36 Bin Yıllık Chauvet Mağara Resimleri Hakkında Dokuz Gerçek
Fransa’daki Chauvet Mağarası’nın duvarlarını süsleyen resimler, 1994 yılında tesadüfen keşfedildi. Bu resimler, insanlık tarihinin en eski ve en güzel figüratif sanat eserleri arasında yer alıyor.
Haber Merkezi / Chauvet Mağarası’nda yaklaşık 36 bin yıl önce yaşayanlar, mağaranın odalarında dörtnala koşan, sürünen ve neşeyle oynayan hayvanlar çizdiler.
Resimleri üç yerel kaşif tarafından keşfedildi: Chauvet Mağarası, 18 Aralık 1994 yılında Fransız mağaracılar Jean-Marie Chauvet, Éliette Brunel Deschamps ve Christian Hillaire tarafından keşfedildi.
Mağara, yer altı nehirleri tarafından oluşturulmuştur: Bölgedeki yeraltı nehirleri, Ardèche’deki yüzlerce başka geçit ve mağarayla birlikte Chauvet Mağarası’nı da oluşturmuştur. Chauvet Mağarası yaklaşık 400 metre uzunluğundadır.
Chauvet Mağarası ressamları Aurignacian’dı: Avrupa’daki ilk modern insanlar olan Aurignacianlar, 46 bin ile 26 bin yıl önce Üst Paleolitik veya Eski Taş Çağı’nda yaşamışlardır (Aurignacian kelimesi bu zaman dilimini de ifade eder).
Aurignacian kültürü, ilk figüratif çizimler ve oymalar, oymacılıkta kullanılan burin adı verilen taştan yapılmış bir aletin icadı, kemik ve boynuzdan yapılmış aletler, mücevherler ve bilinen en eski müzik aletleriyle karakterize edilir.
Chauvet Mağarası resimlerine ek olarak, Avrupa’nın farklı bölgelerinde de Aurignacian hayvan ve insan figürinleri bulunmuştur. Arkeologlar, Güneybatı Almanya’daki Hohle Fels mağarasında 40 bin ile 35 bin yıl öncesine ait bilinen en eski Venüs heykelciğini ve aynı döneme ait bilinen en eski kemik flütlerden bazılarını keşfetmişlerdir.
Bilinen en eski figüratif resim, yaklaşık 51 bin yıl önce, Güneydoğu Asya’da, Sulawesi adasındaki bir mağarada yer almaktadır.
İnsanlar, Chauvet Mağarası’nı iki ayrı dönemde kullandılar: Paleontolog Michel – Alain Garcia’nın En Erken Zamanların Sanatı kitabına göre, Chauvet Mağarası’ndaki materyallerin radyokarbon tarihlemesi, insanların bu mağarayı iki farklı zaman diliminde kullandığını göstermektedir.
İlkinde, yaklaşık 36 bin 500 yıl önce Aurignacian döneminde, Chauvet Mağarası’ndaki resimlerin çoğu bu dönemde çizilmiştir. Aurignacian halkı, bilinmeyen bir nedenle mağarayı yaklaşık beş veya altı bin yıl boyunca kullanmamıştır.
Mağara, yaklaşık 31 bin ile 30 bin yıl önce Gravettian döneminde, insanlar tarafından yeniden kullanılmaya başlanmıştır. Bu dönemde, insanlar ayak izleri, ateşten kaynaklanan yanık izleri ve kömür bırakmışlardır ancak resim veya herhangi bir eser bırakmamışlardır.
Resimlerde 14 hayvan türü yer alıyor: Chauvet Mağarası resimlerinde en sık görülen hayvanlar mağara aslanı, mamut, yünlü gergedan ve mağara ayısıdır. Bu dört hayvan resimlerdeki hayvanların yüzde 65’ini oluşturmaktadır.
Diğer hayvanlar ise bizon, at, ren geyiği, kızıl geyik, dağ keçisi, yaban sığırı (evcilleştirilmiş sığırların soyu tükenmiş vahşi atası), soyu tükenmiş megaloceros geyiği (İrlanda geyiği veya dev geyik olarak da bilinir), misk öküzü, panter ve baykuştur.
Hayvan olmayan temalar da çizilmiş: Chauvet Mağarası’nın orta bölümünde yer alan odalarda, birkaç duvar ve sarkık kaya, insan avuç içi ve insan eline benzeyen şablonlarla süslenmiştir.
Mağaranın en uzak bölgelerinde, bir kadının kasık bölgesinin beş üçgen tasviri duvarlara çizilmiştir ve bir kadının alt vücudunun Paleolitik Venüs figürinlerine benzer şekilde profilden görünüşü sarkıt benzeri bir kayaya çizilmiştir.
Bir çocuğa ait ayak izleri bulundu: Mağaranın tabanında bir çocuğa ait olduğu düşünülen tek bir ayak izi keşfedildi. Araştırmacılar, ayak izinin 31 bin 430 yıl ile 25 bin 440 yıl öncesine tarihlendiğini buldular.
Resimlerin neden yapıldığı veya ne anlama geldiği bilinmiyor: Chauvet Mağarası resimlerinin ardındaki gizem hala devam ediyor, ancak resimlerin bazı özellikleri ipuçları sunuyor.
Örneğin, resimlerde tasvir edilen birincil türlerin (mağara ayısı, aslan, mamut ve gergedan) Aurignacianların yiyecek için avladığı türler olmadığı belirtiliyor.
Chauvet Mağarası resimlerinin kopyasını ziyaret edebilirsiniz: Chauvet Mağarası keşfedildikten hemen sonra, bilim insanları resimleri korumak için harekete geçti ve mağaranın halka kapatılmasını sağladı; şimdi, kısa zaman aralıklarında yalnızca bilim insanlarının içeri girmesine izin veriliyor.
Ancak bu, mağara resimlerinin bir simülasyonunu yakından göremeyeceğiniz anlamına gelmiyor. 2015 yılında, Chauvet Mağarası resimlerinin bir kopyası olan Caverne du Pont d’Arc, mağaranın yakınında açıldı.