MESEM Kapsamında Çalıştırılan Çocuk İşçi Sayısı 2 Milyonu Aştı
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Kemal Irmak, “Meslek liseleri, çıraklık ve MESEM gibi politikalarla çalıştırılan çocuk sayısı toplamda 2 milyonu geçmiş durumdadır” dedi.
2016 yılında, örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınan Mesleki Eğitim Merkezi veya kısaca MESEM ile çırak, kalfa yetiştirme adı altında çocuk işçi çalıştırılmaktır, işverenlere bedava işgücü sağlanmaktadır.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikasının (Eğitim Se) Genel Başkanı Kemal Irmak, “2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Birinci Yarıyılında Eğitimin Durumu” raporunu kamuoyuyla paylaştı.
Evrensel’in aktardığına göre; Bir yarıyılda daha eğitimin yapısal sorunlarına çözüm üretilemezken eğitimde ticarileşme ve dinselleştirme uygulamalarının artarak devam ettiğini belirten Kemal Irmak “2024/25 eğitim öğretim yılının ilk yarısında yıllardır çözüm bekleyen okulların fiziki altyapı ve donanım eksiklikleri giderilmemiş, kalabalık sınıflar ve ikili öğretimden kaynaklı sorunlara yenileri eklenmiştir. Özellikle deprem bölgelerinde okul binalarının yeniden inşası ve güçlendirilmesi çalışmaları yetersizdir. Kalabalık sınıflar ve eksik derslikler, öğrencilerin sağlıklı bir eğitim ortamına erişimini zorlaştırmıştır” dedi.
Dönem başında ‘tasarruf tedbirleri’ kapsamında taşımalı eğitimden yararlanan bir milyonu aşkın öğrencinin yüzde 30’una yakınının taşımalı eğitim kapsamından çıkarıldığını hatırlatan Kemal Irmak “Bazı bölgelerde servisler tamamen kaldırıldı. Başta kız çocukları olmak üzere, çok sayıda öğrencinin eğitime erişim hakkı bizzat devlet eliyle engellenmiştir” ifadelerini kullandı.
Eğitim dışındaki çocuk sayısının yüzde 38.4 artarak yaklaşık 612 bin 814’e yükseldiğini kaydeden Kemal Irmak, “Geçici koruma altındaki Suriyeli çocuklar, mesleki eğitim merkezi (MESEM) öğrencileri ve açık öğretime kayıtlı 18 yaş altı öğrenciler de bu sayıya dahil edildiğinde örgün eğitimin dışında bırakılan çocuk sayısı 1 milyon 578 bin 941 olmaktadır. Bu veriler ile eğitim dışındaki çocuk sayısı son üç yılın en yüksek seviyesine çıkmaktadır. İSİG Meclisinin raporuna göre 2023 eylül -2024 ağustos döneminde en az 66 çocuk çalışırken hayatını kaybetmiştir. Tarım sektöründe 24 çocuk, sanayi sektöründe 17 çocuk, inşaat sektöründe 13 çocuk ve hizmet sektöründe 12 çocuğun çalışırken hayatını kaybettiği belirtilmiştir” bilgisini verdi.
Okullarda çeşitli dini vakıf ve derneklerin etkinliklerinin artırıldığına işaret eden Kemal Irmak, “2023/’24 eğitim öğretim yılı boyunca ÇEDES kapsamında 21 bin 372 okulda 996 bin 886 öğrenci, 1 milyon 993 bin 772 veliye ulaşılmış. ÇEDES ile imamlar, vaizler okullara ‘manevi danışman’ olarak görevlendirildi. Din derslerinde uygulamalı hac eğitimi verilmekte, sınıfın ortasına kurulan Kâbe maketi etrafında tavaf eden öğrenciler, ihram giyimini öğrenip şeytan taşlama pratiği gerçekleştirilmektedir” dedi.
Bornova’da 99 okula cami imamı görevlendirildiğini, Konya’da bir öğrencinin IŞİD militanı gibi giydirilip eline oyuncak silah verilerek arkadaşlarına ateş ettirildiği bir gösteri yaptırılmasına tepki gösteren Eğitim Sen Başkanı Irmak “MHP’nin yan kuruluşu olan Ülkü Ocakları ile ‘okullarda mesleki ve teknik kurslar düzenlenmesi’ için protokol imzalanmıştır” ifadelerini kullandı.
Müfredatta yapılan değişikliklerle bilimsel gerçeklerden uzak, ideolojik eğilimlerle şekillenmiş ve öğrencilerin öğrenme süreçlerini olumsuz etkileyen yanlış ve yanıltıcı bilgilerin eğitim alanına boca edildiğini belirten Kemal Irmak, “Hayat bilgisi dersinde çevre bilinci eksik veya yüzeysel ele alınmış, fen bilimleri dersinde evrim konusu tamamen kaldırılmıştır. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde farklı inanç ve mezheplerin yer aldığı çoğulcu yapı göz ardı edilerek, yalnızca Sünni İslam anlayışı esas alınmıştır. Türkçe ve edebiyat derslerindeki dil ve anlatım sorunları dikkat çekicidir” dedi.
“Eğitimde devrimci bir atılım kaçınılmaz”
MESEM kapsamında olan 12 çocuğun (öğrencinin) iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini hatırlatan Kemal Irmak, “Mesleki ortaokullar açarak MEB, MESEM’ler ile 15 yaş altına indirilen çocuk işçiliği yaşı fiili olarak 10 yaşa indirilmiştir. Meslek liseleri, çıraklık ve MESEM gibi politikalarla çalıştırılan çocuk sayısı toplamda 2 milyonu geçmiş durumdadır” ifadelerini kullanarak eğitimde devrimci bir atılımın kaçınılmaz olduğunu söyledi.