İran, 2 Milyon Afgan Sığınmacıyı Sınır Dışı Etmeyi Planlıyor

İran, Mart 2025’in sonuna kadar yaklaşık iki milyon Afgan sığınmacıyı sınır dışı etmeyi planlıyor. Mesud Pezeshkian liderliğindeki yeni hükümet Afgan sığınmacılara yönelik baskıyı yoğunlaştırmış durumda.

Haber Merkezi / İran, onlarca yıldır ülkelerindeki çatışmalardan, zulümden ve işsizlikten kaçan milyonlarca Afgan sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. BM’ye göre İran’da 4,5 milyon Afgan sığınmacı var. Ancak İranlı yetkililer bu sayının 5 milyonu aştığını iddia ediyor.

İran İçişleri Bakanı İskandar Mümini, Afgan sığınmacı akınının İran için tahammül edilemez hale geldiğini söyledi. Mümini, Afgan göçmen sorununa acilen çözüm bulmayı planladıklarını dile getirdi.

İran İçişleri Bakanı, “Önceliğin yasadışı yollarla girenler için olduğunu” açıkladı ve sığınmacıların “ev sahibi ülkenin kanunlarına saygı göstermeleri” gerektiğini vurguladı. Mümini, ayrıca Afgan sığınmacıların İran’daki artan işsizliğe katkıda bulunduğunu ifade etti.

Taliban’ın Ağustos 2021’de Afganistan’ı ele geçirmesi, ülkenin zaten kötü olan insani durumunu daha da kötüleştirdi ve her gün binlerce kişi, komşu ülkeler İran ve Pakistan’a kaçıyor.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), geçen hafta 96 binden fazla Afgan’ın ülkelerini terk ettiğini, bunların yaklaşık 68 bininin İran’a, 28 binden fazlasının ise Pakistan’a gittiğini bildirdi .

Son yıllarda hem İran hem de Pakistan, Afgan sığınmacılara yönelik baskılarını yoğunlaştırarak on binlerce kişiyi Afganistan’a geri gönderdi.

Öte yandan insan hakları örgütleri ve aktivistler, İran polisi ve vatandaşların, Afgan sığınmacılara yönelik davranışlarını eleştirerek, bu kötü davranışların son aylarda ülke genelinde yoğunlaştığını belirtiyorlar.

İranlı insan hakları grubu Hengaw, Afgan sığınmacılara yönelik hükümet ve toplum tarafından artan ırkçılık konusunda uyarıda bulunarak durumu “felaket” olarak nitelendirdi.

Hengaw, “Son haftalarda başkentte ve Tahran’ın çeşitli bölgelerinde Afgan sığınmacılara karşı şiddet ve düşmanlıkta artış yaşandı. Birçok durumda Afgan sığınmacılar İranlı vatandaşlar tarafından hakaret, aşağılama, dayak ve bıçaklı saldırılarla karşı karşıya kaldı” dedi.

İnsan hakları grubu, Afgan göçmenlerin İran’ın 16 eyaletinde ikamet etmelerinin yasak olduğunu, Tahran, Elburz ve Kum dışında yalnızca belirli ilçelerde kalmalarına izin verildiğini belirtti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir