ABD, 2025’te Irak’tan Çekilmeyi Planlıyor

ABD öncülüğündeki askeri koalisyon birliklerinin, Irak’tan eylül ayında çekilmeye başlayacağı ve 2025 yılının eylül ayına kadar askeri birliklerin tamamının ülkeden çekileceği bildirildi.

Haber Merkezi / Hem Irak kaynaklarına hem de ABD’li yetkililere göre, askeri koalisyonun sonlandırılması konusunda henüz resmi bir anlaşma ya da bu karar için bir takvim bulunmuyor.

ABD öncülüğündeki askeri koalisyon, 2014 yılında Irak ve Suriye’de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele etmek amacıyla kurulmuştu.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, Irak’ta bulunan ABD öncülüğündeki askeri koalisyondan birliklerinin, eylül ayında çekilmeye başlayacağı ve koalisyona bağlı birliklerin 2025 yılı eylül ayına kadar ülkeden çekileceğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mathew Miller, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, her iki tarafın temsilcilerinin bu hafta Washington’da bir araya gelerek, IŞİD tehdidi nedeniyle ABD öncülüğündeki koalisyonun misyonunun nasıl değiştirileceğini görüştüğünü söyledi.

Hem Irak kaynaklarına hem de ABD’li yetkililere göre, koalisyonun sonlandırılması konusunda henüz resmi bir anlaşma ya da bu karar için bir takvim bulunmuyor.

Olası bir anlaşma kapsamında çekilecek askerlerin kesin sayısı ise tanımlanmadı. Irak kaynakları, askerlerin çoğunun çekileceğine inanıyor. Ancak ABD’li yetkililer, önemli sayıda askerin yeni bir danışmanlık ve yardım misyonuna destek olmak için ülkede kalabileceğini öne sürüyor.

80’den fazla ülkeden oluşan koalisyonun bir parçası olan ABD’nin, Irak’ta yaklaşık 2 bin 500 askeri bulunuyor. Bu koalisyon, 2014 yılında Irak ve Suriye’de Irak ve Suriye’de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele etmek amacıyla kurulmuştu.

2023 yılı ekim ayında İsrail – Filistin savaşının başlamasının ardından Suriye ve Irak’ta bulunan ABD güçlerine İran destekli milislerin saldırıların artmasının ardından, Washington ve Bağdat, ocak ayında koalisyonun geleceği hakkında görüşmeler yapmaya başlamıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir