Ağrı, Uykunuzu Nasıl Etkiler?
Ağrı, vücutta bir şey olduğunu gösteren bir gösterge veya alarmdır. International Association for the Study of Pain (IASP) ağrıyı, mevcut veya olası doku hasarı ile ilişkili veya bu hasar açısından tanımlanan, hoş olmayan, duyusal ve duygusal bir deneyim olarak tanımlar.
Haber Merkezi / Basit bir ifadeyle ağrı, yaralanma, hastalık veya başka herhangi bir olaya yanıt olarak vücutta hoş olmayan bir his veya histir.
İki tür ağrı vardır – akut ağrı ve kronik ağrı. Akut ağrı, kısa bir süre devam eden ağrıdır. Akut ağrı, düşme, kırık kemik veya adet ağrısından kaynaklanan fiziksel bir yaralanma olduğunda kişinin hissettiği şeydir. Akut ağrı genellikle hastalık iyileştikçe veya yara iyileştikçe geçer.
Kronik ağrı, hastalık veya yaralanma iyileştikten sonra bile devam eder ve bazı durumlarda eskisinden daha kötüdür. Örneğin, bir kişi bir hastalık nedeniyle kalıcı bel ağrısına sahip olabilir ve daha sonra hastalığın ötesinde de devam edebilir.
Ağrı uykuyu nasıl etkiler?
Uyku, bilinç kaybı, gevşemiş kaslar, fiziksel aktivite yok, kapalı gözler ve aktif olmayan bir sinir sistemi ile karakterize geçici bir doğal dinlenme halidir. Uyku sırasında aralıklı uyanmalar olabilir ki bu normaldir. Bununla birlikte, ağrı nedeniyle uyku indüklendiğinde, bir endişe haline gelir ve genellikle normal uyanma-uyku döngüsünden daha uzun sürer.
Kronik ağrısı olan kişiler genellikle daha az derin uyku yaşarlar. Ayrıca gece boyunca daha sık uyanırlar ve bu nedenle daha az verimli bir uyku yaşarlar. Ağrı yaşayan kişilerin klinik olarak teşhis edilen uykusuzluk yaşama olasılığının on sekiz kat daha fazla olduğu bulunmuştur. Ağrı, uyku kalitesini ve miktarını etkiler. Ağrı, sinir sistemini daha aktif hale getirir ve dolayısıyla kişiyi uyanık tutar.
Romatoid ağrı gibi kronik ağrısı olan hastalarda olumsuz duygudurum ile ağrı arasında ilişki olduğu bulundu. Ağrının uyku bozukluğu veya bozukluğu ile depresyon arasındaki bağlantı olduğu bulundu – bireyin ruh hali, uykunun bozulmasına veya tam uykusuzluğa yol açan yola giriyor. Orak hücre hastalığı olan kişilerde yapılan bir araştırma, insanlar ağrı yaşadıklarında ruh hallerini bozduğunu ve bunun da uyku kalitesini düşürdüğünü buldu.
Dopamin beyindeki bir nörotransmitterdir. Ağrının neden olduğu dopamin sinyallemesinde değişiklikler veya rahatsızlıklar olduğunda, uzun süreli uyku kayıplarına ve sürekliliğinin bozulmasına neden olabilir. Bu fenomen, acı çeken bir kişinin neden uyku arasında uyanma ve ağrının bilincinde olma olasılığının daha yüksek olduğunu açıklayabilir.
Ağrı uykuyu etkiler; Ancak uyku da ağrıyı etkiler. Uygun uyku eksikliği, ağrıyı ve ağrıya duyarlılığı artırma potansiyeline sahiptir. Uykuyu iyileştirmek ayrıca ağrıyı azaltmaya yardımcı olur ve bunun tersi de geçerlidir. Bu kavram, uykuyu etkileyen ağrı ve ağrıyı etkileyen uyku döngüsü gibidir.
Ağrı sırasında iyi uykuyu yönetmek
Ağrının uykuyu olumsuz etkilediği bilinmektedir; ancak, bunun yönetilebileceği ve azaltılabileceği yollar vardır. Bazı ilaçlar ağrıyı yönetebilir ve uykuya neden olabilir, ancak sadece doktor gözetiminde uygulanmalıdır. Ağrı, doğru beslenme, iyi uyku hijyeni ve alışkanlıklarının uygulanmasıyla da kontrol edilebilir.
Opioid peptitler uyku bozukluğunda önemli bir rol oynar. Opioid ilaç kullanımının ağrıyı azalttığı ve hafiflettiği bulunmuştur; bununla birlikte, yatıştırıcı bir etkiye de sahip olabilirler ve kişinin uyku düzenini bozabilirler. Opioid ilaçların uyku üzerindeki olumsuz sonuçları nedeniyle, ağrı tedavisinde bu ilaçların kullanımının kontrol edilmesi kritik öneme sahiptir.
Faktörleri ve mekanizmaları anlamak ve uyku ile ağrı arasındaki ilişkiyi çözmek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Ayrıca depresyon ve diğer duygudurum bozukluklarının uyku yoksunluğu ile ilişkisini deşifre etmek için çalışmalara ihtiyaç vardır.