Türkiye, OECD Ülkeleri Arasında Enflasyonda Rakipsiz
2024 yılını yüzde 47,1 enflasyonla kapatan Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) üye ülkeler arasında en yüksek enflasyon oranına sahip ülke olmaya devam etti.
OECD’yi, dünya ekonomisinin yönetimine alt yapı oluşturan, küresel bağlamda önem kazanmakta olan konuları analitik düzeyde inceleyen temel ve öncü kuruluşlardan biri olarak nitelemek mümkündür. OECD esas itibariyle, ekonomik konularda uzmanlaşmış hükümetlerarası bir istişare kuruluşu görünümündedir
OECD tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye Kasım 2024’te yüzde 47,1 ile üye ülkeler arasında en yüksek enflasyon oranına sahip ülke olmaya devam etti. Ekim ayına göre 1,5 puanlık bir düşüşe rağmen Türkiye’nin enflasyon oranı diğer OECD ülkelerinin oldukça üzerinde kaldı. İsviçre ve Lüksemburg ise yüzde 1’in altında enflasyon oranlarıyla en düşük seviyelerde bulunan ülkeler oldu.
OECD genelinde manşet enflasyon Kasım ayında yüzde 4,5 ile sabit kalırken, ülkeler arasında farklı dinamikler öne çıktı. 38 OECD ülkesinin 14’ünde enflasyon artış gösterdi. Bu ülkeler arasında Slovenya’da enflasyon 1,7 puan, Litvanya’da ise 1,0 puanlık dikkat çekici artışlar kaydedildi. Diğer yandan, 11 ülkede manşet enflasyon düşerken, 13 ülkede ise enflasyon oranı sabit kaldı veya küçük değişimler gösterdi.
Kasım ayında OECD genelinde gıda enflasyonu üst üste ikinci ay artarak yüzde 4,3’e yükseldi. Ancak, gıda enflasyonu artan ülke sayısı, gerileyen ülke sayısına oldukça yakın. Enerji enflasyonu ise Kasım ayında pozitif bir seviyeye çıkarak yüzde 1,2 olarak kaydedildi ve 26 OECD ülkesinde artış gösterdi. Türkiye’de de gıda ve enerji fiyatları, enflasyon üzerindeki en önemli belirleyiciler olmaya devam etti. Bununla birlikte, OECD genelinde çekirdek enflasyon (gıda ve enerji hariç enflasyon) Kasım ayında bir miktar düşerek yüzde 4,9’a geriledi.
G7 ve G20 bölgelerinde enflasyon durumu
G7 ülkelerinde yıllık enflasyon Kasım ayında yüzde 2,6’ya yükseldi. Japonya, enerji sübvansiyonlarının azaltılması ve gıda fiyatlarının artması nedeniyle enflasyon artışında dikkat çekti. G7 ülkelerinde çekirdek enflasyon, Japonya hariç tüm ülkelerde manşet enflasyonun ana belirleyicisi oldu.
G20 ülkelerinde yıllık enflasyon Kasım ayında yüzde 5,7’ye gerileyerek Haziran 2023’ten bu yana en düşük seviyesine ulaştı. Hindistan’da manşet enflasyon üç aylık artışın ardından düşüş gösterirken, Arjantin’deki enflasyon yüzde 160’ın üzerinde kalmaya devam etti. Çin ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde ise enflasyon sıfıra yakın seviyelerde gerçekleşti.
Euro bölgesinde, uyumlaştırılmış tüketici fiyatları endeksi (HICP) ile ölçülen yıllık enflasyon Kasım ayında yüzde 2,2’ye yükseldi. Bu oran, Ekim ayına göre 0,2 puanlık bir artış anlamına gelirken, bölgede üst üste ikinci kez yükseliş kaydedildi. Enerji fiyatlarındaki düşüş hızının yavaşlaması bu artışın temel nedeni olarak öne çıktı. Gıda enflasyonu hafif gerilerken çekirdek enflasyon sabit kaldı. Eurostat’ın Aralık 2024 için hazırladığı ön tahmine göre, bölgedeki manşet enflasyon yüzde 2,4’e ulaşabilir.
(Berfu Kargı / Karar Gazetesi)