Adenoid Kistik Karsinom Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi
Adenoid kistik karsinom (AKK), tükürük bezlerinde veya baş ve boynun diğer bölgelerinde gelişen, nispeten nadir görülen bir kanser türüdür. AKK, kadınlarda meme, cilt, serviks, erkeklerde prostat bezi ve çeşitli bölgelerde de oluşabilir.
Haber Merkezi / AKK yavaş büyüme öyküsü olan düşük dereceli bir malignite olarak kabul edilir.
Nadiren, AKK agresif bir şekilde invaziv olabilir ve yakınındaki lenf düğümlerinin yanı sıra sinir liflerini (perinöral boşluklar) çevreleyen “kılıflara” veya kaplamalara sıçrayabilir.
Bu kanser türü, daha sonra ilk ortaya çıktığı yerde tekrarlama eğilimi gösterebilir (lokal nüks) ve hastaların yaklaşık yüzde 50’sinde AKK vücudun farklı bölgelerinde, özellikle akciğerlerde yayılır (metastatik hastalık).
AKK ortalama 40 ila 60 yaşları arasındaki bireylerde ortaya çıkar, ancak çocuklarda ve ergenlerde de teşhis edilmiştir.
AKK’de üç histolojik tümör büyüme modeli vardır: kribriform, tübüler ve katı. Cribriform büyüme modeli en yaygın olanıdır.
Cribriform ve tübüler büyüme modelleri daha az agresiftir. Katı model sergileyen tümörlerin yayılma olasılığı daha fazladır ve prognozları daha kötüdür.
Adenoid kistik karsinomun kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, araştırmalar, genetik değişikliklerin (mutasyonların), AKK de dahil olmak üzere birçok kanserde hücresel malign transformasyonun altında yatan temel olduğunu göstermektedir.
Adenoid kistik karsinomun tanısı kapsamlı bir klinik değerlendirmeye, karakteristik semptomlara ve fiziksel bulgulara, ayrıntılı bir hasta öyküsüne ve çeşitli özel testlere dayanır. Testler, tümör hücrelerinin mikroskobik değerlendirmesini içerir.
Adenoid kistik karsinomun tedavisi uzmanlarından oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir.
Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.
Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.