Aksaray: Pamucak Camii
Pamucak Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Pamucak Mahallesi, Pamucak Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.
Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe yoktur. İl müftülüğü tarafından cami üzerine asılan levhada caminin inşa tarihi olarak 1938 tarihi görülmektedir. Cami dikdörtgen bir plana sahiptir. 10.60 X 7.20 m. ölçülerindedir. Beden duvarlarında düzgün kesme taş malzeme kullanılmıştır. Sağlam olup ibadete açık olan caminin batısına sonradan bir giriş ünitesi eklenmiştir.
Caminin cepheleri sade olup süsleme bulunmamaktadır. Tek hareketlilik kuzey ve güney cephelerdeki ikişerden dört adet düz lentolu pencere ile sağlanmıştır. Doğu cephe sağır bırakılmıştır. Batı cephede ise muhdes mekan yer almaktadır. Camiye giriş batı cephedeki muhdes mekanın güney cephesindeki düz lentolu kapıdan sağlanmaktadır. Orijinal giriş kapısı caminin batı cephesinin ortasında olup yuvarlak kemerlidir. Güney cephenin batısında günümüzde mevcut olmayan köşk minarenin oturduğu iki adet taş konsol görülmektedir.
İç mekan, düz dam, dıştan ise Marsilya kiremidi kaplı bir kırma çatıyla örtülmüştür. Caminin minaresi bulunmamaktadır. ancak güneybatıdaki profilli iki taş konsol köşk minareye aittir. Bu tip konsolla taşınan köşk minareler yörede sevilerek uygulanmaktadır. Eski bir resimde bu konsollar üzerinde yükselen basit bir minare
görülmektedir.
Güneybatıdaki düz lentolu kapı ile muhdes giriş ünitesine girilmektedir. Bu mekanın doğu duvarındaki yuvarlak kemerli orijinal kapıdan iç mekana girilmektedir. Harim, 9.10 X 5.70 m. ölçülerinde olup doğu-batı yönünde uzanan
dikdörtgen bir düzenlemeye sahiptir. Duvarlar pencere başlangıç seviyesien kadar ahşap malzeme ile kaplanmıştır. üst kısımlar ise beyaz boyalıdır. Harimin kuzey ve güney duvarlarında ikişerden dört adet sivri kemerli pencere iç mekanı aydınlatmaktadır.
Doğu duvarında dikdörtgen şeklinde bir niş vardır. Mekanın kuzeyinde mahfil yer almaktadır. Batı duvarı sağır bırakılmıştır. Kıble duvarının ortasındaki yarım daire formundaki ahşap mihrap sonradan eklenmiştir. Kavsarası merdiven basamağı şeklinde üçlü bir kademelenem yapmaktadır. Güneybatı köşedeki minber ahşap malzemeden olup sonradan eklenmiştir. Harimin kuzeyinde, doğu-batı yönünde uzanan mahfil sonradan eklenmiştir. Kuzeybatıdaki “L” formundaki bir merdivenle mahfile çıkılmaktadır.