“İkinci Kobani Davası” 5 Kasım’a Ertelendi

Halkların Demokratik Partili (HDP) 5 siyasetçi hakkında 38’er kez ağırlaştırılmış müebbet ile 19 bin 680’er yıl hapis cezası istenen “İkinci Kobani Davası” 5 Kasım’a ertelendi.

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Kobani’ye dönük saldırıları sonrası 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen eylemler gerekçe gösterilerek HDP eski milletvekilleri Hüda Kaya, Serpil Kemalbay, Fatma Kurtulan, Garo Paylan ve Pero Dündar hakkında açılan davanın ilk duruşması Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Sincan Cezaevi Kampusu’ndaki salonda yapılan duruşmaya, tahliye edilen siyasetçi Hüda Kaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Siyasetçilerin avukatları da duruşmada hazır bulundu. Duruşmaya ayrıca İçişleri Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve pek çok devlet kurumunun avukatları da katıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre mahkeme heyeti; MİT, Diyanet İşleri Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yanı sıra pek çok bakanlık ve kurumun davaya katılma talibinde bulunduğunu açıkladı. İddia makamının talepleri sonrası söz alan Hüda Kaya iddiaların asılsız olduğunu, davanın da hukuka aykırı olduğunu dile getirdi. Siyasetçilerin avukatları da benzer beyanlarda bulundu.

Savunmaların ardından ara karar oluşturan mahkeme, Kaya’ya dönük devam eden adli kontrol uygulamasının kaldırılması talebini reddetti. Bakanlık ve diğer kurumların katılma talebini kabul eden mahkeme heyetisiyasetçi Serpil Kemalbay’ın Türkiye’ye iade  edilmesi için prosedürlerin yerine getirilmesine karar verdi. Duruşma 5 Kasım’a ertelendi.

Kobanê Davası’nın 16 Mayıs’ta görülen karar duruşmasından beş gün sonra eski HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Fatma Kurtulan, Garo Paylan, Pero Dündar ve Serpil Kemalbay hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame 21 Mayıs’ta Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. Eski vekiller hakkında 38’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir