“İsrail’le Ticaret Devam Ediyor” İddiası

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, “Hükümet İsrail ile olan ticaretin tamamen yasaklandığını açıkladı ama farklı rotalar üzerinden İsrail’e mal sevkiyatının devam ettiği kuşkusu artık sadece kuşku olmaktan da çıkıyor” dedi.

Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 71 artarak 40 bin 405’e yükseldi. Gazze’de İsrail saldırılarında yaralananların sayısı ise 112 artarak 93 bin 468’e çıktı.

Gazze’de İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarılırken, saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulandı. Sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

İktidarın, İsrail’le ticareti durdurduğunu açıklamasına rağmen bazı firmaların İsrail’e mal göndermeye devam ettiği ileri sürüldü. İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, ticaret yasağının ‘göstermelik’ olduğunu ve İsrail’e başka ülkeler üzerinden mal sevkiyatının sürdüğünü söyledi.

Sözcü’ye konuşan Turhan Çömez, “Ya yolda rota değiştiriliyor ya da Yunanistan ile Romanya üzerinden sevkiyat devam ediyor” dedi. Çömez, “Bu konuda bize gelen bilgiler ve ciddi kuşkular var. Hükümet İsrail ile olan ticaretin tamamen yasaklandığını açıkladı ama farklı rotalar üzerinden İsrail’e mal sevkiyatının devam ettiği kuşkusu artık sadece kuşku olmaktan da çıkıyor’’ ifadelerini kullandı.

İktidar, 7 Ekim’de başlayan Gazze savaşından sonra İsrail’le ticareti durdurduğunu açıklasa da birçok malın sevkiyatının sürdüğü ortaya çıkmıştı. İktidarın yenilgiye uğradığı yerel seçimler sonrasında ise İsrail’le ticaretin tamamen durdurulduğu açıklanmıştı. Ancak son dönemde, Türkiye’nin İsrail ile olan ticaretinin yasaklanmasının ardından Filistin’e olan ticaretin aniden ve 12 kat birden artması kuşku yaratmıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir