Abluka Altındaki Gazze’de 35 Gazeteci Hayatını Kaybetti

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan Filistin – İsrail savaşı 24. gününde de devam ederken, Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden gazeteci sayısının 35 olduğu açıkladı.

Haber Merkezi / Medya Ofisi, Telegram sayfasından yaptığı açıklamada, ölen 35 gazetecinin isimlerinin yer aldığı liste de yayımlandı.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de 29 Ekim itibariyle saldırılarda en az 29 gazetecinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamaya göre, 24 Filistinli, 4 İsrailli ve 1 Lübnanlı gazeteci hayatını kaybetti, 8 gazeteci yaralandı, 9 gazeteci kayıp ya da gözaltına alındı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Doğu Akdeniz Bölge Ofisi Direktörü Ahmed el-Manzari, İsrail saldırıları altındaki Gazze’de “sağlık hizmetlerine erişim ve onurlu yaşam hakkının neredeyse imkansız olduğunu” söyledi.

Manzari, DSÖ’nün X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla, Gazze’deki Filistinlilerin en temel insan haklarından mahrum olduğuna dikkati çekti.

Manzari, “Gazze halkı, son saldırılardan önce sağlık hizmetlerine erişmekte sıkıntı yaşıyordu. Şimdi ise temel insan haklarından olan bu tıbbi bakım ve onurlu bir yaşam sürme hakkı neredeyse imkansız hale geldi” dedi.

Gazze’de benzeri görülmemiş korkunç bir kriz yaşandığını; sivillerin, sağlık ve insani yardım alanında çalışanlar ile hastaların büyük tehlikelere maruz kaldığını vurgulayan Manzari, “İsrail-Filistin çatışma bölgesinin dünyadaki en büyük acil insani durumla karşı karşıya olduğunu” kaydetti.

Manzari, insanı diğer canlılardan ayırmak için getirilmiş uluslararası insancıl hukuka ve kurallara saygı gösterilmesi ve bu felakete derhal son verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Gazze’de can kaybı 8 bini aştı

Gazze Sağlık Bakanlığı, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere Filistinliler arasında ölü sayısının 8.000’i geçtiğini duyurdu. Bakanlık, bu sayıya 3.300’den fazla çocuk ve 2.000’den fazla kadının da dahil olduğunu kaydetti.

Enkaz altında 1.700 kişinin mahsur kaldığı belirtiliyor. İsrail kara harekatını sürdürdükçe bu rakamın daha da hızla artması bekleniyor.

İsrail ordusu, son 24 saat içinde aralarında Hamas komuta merkezleri, gözlem noktaları ve tanksavar füze fırlatma mevzilerinin de bulunduğu 450’den fazla militan hedefinin vurulduğunu kaydetti. Gece boyunca Gazze’ye daha fazla kara gücü gönderildiği belirtildi.

BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşunun (UNRWA) Gazze sorumlusu Thomas White, depolara yapılan baskınların “üç haftalık savaşın ve Gazze’ye uygulanan sıkı kuşatmanın ardından sivil düzenin bozulmaya başladığının endişe verici bir işareti olduğunu söyledi. White, “İnsanlar korkmuş, sinirli ve çaresiz” dedi.

UNRWA, İsrail’in Mısır’dan sadece küçük bir miktar yardımın girişine izin verdiğini, bunun da bir kısmının girilen depolardan birinde saklandığını söyledi.

Gazze’de yüz binlerce insana temel hizmetler sağlayan UNRWA, bölgedeki okullarını çatışma nedeniyle yerlerinden edilen Filistinlilerin barındığı sığınaklara dönüştürdü. Ajans sözcüsü Juliette Touma, insanların dört tesise girdiğini kaydetti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir