Yüzdeki Lekeler Neden Oluşur Nasıl Giderilir?

Cilt lekeleri, başkalarıyla etkileşim kurarken kendinizi güvensiz veya utangaç hissetmenize mi neden oluyor? Evet, cilt lekeleri bunu yapabilir, sizi daha az özgüvenli ve özbilinçli hale getirebilir.

Haber Merkezi / Ancak, yalnız değilsiniz, milyonlarca insan cilt lekeleriyle uğraşırken bu tür duygular yaşıyor.

Papüller, akne ve yaşlılık lekeleri dahil olmak üzere çeşitli cilt lekeleri türleri vardır. Vücudunuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilseler de, yüzdeki lekeler daha belirgin ve fark edilebilir.

Akne: Ciltte çok fazla yağ salgılanmasından kaynaklanan tipik bir cilt rahatsızlığıdır. Aknenin diğer nedenleri arasında ergenlik, aylık adet döngüleri ve menopoz gibi hormonal değişiklikler bulunur. Akne ayrıca anksiyete ve depresyon nedeniyle de ortaya çıkabilir.

Hiperpigmentasyon: Diğer cilt bölgelerinden daha koyu veya renksiz görünen bir lekeye hiperpigmentasyon denir. Yaşla ilgili, genetik, güneş hasarı veya yara izi nedeniyle olabilir.

Melazma: Melazma, genellikle bir kadın doğum kontrol hapı aldığında veya hamilelik sırasında gelişen bir pigmentasyon türüdür. Vücuttaki hormonal değişiklikler ve melanin üretiminin artması nedeniyle oluşur. Melanin, cildin bazı bölgelerinin diğerlerinden daha koyu olmasından sorumlu pigmenttir.

Kıl dönmesi: Kendiliğinden kıvrılan veya cilde doğru kıvrılan kıllara kıl dönmesi denir. Tıraş, ağda ve yolma gibi tüy alma aletleri ve teknikleri batık kılların oluşmasına neden olabilir.

Doğum lekeleri: Yeni doğmuş bir bebeğin cildinde beliren lekelere doğum lekeleri denir. Doğum lekeleri, doğumda mevcut olabilir veya daha sonra da ortaya çıkabilir. Bazı doğum lekeleri belirli bir süre sonra kaybolurken, diğerleri ciltte uzun süre kalabilir.

Doğum lekeleri gibi lekelerin nedenleri, pigment hücrelerinin bir araya gelerek ben oluşturması veya kan damarlarının anormal şekilde gelişmesi nedeniyle oluşabilir. Bir doğum lekesi düz, kabarık, lekeli veya renkli olabilir.

Döküntü: Cilt döküntüsü, cildinizin belirli bir bölgesindeki renk değişikliği ve sert dokusuyla tanımlanabilir. Cilt döküntüleri yaygındır ve sıcak hava koşulları, çok fazla güneşe maruz kalma, alerjiler, kuru cilt, böcek ısırığı alerjisi, bakteriyel enfeksiyon ve belirli ilaçların yan etkileri nedeniyle gelişebilir.

Melanom: Bazı lekeler, cilt kanserinin belirtileri olabilir. Kanserli lekeler, hızla büyüyen yeni bir ben, kanayan ve kaşınan bir ben, şekli veya rengi değişen bir ben ve oldukça büyük görünen (6 mm’den fazla) ve pürüzlü kenarları olan bir ben gibi görünebilir.

Lekeler nasıl giderilir?

Akne ve hiperpigmentasyon tedavisi: Sivilce lekeleri ve cilt pigmentasyonu, yüzünüzü düzenli olarak üstün kaliteli bir temizleyiciyle yıkayarak ve çok uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınarak tedavi edilebilir. Topikal kremler, dermatologların önerdiği oral reçeteli ilaçlar ve reçetesiz ilaçlar da sivilce ve pigmentasyonu azaltabilir.

Kıl dönmesi ve doğum lekesi tedavisi: Kıl dönmesi, düzgün tıraş, birinci sınıf tıraş jeli ve temiz ve kaliteli tıraş bıçakları kullanılarak önlenebilir. Doğum lekesinin çıkarılması lazer tedavisi, doğum lekelerini küçültmek için reçeteli ilaçlar kullanılması ve cerrahi çıkarma prosedürleri yoluyla yapılabilir.

Lekeler hakkında sık sorulan sorular:

Yüzdeki lekeler nasıl giderilir?

Yüzünüzü temiz tutarak lekeleri azaltabilirsiniz. Reçetesiz satılan bir akne ürünü tercih edebilir, daha az makyaj kullanabilir, uygun saç bakımı uygulayabilir, yüzünüze dokunmaktan veya uzun saatler güneşte kalmaktan kaçınabilirsiniz. Vitaminler, omega-3 yağ asitleri ve antioksidanlar açısından zengin yiyecekler lekeleri durdurabilir veya ortadan kaldırabilir.

Hamilelik sonrası yüzdeki lekelerden nasıl kurtulunur?

Gözeneklerinizi tıkamayan yağsız güzellik ürünleri kullanabilirsiniz. Yüzünüzü yumuşak bir sabun veya yüz yıkama jeli ile yıkamak da yardımcı olabilir.

Pigmentasyon ile leke arasındaki fark nedir

Pigmentasyon, koyu lekeler olarak da adlandırılır, melanin üretiminin artması nedeniyle ciltte bulunan bir tür renk bozulmasıdır. Lekeler, akne, tıkalı gözenekler veya siyah noktalar gibi diğer cilt rahatsızlıklarının neden olduğu belirli koyu lekelerdir.

4. Lekelerin kaybolması ne kadar zaman alır?

Lekelerin kaybolması, uğraştığınız leke türüne bağlı olabilir. İyi bir cilt bakımı ve bir cilt uzmanından tedavi, akne gibi lekelerin tamamen kaybolması haftalar ila birkaç ay sürebilir. Hiperpigmentasyon izlerinin tıbbi tedaviden sonra kaybolması 6 ay veya daha fazla sürebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir