Alaattin Bilgi Kimdir? Hayatı, Eserleri
1 Temmuz 1925 yılında Ankara’da dünyaya gelen Alaattin Bilgi, 2 Ağustos 2015 yılında Sakarya’nın Geyve İlçesine bağlı Umurbey beldesinde hayatını kaybetti. Bir “Angaralı” olarak Keçiören, Cebeci, Ulus civarında büyüdü.
Bir bacağını geçirdiği rahatsızlık sonucu kaybettiği lise hayatını, üniversite ve çalışma hayatı takip etti. 1963 yılında Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümünden mezun oldu. Devlet dairelerinde çalıştı, yabancı dilini geliştirdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde geçirdiği çevirmenlik yıllarından sonra emekliye ayrıldı.
1959 yılında başladığı çevirmenlik hayatını kimi takma isimle çevirdiği eserlerle sürdürdü. Marx’ın Kapital’ini 70lerin başlarında çevirmeye başlayan Bilgi’nin, üç cildin tamamını çevirmeyi tamamlaması yaklaşık on yıl sürdü. Marksist klasikleri Türkçeye çevirmedeki inatçı ve programlı çabası uzun yıllar devam etti.
Yeditepe, Seçilmiş Hikayeler, Dost, Yarın, Bilim ve Sanat, Evrensel Kültür dergilerinde yazıları yayınlandı. Kapital’i Okuma Kılavuzu hazırlayan ve bir özetini 1990ların başında tamamlayan Bilgi’nin izlenimlerini kaleme aldığı “Yine de Aydınlık” kitabı 2007’de Evrensel Basım Yayın tarafından basıldı.
Alaattin Bilgi’nin yayımlanan çevirileri: Silas Marner (George Eliot), Kızıl Harf (Nathaniel Hewthorne), Sosyalizmin Yeni Meseleleri (Oskar Lange), Teori-Pratik ve Askeri Yazılar (Mao Çe-Tung), Sosyalizm ve Savaş (Lenin), Sosyalizmin Alfabesi (Leo Huberman – P. Swezy), Atom Bombası Çocukları (Arata Oseda), Kapital I., II. ve III. (Karl Marx).
Seçmeler ve Lenin’in Mektupları, Devrimde Devrim (R. Debrey), Milli Kurtuluş Savaşımız (Ho Shi Minh), Engels (Yelena Stepanova), Sovyetler Birliği’nde İç Savaş Tarihi (bir kurul tarafından hazırlanmıştır), ayrıca kendi yazdığı Kapital İçin Özet Kılavuz ve Marx-Engels Ekonomi Politik Sözlüğü.