DEM Parti’den “Yeni Çözüm Sürecine” Yeşil Işık

Diyarbakır’da konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Türkiye halkları artık neredeyse yaşayamayacak bir noktaya geldi, sebebi Kürt sorunundaki çözümsüzlüktür, uluslararası komployu devam ettirmektir, tecrit politikalarının devam etmesidir” dedi ve ekledi:

Haber Merkezi / “Gençler iş bulsun diyorsak, yaşadıkları yerlerde doysunlar istiyorsak, barış istiyorsak, gençler yaşamını yitirmesin istiyorsak, Ortadoğu’daki ateşin ülkemize sıçramasını istemiyorsak biraz daha titiz, bu işin muhataplarıyla birlikte 21. yüzyılda Kürt meselesini çözmemiz gerekiyor. DEM Parti Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesi için üzerine düşen bütün sorumlulukları layıkıyla yerine getirmeye hazırdır. Türkiye barışı için DEM Parti, Kürt halkı, Türkiye emekçileri hazırdır.”

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın da içinde bulunduğu bir grup “Tecride Karşı Özgürlük Mitingi” için Diyarbakır’da toplandı.

DEM Parti Eş Genel Başkanlarının yanı sıra DEM Partili Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Serra Bucak Küçük, DEM Partili milletvekilleri, DEM Parti ilçe ve ilçe belediye eş başkanları, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ve diğer katılımcıların yer aldığı grup, mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı’da yaklaşık bir kilometre mesafede bulunan Sanat Sokağı’na geldi. Polis toplanan grubun etrafında çember oluşturdu. Polis daha sonra kalabalığın dağılması için uyarı anonsları yapmaya başladı.

Kalabalığın beklemeye devam etmesi üzerine alana gelen emniyet yetkilileri DEM Partililerle görüştü. Bir süre devam eden görüşmeler sonucunda İstasyon Meydanı’na yürünmesine izin verilmezken Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yapılmasına müsaade edildi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan, burada yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Merhaba gelê Amedê, gelê Kurd, ez we bi rêzdarî silav dikim, han li ser seran li ser çavan hatin. Değerli halklarımız bugün karşılaştığımız tablo aslında “Türkiye barışını sağlayacağız” diyenleri ters köşe yapan bir tablodur. Türkiye barışı böyle sağlanmaz. Türkiye barışı bir devlet memurunun Eş Genel Başkanımızın konuşmasına müdahale etmesiyle sağlanamaz.

O devlet memuruna sesleniyorum; işini yap. Bu ülkede savcılar var. Mahkemeler var. Kimin suç işlediğine onlar karar verir, soruşturma açar. Bizim muhatabımız siz değilsiniz. Bizim muhatabımız Türkiye siyasetidir, bu ülkeyi yönetenlerdir. Bizim muhatabımız olanlar bize cevap verir. Rica ediyorum, oradan konuşmama müdahale etmeyin, ortamı provoke etmeyin. Bırakın bu halk demokratik, özgür bir şekilde açıklamasını yapsın.

Bakın Türkiye’nin dört bir yanında on binlerce insan bu komployu kınamak için, bu tecrit sistemini kınamak için yollara düştüler, Amed’e gelmeye çalıştılar. Zannetmeyin ki buradaki binleriz, şu anda on binlerce insan Amed’in girişinde, kentlerinin girişinde engellendiler, bırakılmadılar. Sizlere sesleniyorum; komployla, bu tecritle nereye vardı bu ülke, önce bunu düşünün.

22 yıldır iktidarda olan bu iktidara sesleniyorum; tecrit uyguladınız, İmralı’nın kapılarına kilit vurdunuz. Bu kilit aslında İmralı’ya vurulan bir kilit değildi. Türkiye halklarının ayaklarına pranga vurdunuz. Ekonomi çöktü, toplum çürüdü, toplumsal gerginlikler had safhaya çıktı. Eğer komplo başarılı olsaydı, eğer komplo uygulamış olduğunuz tecrit başarılı olsaydı bugün Türkiye’nin dört bir yanından buraya tecridi kınamak için, komployu kınamak için binler, on binler seferber olmazdı.

Politikanız iflas etti, bunu artık kabul edin. Türkiye hem içeride hem dışarıda ciddi bir sıkışmışlık içindedir. Bizler bu ülkenin geleceğini düşünenler, bu ülkenin demokrasisini düşünenler, bu ülkede eşit adil bir yaşam sürmesini isteyenler onun için komploya karşıyız. Onun için tecride karşıyız. Lütfen devlet memuru da araya girmesin, kolluk kuvveti de ondan çok üstün değil, hepsi aynıdır. Ben size cevap vermeyeceğim, ortama müdahale etmeyin.

Biz mecliste konuşuruz, burada da konuşuruz. Biz mecliste yokken de burada konuşurduk. Mecliste konuştuklarımızın aynısını Türkiye halklarına, emekçilerine konuşmaya devam edeceğiz. Değerli halklarımız siz beni dinleyin. Bu komplo sistemi aslında Türk ve Kürt halkını kavga ettirmek için, çatıştırmak için uluslararası güçler tarafından uygulanan bir yöntemdir. Bakın bu komplo nerede boşa çıktı? İmralı’da boşa çıktı.

Tarihsel Türk ve Kürt ittifakı, Kürt ve Türk halkının bir arada yaşaması için, demokratik bir cumhuriyette demokratik bir ulus şeklinde yaşaması için bu komployu boşa çıkardı. Sizler bu uygulamalarla, yasakçı tutumunuzla İmralı kapılarına kilit vurarak aslında Türkiye’nin demokratik geleceğine kilit vuruyorsunuz, Türkiye’nin geleceğine kötülük yapıyorsunuz. Bu komplo Türkiye’yi bitirdi, batırdı, çürüttü. Emekçiler geçinemiyor, insanlar aç, işsiz, bu ülkenin 3 trilyon dolarını Kürt anadilini konuşmasın diye harcadınız.

Bu ülkenin geleceğini tecride harcadınız. Barış elini uzatan, “birlikte demokratik bir şekilde yaşayalım, Türkler ile Kürtler arasında kavga çıkmasın” diyen Sayın Öcalan’ın sesini kısamazsınız. Sayın Öcalan, Kürt halkının barış ve gelecek umududur. Sayın Öcalan’ı bir hücreyi sığdıramazsınız, Sayın Öcalan’ın düşüncelerini İmralı’da bir odaya sığdıramazsınız. Sayın Öcalan İstanbul’daki emekçidir, Amed’teki kadın yoldaşlardır, gençlerdir, Türkiye halklarıdır.

Türkiye’nin toplumsal bir barışa ihtiyacı var. Toplumsal barışın sağlanmasının da bir adresi İmralı’dır, diğer adresi de Ankara’da TBMM’dir. İmralı kapılarını açın. Sayın Öcalan’ın Türkiye’nin demokratik geleceğine dönük düşüncelerinin Türkiye halklarıyla buluşmasının önünü açın. Biz komplo politikaları, tecrit politikaları karşısında durmaya devam edeceğiz. Şu an bizi provoke edenlere sesleniyoruz; biz barışı Türkiye’de mi sağlayacağız yoksa kapı kapı mı dolaşacağız?

İşte DEM Parti Türkiye’nin toplumsal barışının Türkiye’de sağlanmasına inanan, bunun mücadelesini veren bir partidir. Bizler Ortadoğu’daki savaşlardan bu ülkenin en az etkilenmesi için, demokrasi, barış, diyalog ve müzakere için bütün yasaklarınıza rağmen halklarımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Sayın Öcalan’ın uzattığı barış eli tutulmalıdır. Sayın Öcalan’ın Türkiye’nin umudu olan düşüncelerinin Türkiye emekçileriyle, halklarıyla buluşmasının zamanı geldi geçti. Buradan meclise de sesleniyoruz. Meclis bu sorunu bir güvenlik sorunu olarak artık değerlendiremez. Yeter, yetti!

“DEM Parti Kürt sorununun çözümü için üzerine düşen sorumluluğu layıkıyla yerine getirmeye hazırdır”

Türkiye halkları artık neredeyse yaşayamayacak bir noktaya geldi, sebebi Kürt sorunundaki çözümsüzlüktür, uluslararası komployu devam ettirmektir, tecrit politikalarının devam etmesidir. Gençler iş bulsun diyorsak, yaşadıkları yerlerde doysunlar istiyorsak, barış istiyorsak, gençler yaşamını yitirmesin istiyorsak, Ortadoğu’daki ateşin ülkemize sıçramasını istemiyorsak biraz daha titiz, bu işin muhataplarıyla birlikte 21. yüzyılda Kürt meselesini çözmemiz gerekiyor.

DEM Parti Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesi için üzerine düşen bütün sorumlulukları layıkıyla yerine getirmeye hazırdır. Türkiye barışı için DEM Parti, Kürt halkı, Türkiye emekçileri hazırdır. Ama bu barış tecrit politikalarıyla olmaz, İmralı’ya vurulan kilitle olmaz. Biz ısrarla, inatla, bütün bedellere rağmen, bütün acılara ve zulümlere rağmen Türkiye’de barış diyoruz. Çözüm Türkiye’de diyoruz, çözümü uluslararası kapılarda aramayalım diyoruz. Türkiye artık barış istiyor, son yapılan yerel seçimlerde de hükümetin tecrit politikasına Türkiye halkları hayır dedi.

Değerli halkımız emeğinize sağlık, hûn her bijîn, her hebin. Sizler barış mücadelesinin yanında durduğunuz sürece, bu ülkenin demokratik geleceği için partinizle birlikte mücadele ettiğiniz müddetçe bu tecridi kırmayı, bu komployu boşa çıkarmayı, demokratik bir ülkede Türkü Kürdü Alevisi Sünnisi eşit yurttaşlar olarak yaşayacaklardır. Bu duygularla dört bir yandan bütün engellemelere rağmen Amed’e gelen, burada sözünü söyleyen, burada düşüncelerini dile getiren siz değerli halkımız karşısında saygıyla eğiliyorum. Ji me hemûyan re serkeftin.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir