Adnan Özer kimdir?
20 Şubat 1957 yılında Tekirdağ’ın Gazioğlu Köyü’nde dünyaya gelen Adnan Özer, ilkokulu Silivri’nin Küçüksinekli Köyü’nde, orta okul ve liseyi Batman’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1979’dan beri İstanbul’da yayıncılık yapmaktadır.
Haber Merkezi / Sanat Emeği, Türk Dili, Yazko Edebiyat, Milliyet-Sanat gibi dergilerde göründü. Üç Çiçek ve Yeni Türkü dergilerini çıkardı. Tekirdağ yöresinin halk söylenceleri, türkü ve tekerlemelerine modern şiir yöntemleriyle yaklaştı. Neruda, Paz ve Pesao’nun şiirlerini dilimize çevirdi. Çocuk kitabi ve Hayal Tabirleri adiyla bir anlati yayimladi.
Adnan Özer, 1980 kuşağı şiirinin önemli temsilcilerinden biri olarak ön plana çıkmaktadır. 80 kuşağı şairleri içerisinde ise Tuğrul Tanyol, Haydar Ergülen, Osman Hakan A., İhsan Deniz, Ahmet Erhan, Metin Celâl, Metin Cengiz, Seyhan Özçelik, Ali Günvar, Hüseyin Atlansoy, Arif Ay, Vural Bahadır Bayrıl gibi isimlerle birlikte bir yandan modernist anlayışla öte yandan da geleneğin içselleştirilmesini önemseyen bir bakışla poetikasına yön veren şairlerden biridir. O, son dönem Türk şiirinde 1980 Kuşağı’nın oluşumunda, farklı şiir görüşleri ve anlayışlarının buluşmasında öncü bir şair olarak atak, yenilikçi ve zenginleştirici bir görev üstlenmiştir. Adnan Özer, kurduğu yayınevleri ve çıkardığı dergilerle kendi kuşağı içinde bir edebiyat çevresinin oluşmasına katkıda bulunan bir isim olmuştur.
80 kuşağının önemli şairlerinden Adnan Özer, yalnızca şair olarak değil yayıncı, editör, mütercim kimlikleri ile de ön plana çıkan çok yönlü bir edebiyatçıdır. Özer, özellikle İspanyol edebiyatından yaptığı çevirilerle edebiyatımızda önemli bir boşluğu doldurmuştur. Cervantes, Pablo Neruda, Octavio Paz, Federico Garcia Lorca, Carmen Rico-Godoy, Vigo Carmen Vazquez, Ruben Dario, Ernesto Che Guevara eserlerini dilimize kazandırdığı belli başlı isimlerdir. Çeşitli şiir antolojileri de hazırlayan Adnan Özer, Küçük İstasyon (1991) adlı bir çocuk kitabına imza atmış; İstanbul ile ilgili hatıralarını ise 2009 yılında Benim Taşlıtarlam adlı kitabında yayımlamıştır.
Yapıtları; Ateşli Kaval (1981), Çıngırağın Ölümü (1983), Rüzgar Durdurma Takvimi (1985), Zaman Haritası (1991), Seçme Şiirler (1994), Veda Şiirleri (1999)
Ödülleri; İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Şiir Yarışması’nda birincilik, 1992 Cemal Süreyya Şiir Ödülü Zaman Haritası ile