Beşiktaş’ın Net Borcu 8,5 Milyar Lira

Beşiktaş Spor Kulübü’nün 31 mayıs 2024 tarihi itibarıyla toplam borcunun 12 milyar 271 milyon 873 bin 83 lira, net borcunun ise 8 milyar 429 milyon lira olduğu açıklandı.

Beşiktaş Spor Kulübü’nün 2024 Yılı Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı; Başkan Hasan Arat, Yönetim Kurulu Üyeleri, Divan Kurulu Başkanı Tevfik Yamantürk, Divan Başkanlık Kurulu Üyeleri ve Kongre Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılışını Beşiktaş Genel Sekreteri M. Kaan Şakul yaptı. M. Kaan Şakul, şunları söyledi: “Beşiktaş’ın borcu 12.3 milyar lira değil, yükümlülükleri 12.3 milyar lira. Yükümlülükler borçmuş gibi manipülasyon yapılıyor. Yüksek enflasyon olan ekonomide devlet enflasyon muhasebesi uygulamasını zorunlu kıldı. Devlet, ‘işletmenin gerçek durumunu görmem için enflasyon muhasebesi yapacaksın ‘ dedi. 31 Mayıs itibarıyla Beşiktaş’ın net borcu 8.3 milyar liradır. Eski yönetimden bu yana net borç artışı 1.9 milyar liradır.

8 ayda 700 milyon lira bankalara ödeme yaptık. En büyük sıkıntımız banka kredisidir. Kredinin temelde doğru olduğunu söyledim ama şartları çok ağır. Kredi değişken faizle değil sabit faizle alınmalıydı. Nakit akışı sağlayamazlar deniyordu. Bugün çok şükür futbolcuların alacakları yok. Bu krediyi acilen kapatmamız lazım. 52 ile faiz ödediğimiz sürece nakit akşını sağlayamayız. Al Musrati ve Muçi’ye yatırım yaptık. Bu yatırımlarımızın arkasındayız. Ödenen paraların 7 milyon avrosu UEFA’dan geri gelmiştir. Bu yatırımları doğru kabul ediyorum. Ödemek zorunda olduğumuz vergi borcu 1.6 milyar liradır. Geldiğimizden bu yana 5.6 milyar lira nakit ödeme yaptık. Futbolcuların adil piyasa değeri 160 milyon avrodur.

Gayrimenkul kiralama gelirlerimizi yüzde 219 artırdık. 670 bin liradan 2.1 milyon liraya getirdik. Gayrimenkulleri yönetmek için bir şirketle anlaşmak üzereyiz. AVM ve otoparkı tek bir işletmeciye verip sorunu çözme aşamasına geldik. Elektrik ve aidat gibi şeylerle uğraşmayacağız. Kiracılarımızdan bize adım atanlara biz de adım atıyoruz. Adım atmayanlarla mahkemede hesaplaşıyoruz. Akaryakıt istasyonuyla ilgili uzun yıllar sorunumuz olmayacak. Bu konuda da çözüme yaklaştık. Bu konunun gizli kahramanı Tamer Mert’tir. Sermaye artışı en son 2013 yılında yapılmış. Temmuz ayında SPK’ya başvurduk ve sermayeyi 1.2 milyar liraya yükselttik.

Beşiktaş APP’in maliyeti bir milyon liradır. Cebimizden para harcamadan bu uygulamayı geliştirdik. Beşiktaş için maliyet yaratmadan 35 milyon dolar değerinde varlık yarattık. Camianın bu uygulamaya sahip çıkmasıyla bu uygulamanın değeri daha da artacaktır. Kulüp adına yatırım fonu kurduk. Buraya yatırım yapmak çok kolay. Vergi avantajından yararlanmak için Teknokent’ten yer aldık. Dijital APP’in belli bir yüzdesini taraftara açacağız.

Sermaye artışı süreci başladı. Buradan ciddi bir gelir elde etmeyi planlıyoruz. Sportif A.Ş.’nin rakamlarını reel olarak artıracağız. Tüzüğe uygun olarak yatırımcı alacağız ya da halka açacağız. Güneş enerjisi santrallerinden gelen enerjiyi kullanacağız ve fazlasını satarak gelir elde edeceğiz. Bu iş için ihale açacağız. Yap-işlet-devret şeklinde yapacağız. Kulübe yeni tapular kazandıracağız. Mevcut gayrimenkullerin gelirini artırmak için projeler geliştireceğiz. Bu yıl geçiş yılı maliyetlerimiz anormal olmasa da arttı.”

Hasan Arat: Önemli çalışmalar yapıyoruz

Beşiktaş Başkanı Hasan Arat, Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı’nda Kongre Üyelerine hitaben şunları söyledi: “Devletimizin ve milletimizin huzurunu hedef alan terör saldırısında şehit düşen vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Terörü lanetliyoruz. Bu saldırılar devletimizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğünü asla sarsmayacaktır. Cumhuriyetimiz ilelebet payidar kalacaktır.

Cumhuriyetimizin 101. Yılını heyecanla kutluyoruz. Cumhuriyet, yüce milletimizin eseridir. Atatürk’ü, şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle anıyorum. Beşiktaşlılar milli mücadelede şehit düşmüştür. Böyle bir ecdadın emanetçisi olmaktan gurur duyuyoruz. Aziz milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum.

Göreve gelmemizin üzerinden 328 gün geçti. Bu süre 223 iş gününe tekabül ediyor. Yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Çok zor zamanlardan geçtik… Beşiktaş’ı bilmeyenler Beşiktaş’ın defterinde ne yazdığını bilemez. Beşiktaş’ın kaderini güzelliklere taşımaya devam edeceğiz… Tüzüğümüz gereği yapılması gereken devir teslim yapılmadı. Beşiktaş başkanına kimse parmak sallayamaz. Beşiktaş ağır taştır altında kalırsınız.

Görevden ayrıldıktan sonra da edebimizle buralara geleceğiz. Tüzük Tadil Kongresi ile kurumsallaşma yolunda önemli adımlar atıldı. 15 bin yeni üyeyle kulübümüz daha güçlü ve bağımsız oldu. Yönetimde keyfilik sona erdi. Genç ve kadın üye kazanmamız son derece önemlidir. Çocukların Beşiktaş’a üye olmasının önünü açacağız. Beşiktaş babamızdan miras değil, çocuklarımıza borcumuzdur.

Beşiktaş, şahısların ihtiraslarını tatmin etme yeri değildir. Ticari menfaatlerinizi takip edeceğiniz yer değildir. 5700 kişinin üyelikleri donduruldu. Bir kişi dahi haklı çıkmadı. Evraklarını tamamlayanlar üye oldu. Ankara’dan Kaan beye mektup ve e-mail geldi. ‘Ben Beşiktaşlı değilim beni üye yapmışlar. Üyeliğimi iptal edin ‘ diyor. Beşiktaşlı olmayan insanları üye yapmaktan bıkmadınız mı?

Beğenmedikleri pankart yapacak parayı nereden bulmuşlar diyerek küçümsedikleri insanlar üye oldu. Siz onların tırnağı olamazsınız. Beşiktaş’ın mallarına çökme dönemi sona ermiştir. Deplasmana gidip otelde kalma dönemi sona ermiştir. Kimsenin adamı olmayın. Çankırı Beşiktaşlılar Derneği ve Ankara Beşiktaşlılar Cemiyeti, Çankırı’da kulübümüze arsa kazandırdı. Bu arsaya güneş enerjisi santrali kurulacak. İzmir Güzelbahçe’de kulübümüze yer tahsis edildi. Paşamandıra’da Samet hocanın da katkısıyla 20 bin metrekare arsa bize geçti.

Stadımız yenilendi. Kara Duvar için artık devletten cevap bekliyoruz. Şan Ökten Tesisleri için Fulya’yı yapan inşaatçıya bu tesisi yapma mecburiyeti varmış ama tek imzayla o haktan vazgeçilmiş. BJK Nevzat Demir Tesisleri’ni genişleteceğiz. Akatlar No:1903’te Beşiktaş’a zarar verenler gelip bu zararı ödeyecekler. Akatlar Sporium’un güncel kirası 7 milyon lira olmalı ama biz 90 bin lira alıyoruz. Çekleri de almışlar. BJK Plaza için seçimden önce 10 milyon lira almışlar. Beşiktaş mallarını tek tek geri alacak. Tesis kira gelirlerimizin 53 milyon 700 bin lira olması gerekirken şu an 13 milyon lira kira gelirimiz var. Bu geliri artırmak için önemli çalışmalar yapıyoruz.

Futbolda ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldık. Eski yönetim takım başarılı olursa bize pay verin demişti. Rebic, Ruiz ve Boyd için mi pay verelim?

Geçen sezon tek hedefimiz Türkiye Kupası’nı kazanmaktı. Kupayı almasaydık Gedson’un golüne sevinemeyecektik. Üç sezonda 36 oyuncu alınmış. Sezon başında 37 oyuncu yolladık. 8 oyuncu aldık. Giovanni van Bronckhorst ile iyi bir uyum içindeyiz. Takımımıza ve hocamıza güveniyoruz. Kış döneminde hocamızın talepleri doğrultusunda ihtiyaçları gidereceğiz.

Basketbolda Fibabanka ile anlaşma yaptık. Takımımız yoluna devam ediyor. Amatör branşlarımız için icra kurulları oluşturduk. Yeni üyelik kartlarımız bir set halinde üyelerimize takdim edilmeye başladı. Kartal Yuvası iyi işler yapıyor. Kartal Yuvası’nı halka açacağız. Ciddi bir gelir elde etmeyi planlıyoruz.

Beşiktaş APP hayırlı olsun. Kasım ayının ilk haftasında lansmanı yapılacak. Bu uygulama için Apple ile anlaşmaya vardık. İlk kez bir spor kulübü kendi uygulamasından maç bileti satabilecek. Bu uygulamanın değeri 35 milyon dolar seviyesinde. İş ortaklarımızdan 3.5 milyon dolar bağış yatırımı aldık. Beşiktaşlıların desteğiyle yeni şirketimizi büyütmeye devam edeceğiz. Web sitemiz de yenileniyor. Beşiktaş Dijital TV yayına giriyor. Stüdyonun yapımını üstlenen Naci Topçuoğlu’na teşekkür ederim.

Devlet, Beşiktaş’ı sever demiştim. Bizi Ankara’da karalama turuna çıktılar. Beşiktaşlılar gereken cevabı verdi. Arkamızdan konuşanları Beşiktaş vicdanı asla affetmeyecektir. Süleyman Seba, illegal yapıların girmesini engelledi. Seba’nın ruhu şad olsun, nur içinde yatsın. Gezi davasında 37 kişi alındı. İddianameye kopyala yapıştır şeklinde dahil edildiler. Bu insanlar; hayatlarını, işlerini, eşlerini kaybettiler. Dava devam ediyor. Biz bu davayı takip ediyoruz. Davayı açanlar ülkeye, şikayetçi olanlar kongreye giremiyor. Çarşı Beşiktaş’ın vicdanıdır. Yüce Türk adaletinin evlatlarımız için en doğru kararı vereceğine inanıyorum.

Ernst and Young raporunu bulduk. İki yönetim tarafından bu rapor yok edilmiş. Raporu Denetim Kurulu’na verdik. İmza yetkisi olmayan yönetici 14 milyon avro değerinde kontrat imzalamış. Hesap soracağım diyenler hiçbir işlemde bulunmamış. 2021 yılında kurul görüşü alınmadan karşılıklı olarak davalardan vazgeçilmiş. Bu rapor yolsuzluklarla doludur. Suç duyurularımızı yaptık. KPMG raporuyla ilgili olarak iki buçuk aydır müfettişler görev yapıyor. Altı buçuk yıl beraber çalışan yöneticilerin ismi bu raporda nasıl geçmez? Raporda Fulya hakkında tek satır yok. Spor okullarına boru satmışlar ama BJK Nevzat Demir Tesisleri’ne su borusu çekmeyi unutmuşlar. O işi de biz yaptık. Kongreye bir hafta kala stadı konser için kiralamışlar. 1.5 milyon dolarlık çek almışlar. Sahanın maliyeti 1 milyon doların üstünde. Kendi arkadaşlarından sponsorluk için çek alıp aralarında paylaşmışlar.

Seçimden önce uzun ve zor bir yola çıkıyoruz demiştim. Beşiktaş’ta değişim yolculuğu başladı. Beşiktaşlıların yolu slogan değil, idealdir. Beşiktaş, Türkiye’de işleyişe yön vermiştir. Beşiktaşlılar hedefe odaklanmalıdır. Beşiktaş milli arma haline gelmektedir. Beşiktaş heyecanını yeniden yakalamıştır. Genç ve kadın üye kazanmak son derece önemlidir. Yeni nesle Beşiktaş sevgisi aşılanmalıdır. Beşiktaş doğru yoldadır.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir