Ahmet Telli kimdir?
1946 yılında Çankırı’nın Eskipazar İlçesi’nde dünyaya gelen Ahmet Telli, köy enstitülü sanatçılar kuşağındandır. Telli, Hasanoğlan ve Pazarören köy enstitülerinde eğitim görmüş, daha sonra Gazi Eğitim Enstitüsü’nden mezun olmuştur.
Haber Merkezi / Kastamonu, Ankara ve Kırıkkale gibi çeşitli illerde Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yapmıştır. 1981’de Gazi Eğitim Enstitüsü’nde öğretmenlik yaparken sıkıyönetimce tutuklanarak görevine son verilmiş, yargılanması sonucu aynı yıl beraat etmiştir.
Fakat daha sonra sakıncalı bulunan bir yazısından ötürü 142. maddeden hüküm giymiştir. Ahmet Telli, meslekten atıldığı için bu dönemde yayıncılık, editörlük ve yayınevlerinde yöneticilik gibi işler yapmıştır. 1993’te mahkeme kararıyla öğretmenliğe dönen yazar kısa bir süre sonra emekli olmuştur.
Ahmet Telli, 1970 sonrası toplumcu gerçekçi şiir kuşağının önemli temsilcilerinden biridir. “Modernist-toplumcu estetik doğrultusunda konumlandırdığı şiirleriyle bilinen ve daha sonraki yıllarda da aynı estetiği hemen hemen koruyan” Telli, şiirlerinde hem biçimsel hem de anlamsal olarak derinleşme ve gelişme seyrini sürdürmüştür.
Yapıtları; Yangın Yılları, Hüznün İsyan Olur, Dövüşen Anlatsın, Saklı Kalan, Su Çürüdü, Belki Yine Gelirim, Çocuksun Sen, Kalbim Unut Bu Şiiri, Ben Hiçbir Şey Söylemedim, Sulara mı Yazıldı, Kalmasın, Kül ve Kil
Ödülleri; Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü (1980), Yazko Şiir Özendirme Ödülü (1982)