Açısal Keilit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Açısal keilit, dudakların köşelerindeki cilt kıvrımlarının nemin tutulması veya epitel kaybı nedeniyle tahriş olduğu bir durumdur. Bu, kızarıklık ve çatlama olarak ortaya çıkar. Birçok farklı nedenden kaynaklanabilir.

Haber Merkezi / Açısal keilitis en sık diş kaybı yaşayan yaşlı kişilerde görülür. Bu, üst dudağın alt dudağa sarkmasına ve böylece ağzın köşelerini daha derin hale getirmesine yol açar, bu da kalıcı tükürük varlığına, dolayısıyla cildin tahriş olmasına neden olur. Oral kandidiyazis ve Staphylococcus veya Streptococcus ile sekonder enfeksiyon da mevcut olabilir.

Doğal olarak uzaklaşan bir çene çizgisi ayrıca daha yüksek açısal keilitis riskine neden olur.

Uygun olmayan takma dişler, diğer mekanik tahriş nedenleri gibi dudak köşelerinin nemli yarıklarında enfeksiyon riskini artırabilir.

Açısal keilitis de riboflavin eksikliğinin bilinen bir belirtisidir ancak demir, kobalamin ve çinko eksikliğine de eşlik edebilir.

Bazı cilt koşulları da açısal keilit ile ilişkilidir.

Diğer nedenleri;

  • Kemoterapi, diyabet veya diğer normal bağışıklık kaybında olduğu gibi immün yetmezlik ve genel sağlık durumu
  • İzotretinoin, antiretroviral ilaçlar, antibiyotikler veya sistemik kortikosteroidler gibi belirli ilaçlarla tedavi; bunlar ayrıca açısal keilit için başka bir risk faktörü olan oral kandidiyazis ile ilişkilidir.
  • Aşırı hassas cilt ve enfeksiyonlara karşı artan duyarlılık nedeniyle egzama
  • İnflamatuar barsak hastalığı gibi sistemik durumlar
  • Dudak mukozasının kuruluğu ve soyulması
  • Trizomi 21 (Down sendromu) gibi durumlarla genetik bağlantı

Teşhis

Belirgin bir neden yoksa immünosupresyon sorulmalı ve test edilerek aranmalıdır. Alerjik kontakt dermatit, açısal keilitin yaygın olarak gözden kaçan başka bir nedenidir ve yaygın tatlandırıcı maddeler, sodyum lauril sülfat gibi dudak kozmetikleri ve koruyuculardan kaynaklanabilir. Dirençli açısal keilit, malignitenin tek belirtisi olabilir. Tanı kesin değilse veya perlechenin altında yatan herhangi bir alerjik duruma dair kanıt varsa, dermatolojik konsültasyon istenmelidir.

Tedavi

Açısal keilit bazen kendi kendini sınırlayan bir durumdur ve daha sonra tedavi semptomatik tedaviden oluşur. Bu, dudak yalamayı önlemek ve cilt maserasyonunu en aza indirmek için dudakların merhemlerle zamanında ve sık nemlendirilmesini içerir.  

Enfeksiyon veya egzama olduğunda topikal antibiyotikler, antifungaller ve steroidler rol oynar. Angular keilitte neredeyse her zaman mevcut olan oral kandidiyazda en iyi tedavi, bölgenin sık sık temizlenmesi ve kurutulması ile birlikte oral ve topikal nistatin veya topikal centiyana menekşesidir.

Bazı durumlarda, iltihabı azaltmak için anti-kandidiyal merhemlerin veya losyonların kullanımına topikal steroidler eklenir. Desonid ve %1 hidrokortizon sıklıkla tavsiye edilir. Kandidiyazis topikal antifungal tedavi ile düzelmezse, yetişkinlerde sistemik flukonazol reçete edilir (karaciğer fonksiyonunun izlenmesi ile). Enfeksiyon topikal tedavi ile azalmazsa, nadiren de olsa sistemik antibiyotiklere ihtiyaç duyulabilir.

Demir veya vitamin eksikliği durumunda besin takviyesi gereklidir. Ağız köşelerinin kalıcı olarak üst dudaklardan sarktığı durumlarda, bu bölgedeki cilde sıkılığı geri kazandırmak ve ağız köşelerini kuru ve temiz tutmak için dolgu maddesi veya implantlar kullanılabilir. Dişsiz hastalarda ağız açılarındaki fazlalık cilt kıvrımlarını düzeltmek için cerrahi faydalıdır. Yaşlı hastalar, hızlı relapsları önlemek için uzun süreli bariyer merhem kullanımına ihtiyaç duyarlar.

Hatalı protezler dikey yüksekliğe göre ayarlanmalı ve oral kandidiyaz için yukarıdaki önlemlere ek olarak hastaya bunları günlük olarak nasıl temizleyeceği gösterilmelidir.

Tüm hastalarda, anti-enfektif ajanların topikal uygulamaları arasında, bölgenin yeniden ıslanmasını önlemek için petrolatum veya çinko oksit gibi bariyer merhemler kullanılmalıdır, bu da yeniden epitelizasyonu hızlandırır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir