Aksaray: Yeşilova, Ulu Camii
Ulu Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Yeşilova Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.
Kitabesine göre 1287 / 1870 yılında yaptırılmıştır. Cami ihata duvarı ile çevrilmiş bir bahçe içindedir. Kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen bir plana sahip yapı ahşap destekli camiler grubuna girmektedir. 21.80 X 18.33 m. ölçülerindedir. Düzgün kesme taş ve devşirme malzemeden inşa edilmiştir.
Caminin cepheleri sade olup süsleme bulunmamaktadır. Kuzey cephe sağır bırakılmıştır. Batı cephede iki tanesi sonradan örülerek kapatılmış açık bir adet, doğu cephede iki adet, güney cephede de dört adet düz lentolu pencere varır. Cephelerde ahşap hatıllar dikkati çekmektedir.
İç mekan, 16 adet silindirik ahşap destek ve dört tane kare taş paye ile taşınan, bir ahşap tavanla, dıştan ise Marsilya kiremidi kaplı bir kırma çatıyla örtülmüştür. Caminin kuzeybatısında sonradan eklenen minare silindirik gövdeli ve iki şerefelidir. Yapının güneydoğu köşesinde ve çatı seviyesinde üç taş konsol görülmektedir ki caminin orjinalde bu konsollara oturan bir köşk minareye sahip olduğunu anlaşılmaktadır.
Harime giriş doğu cephenin kuzeyindeki düz lentolu kapı ile sağlanmaktadır. İç mekan kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen bir şemaya sahip olup 20.55 X 17.10 m. ölçülerindedir. Harim kuzey-güney yönünde uzanan dört sıra ahşap destek dizisi ile mihraba dikey beş sahına ayrılmaktadır.
Kıble duvarının ortasında yarım daire şeklinde ve basık kemerli bir mihrap vardır.niş dıştan biri sade iki adet bordürle ters “U” şeklinde kuşatılmaktadır. Dıştaki bordürde uç uca eklenmiş lotus motifi dikkati çekmektedir. Mihrabın batısında ahşap minber görülmektedir. Minberin korkuluğu ajur tekniğindeki ters ve düz “S” şeklindeki motiflere sahiptir. Aynalık iç içe sade ve profilli yedi üçgenle şekillendirilmiştir. Süpürgelik kısmı da yan yana sıralanmış panolar halindedir.
Harimin kuzeyindeki taş payelerin hemen gerisindeki ahşap mahfil doğu-batı yönünde boydan boya uzanmaktadır. İç mekana sivri kemerlerle açılmaktadır. Kemer araları ahşap korkulukludur. Mahfilin orta kısmı korkuluklu bir balkon şeklinde düzenlenmiştir. Balkondaki düzenleme hemen altında da aynen uygulanmıştır.