Akromegali Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Akromegali, yetişkinleri etkileyen ve nadir görülen, yavaş ilerleyen, kazanılmış bir hastalıktır. Bu hastalık, hipofiz bezinin çok fazla büyüme hormonu (GH) ürettiği durumlarda ortaya çıkar.

Haber Merkezi / Hipofiz bezi, kafatasının tabanına yakın bir yerde bulunan ve çeşitli hormonları depolayan ve vücudun ihtiyaç duyduğu şekilde kan dolaşımına bırakan küçük bir bezdir. Bu hormonlar birçok farklı vücut fonksiyonunu düzenler.

Çoğu hastada akromegali, hipofiz bezinden kaynaklanan iyi huylu bir tümörün (adenom) büyümesinden kaynaklanır. Akromegalinin belirtileri el, kol, ayak, bacak ve kafa kemiklerinde anormal büyümeyi içerir. Çenelerdeki ve kafatasının önündeki kemiklerin büyümesi tipik olarak en belirgin kemik değişiklikleridir.

Akromegali ayrıca kalp, dudaklar ve dil dahil olmak üzere vücudun yumuşak dokularının kalınlaşmasına neden olabilir. Tedavi edilmezse, akromegali potansiyel olarak ciddi hastalıklara ve yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.

Ergenlikten önce aşırı büyüme hormonu salgılandığında, bozukluk akromegali değil gigantizm olarak bilinir.

Akromegali semptomları genellikle yavaş ortaya çıkar ve etkilenen bireyler yaşlandıkça daha belirgin hale gelir. Gelişen spesifik semptomlar bir kişiden diğerine büyük ölçüde değişebilir. Akromegali potansiyel olarak çok çeşitli semptomlara ve fiziksel bulgulara neden olabilir.

Akromegali tanısı koymak bazen zordur çünkü semptomların gelişimi birkaç yıl içinde ortaya çıkar. Ayrıntılı bir hasta öyküsü, kapsamlı bir klinik değerlendirme, karakteristik bulguların tanımlanması ve kan testleri, glikoz tolerans testi, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi özel testlere dayanarak teşhis konur.

Akromegali tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, bir uzman ekibinin koordineli çabalarını gerektirebilir. 

Akromegali tedavisinin amacı, büyüme hormonu düzeylerini normale döndürmek, hipofiz adenomunun (varsa) boyutunu azaltmak, böylece çevre doku üzerindeki baskıyı azaltmak, normal hipofiz fonksiyonunu sürdürmek ve ilişkili semptomları tersine çevirmek veya iyileştirmektir.

Akromegali genellikle ameliyat, ilaçlar ve/veya radyasyon tedavisi ile tedavi edilir. Tek bir terapötik seçenek herkes için etkili değildir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.

Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir