir ve madde alınmadığı zaman fiziksel ya da ruhsal kötü belirtilere yol açan Alkol – Madde bağımlılığı, kişinin tüm yaşamını olumsuz etkileyen ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık türüdür.
Haber Merkezi / Bağımlı olan kişi tedavi görmüş bile olsa tüm yaşamı boyunca bağımlı olduğu maddeye karşı hassas kalacağını unutmamalıdır.
Alkol – Madde bağımlılığının kriterleri:
Kişi tarafından alışkın olduğu hissin yaratılması için, kullanılan maddenin dozunun arttırılıyor olması.
Kişinin kullandığı maddeyi almayı tasarladığı miktardan fazla miktarda ve sürede kullanması.
Kişinin kullandığı maddenin dozunu azaltması ya da maddeyi bırakması sonucunda, yoksunluk belirtisi dediğimiz bir takım ruhsal ve bedensel sıkıntılar içerisine girmesi.
Yoksunluk belirtisi hisseden kullanıcının madde alması ile rahatlama hissetmesi.
Kişinin maddeyi bulmak ve kullanmak için gereğinden çok zaman harcaması.
Kişinin kullandığı maddeden dolayı ruhsal bedensel ve sosyal açıdan zarar görmesine rağmen kullanıcı olmaya devam etmesi.
Madde etkisinde kaldığı için kendisinden beklenen yükümlülükleri yerine getirememesi.
Kişinin kullandığı maddeyi bırakmak için başarısız girişimlerinin olması Bu maddelerden 3 yada daha fazlasının bulunması kişinin madde bağımlısı olduğunun göstergesidir.
Bağımlılık yapıcı maddeler nelerdir?
Tütün
Alkol
Esrar
Atropin,Akineton ( Antikolinerjiler )
Morfin Kodein ( Oproi,dler )
Eroin
Dolantin
Tedavi amacı ile kullanılan bazı ilaçlar.
Alkol – Madde bağımlılığı belirtileri nedir?
Alkol ve madde bağımlılığında vücut düzenli olarak bu maddeleri alma isteği duyar. Alınmadığı durumda ise uykuya dalmakta güçlük, rahatsızlık, gerginlik, huzursuzluk gibi durumlar görülür. Kişideki fiziksel belirtiler ise aşırı terleme, titreme, nabzın 100’ün üstüne çıkması, kilo kaybı, uykusuzluk, bulantı ve kusma olabilir. Kişi alkol almadığı 1 ya da 2 gün içinde halüsinasyonlar görüp, bulunduğu yeri ve zamanı karıştırabilir.
Alkol – Madde bağımlılığı nedenleri nedir?
Kişi alkol ve maddenin geçici mutluluk ve rahatlama duygusu verdiğine inandığından madde kullanımına başvurabilir. Kişinin bulunduğu çevre bu maddeleri kullanmaya başlamasında önemli bir faktördür. Maddenin beyni uyuşturma özelliklerinden kaynaklı geçici olarak rahatlama duygusu vermesi ilerleyen zamanlarda olumsuzluklardan kaçış yolu olarak görülmesi ile birlikte bağımlılığı düzenli hale getirir.
Alkol – Madde bağımlılığı risk faktörleri nedir?
Alkol ve madde bağımlılığında kişinin psikolojik durumu çok önemlidir. Genellikle depresyonda olan kişilerde bu tarz bağımlılıklar görülür. Kişinin kendini yalnız hissetmesi kişiyi bu tarz bağımlılıklara yönlendiren faktörlerden biridir.
Alkol – Madde bağımlılığı komplikasyonları nedir?
Alkol ve madde bağımlılığı beyin ve vücudun pek çok işlevini olumsuz yönde etkilemektedir. Düzenli kullanım sonrası bırakılsa dahi beyinde kendini onaramayan hasarlara yol açmaktadır. Kişinin hafıza, algılamada güçlük gibi günlük hayatını etkileyen durumlara sebebiyet vermektedir.
Doktor randevusu öncesi neler yapılmalıdır?
Madde ve alkol bağımlılığındaki en önemli adım kişinin bağımlılığı gerçekten hayatından çıkarmak istemesidir. Tedavi sürecini atlatmış yaşamlarına normal bir şekilde devam eden kişilerin hayat öykülerini okuyup bu tarz toplantı ve seminerler düzenleyen kuruluşların etkinlikleri bu süreçte önemlidir. Bunlar hastanın motivasyonunu yüksek tutacaktır. Hastanın tedaviye karar verip doktor randevusu oluşturması gerekmektedir.
Alkol – Madde bağımlılığı tetkik yöntemleri nelerdir?
Alkol ve madde bağımlılığının tetkikleri için 2 yöntem vardır. Bunlar idrar testi ve saç testidir. İdrar testleri kişinin kullandığı maddeye göre değişiklik gösterir. Genel bir sonuç yerine ortalama son 3 gün içerisinde kullanılan maddeyle ilgili bir sonuç verir. Saç testi böyle bir durum için daha kesin sonuç vermesine rağmen daha maliyetli bir yöntemdir. Saç testi ise ortalama son 3 aylık dönemdeki madde kullanımıyla ilgili sonuçlar çıkarır.
Alkol – Madde Bağımlılığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tedavi, hastanın ihtiyaçları doğrultusunda farklı şekillerde uygulanabilir. Tedavi süresince bireysel ve grup tedavileri uygulanabilir. Bu kişinin motivasyonunu yüksek tutması ve tedaviye devam etmek istemesi çok önemlidir. Bu süreçte ilaç tedavileri hastanın bağımlılığı atlatması için sıkça başvurulan yöntemler arasındadır.
Alkol – Madde bağımlılığı yaşam stili önerileri
Alkol ve madde bağımlıları tedavi sürecinde yaşadığı sıkıntıları ve kullandığı maddenin onda oluşturduğu hasarları iyice kavrayarak yeniden başlamaması için gerekli önlemleri almalıdır. Alkol veya uyuşturucu maddeyi bıraktıktan sonraki aylarda bu alışkanlıkları tekrar edinme riski çok yüksektir. Bu yüzden kişinin tedaviye ilk yıllar devam etmesi çok önemlidir.
Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.