Alerji Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Zararsız özelliği olan maddelere karşı oluşan aşırı hassasiyet, reaksiyon durumu Alerji denir. Alerjen olarak adlandırdığımız bu maddeler ile (ev tozu akarları, polenler, besinler vb) normal insanlar karşılaştığında herhangi bir problem yaşamaz iken, alerjik kişiler bu alerjenleri kendine “tehdit” olarak algılayıp tepki gösterirler. Ve hepimizin bildiği, vücudumuzun farklı organlarında alerjik bulgular ortaya çıkar.
Haber Merkezi / Ani gelişen reaksiyonlar: Bu tip reaksiyonlarda alerjenlere karşı IgE yapısında antikorlar rol oynarlar. Adından da anlaşılacağı üzere alerjenle karşılaşıldıktan sonra dakikalar, en geç bir saat içerisinde bulgular ortaya çıkar. Bu reaksiyonlar daha çok alerjik rinit ve besin alerjisi olan hastalarda görülür. Deri testleri ile semptomlara neden olan alerjenler gösterilebilir.
Geç gelişen reaksiyonlar: Bu tip reaksiyonlarda hücreler (T lenfositleri) rol oynarlar. IgE aracılı değildir. Semptomlar ve bulgular alerjenle karşılaşmadan saatler (24- 48 saat) sonrasında görülür. Alerjik kontakt dermatit ve bazı alerjik hastalıklar bu mekanizma ile gelişir. Deri testleri bu hastalarda alerjenleri tespit edemez. Ancak yama testleri ile alerjenler tanımlanabilir.
Alerjinin belirtileri nedir?
Alerjinin belirtilerinden bahsedebilmek için öncelikle vücudun nelere alerjisinin olduğu tespit edilmelidir. Bunun yanında alerji belirtileri kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Genel alerji belirtileri arasında ise kaşıntı, hırıltılı nefes, nefes darlığı, vücudun çeşitli bölgelerinde şişlik ve kızarıklık gibi belirtiler gelmektedir.
Alerjinin nedenleri nedir?
Alerjinin gelişmesinde genetik, önemli bir rol oynamaktadır. Anne veya babada alerji görülmesi çocukta gelişecek olan alerji riskini artırmaktadır. Hamilelik ve vücudun zayıf olduğu dönemlerde de çeşitli alerjik reaksiyonlar gelişmektedir. Ev tozları, polenler, hayvan proteinleri ve tüyleri, küf mantarı, böcekler ve böcek zehirleri gibi pek çok etken alerji oluşmasına neden olmaktadır.
Alerjinin risk faktörleri nedir?
Anne veya babasında ya da her ikisinde de alerji olanlar, risk grupları arasında yer almaktadır. Hamilelik, çocukluk ve çeşitli hastalıklarla zayıflayan bağışıklık sistemi alerji bakımından risk oluşturmaktadır.
Alerjinin komplikasyonları nedir?
Özellikle çeşitli ilaçlara karşı gelişen alerji durumunda hayatı tehlikeye sokan komplikasyonlar görülmektedir. Serum hastalığı, kansızlık, astım, alerjik rinit gibi hastalıklara neden olmaktadır.
Alerji için doktor randevusu öncesi neler yapılmalıdır?
Doktor randevusu öncesi ortaya çıkan semptomlar ve alerjiye neden olan faktörleri bilmek uygulanacak tedavide büyük önem taşımaktadır. Bu bilgilerin doktora doğru şekilde aktarılması gerekmektedir.
Alerjinin tetkik yöntemleri nelerdir?
Alerjinin tanı ve tetkikinde ailedeki alerji hikâyesi büyük önem taşımaktadır. Ortaya çıkan belirtiler tanı konulmasına yardımcı olmaktadır. Ancak kesin tanı alerji testleriyle konulmaktadır. Alerji deri testlerinde hastanın genellikle koluna iğne ucu ile küçük bir iz yapılır ve alerjenler iğne batırılan bölgeye uygulanır. 15-20 dk sonra ortaya çıkan kızarıklıklar ve semptomlarla alerjiye neden olan maddeler tespit edilir ve tanı konulur. Bunun yanında alerji tespiti için kan testleri de mevcuttur.
Alerjinin tedavi yöntemleri nelerdir?
Alerji tedavisinde genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Alerji tekrarlayan bir hastalık olduğu için uygulanan tedavilerle kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Uygulanan tedaviler alerjinin türüne, şiddetine ve alerjiye neden olan etken maddeye göre değişmektedir. Alerji tedavisinde amaç ortaya çıkan belirtileri en aza indirmek ve kişinin yaşam kalitesini yükseltmektir.
Alerji hastaları için yaşam stili önerileri
Küf mantarları ve toza karşı gelişen alerjide evin sürekli olarak havalandırılması, aydınlık olması ve güneş görüyor olması gerekmektedir. Toza alerjisi olan kişilerin pek çoğu halı ve kilim kullanımından kaçınmaktadır. Bahar alerjilerine karşı ise bir süre yüzü kapatan maskeler kullanılabilir. Bunun yanında doktor kontrolünde alerjilere karşı ilaç kullanılabilir.
Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.