Adnan Veli Kanık Kimdir? Hayatı, Eserleri

9 Aralık 1916 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Adnan Veli Kanık, 6 Aralık 1972 tarihinde emekliliğe hak kazandığının ikinci ayında geçirdiği bir kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Ortaöğrenimini Boğaziçi ve Galatasaray liselerinde tamamladı. 1938 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki öğrenimini yarıda bırakıp Etibank’ta çalışmaya başladı.

Çeşitli memurluklardan sonra gazeteciliği seçen yazar Ankara Cezaevi’ndeki mahkûmiyeti sıralarında “Bir Hukukçu” imzalı yazılarla başladığı yazarlığa 1949 yılında Vatan gazetesinde devam etti. Yirmi yılı aşkın gazete yazarlığının yanı sıra Akbaba mizah dergisine yazdığı hikâyelerle, radyo oyunları ve basın dışı çalışmalarla yaşamını sürdürdü.

Yazar, tutukluluğu sırasındaki eserlerinde Bir Hukukçu ve Mehmet Yanık imzalarını kullanmıştır. Hapishane günlerini anlattığı, cezaevi dünyasını canlı, esprili ve renkli bir dille ele aldığı Mapusane Çeşmesi ile adını duyurmuştur.

Öykülerinde yaşadığı dönemin olaylarını ve büyük şehir yaşamını mizahi yönleriyle ele alan Kanık; Ahmet Rasim, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Ercüment Ekrem Talu, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Osman Cemal Kaygılı çizgisinde eserlerini vermiştir.

Mizahi hikaye ve yazılarıyla tanınan yazar, eserlerinde İstanbul’un kenar mahallelerini, ezilen insanların dramını mizahi bir şekilde ele almıştır.

Adnan Veli Kanık’ın eserleri: Mahpushane Çeşmesi (1952 Hatıra), Orhan Veli İçin (1953 Biyografi), Sosyete (1956 Hikaye), Uçan Daireler (1957 Hikaye), Seçim Konuşmaları (1957 Hikaye), Kaynana (1957 Hikaye), İstanbul Batakhaneleri.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir