İş Tükenmişliği: Nedir Ve Nasıl Yönetilir?

Herkes, çalışma hayatının bir noktasında iş tükenmişliği yaşayabilir. Akılda tutulması gereken en önemli şey, her stresli durumun duygusal ve ruhsal sağlığa çok fazla yük bindirmeden yönetilebileceğidir.

Haber Merkezi / İş tükenmişliğiyle nasıl başa çıkılacağına değinmeden önce, gerçekten buna soruna sahip olup olmadığınızı anlamanız çok önemli.

Peki iş tükenmişliği riski altında mısınız?

Çalışmanız hakkında aşırı eleştirel misiniz?
Çalışmak için kendinizi zorlamanız gerektiğini mi hissediyorsunuz?
İşe başlamada zorluk mu yaşıyorsunuz?
Müşterilerinize veya iş arkadaşlarınıza karşı sinirli ve rahatsız mı hissediyorsunuz?
Konsantre olmak ve odaklanmak zor mu?
Kendinizi rahatlatmak için yiyecek, alkol veya diğer maddelere mi güveniyorsunuz?

Uyku alışkanlıklarınızda herhangi bir değişiklik yaşıyor musunuz?
Açıklanamayan mide rahatsızlığınız, baş ağrınız veya başka fiziksel problemleriniz var mı?
Daha önce zevk aldığınız aktivitelere olan ilginizi kaybettiniz mi?
İşten sonra ailenizle/arkadaşlarınızla vakit geçirmek için yeterli zamanınız oluyor mu?
Kendinizi sık sık üzgün hissediyor musunuz?

Soruların çoğuna cevabınız evet ise, iş tükenmişliği yaşıyor olabilirsiniz.

İşten tükenmişliğe ne sebep olur?

İşten tükenmeye yol açan çeşitli faktörler şunlardır:

Kararları kontrol edememe: İşinizle ilgili kararları kontrol edememe veya etkileyememe beceriniz yoksa, bu iş tükenmişliğine yol açabilir. Bu tür kararlar iş yükü, görev veya çalışma programıyla ilgili olabilir.

Belirsiz iş beklentileri: İş yerinde iyi performans gösterebilmek için, yetki derecesi veya yönetici beklentileri gibi iş beklentileri hakkında netliğe sahip olmak önemlidir. Belirsiz beklentiler iş yerinde rahatsızlığa neden olabilir.

İş-yaşam dengesizliği: İş ile yaşamın diğer yönleri arasında mükemmel bir dengeye sahip olmak çok önemlidir. İş, zamanınızın ve enerjinizin çoğunu almaya başlarsa, aileniz ve arkadaşlarınızla geçirdiğiniz zamandan çalar ve tükenmişliğe neden olabilir.

Ofis dinamikleri: Ofis dinamikleri sıklıkla iş tükenmişliğine neden olur. Patronunuz veya meslektaşlarınızla işlevsiz bir ilişkiniz varsa, üretken bir şekilde çalışmak istemeyebilirsiniz.

İş monotonluğu veya karmaşası: İş monotonluğu veya iş karmaşası zihinsel yorgunluğa ve iş tükenmişliğine neden olabilir.

İş tükenmişliğinin etkisi

İş tükenmişliği, sosyal, zihinsel ve duygusal sağlık dahil olmak üzere hayatın her yönünü etkileme eğilimindedir. İş tükenmişliğinin bazı sonuçları:

Endişe
Depresyon
Dikkat eksikliği
Motivasyon eksikliği
Hayata olumsuz bakış
Tükenmişlik
Uykusuzluk
Stres
Hipertansiyon
Kalp ve damar sağlığı sorunları
Tip 2 diyabet

İşten kaynaklanan tükenmişlik sendromu ele alınmadığı takdirde şu gibi olumsuz etkilere yol açabilir:

İşten yabancılaşma: Eğer iş tükenmişliği yaşıyorsanız, iş stresli ve can sıkıcı görünebilir. Böyle bir durumda, kendinizi insanlardan ve meslektaşlarınızdan uzaklaştırma eğiliminde olabilirsiniz.

Tükenmişlik: Tedavi edilmeyen iş tükenmişliği, duygusal yüke ve günlük durumlarla başa çıkamamaya neden olabilir.

Performans düşüklüğü: Tükenmişlik sendromu genellikle sadece işte değil, kişisel yaşamın diğer yönlerinde de performansı düşürür. Aile üyeleriyle ilişkileri, yaratıcılığı ve konsantrasyon yeteneklerini etkilemeye başlayabilir.

İş tükenmişliğiyle başa çıkmak için ipuçları?

İş tükenmişliği yaşadığınızı mı hissediyorsunuz? Durumu iyileştirmek için şu önerileri deneyebilirsiniz:

Uyku: Her gün belirli bir rutinde 7 – 8 saat derin uyku yardımcı olabilir. Mümkün olduğunda gündüzleri şekerleme yapmayı düşünün.

Destek: İş tükenmişliğini yönetmenin iyi bir yolu yakınlarınızdan ve sevdiklerinizden destek aramaktır. Nasıl hissettiğiniz hakkında konuşun. İş yükünüzü yönetmede yardım için yöneticiniz ve meslektaşlarınızla konuşun.

Tatil: Bazen, tatil veya işten izin almak iş tükenmişliğiyle başa çıkmada yardımcı olabilir. Durumu değerlendirmeye ve hangi değişikliklerin yapılabileceği konusunda karar vermeye yardımcı olabilir.

Farkındalık: Sakinleştirici aktivitelere katılarak farkındalığınızı geliştirin.

Sınırlar belirleyin: Sınırlar belirlemek çok önemlidir ve hayır demek çoğu durumda kontrol duygusu oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Egzersiz: Egzersiz yapmak her zaman sağlık için iyidir ve endorfin ve adrenalin salgılatır. Düzenli egzersiz yapmak stresi yönetmeye de yardımcı olur. Yüzme, yürüyüş, en sevdiğiniz açık hava sporlarını yapma, dans etme vb. çok yardımcı olabilir.

Danışmanlık: Olumlu alışkanlıklar edinmenize, zaman yönetimi ve iş – yaşam dengesi kurmanıza yardımcı olabilecek sertifikalı bir danışmana ulaşabilirsiniz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir