Hangi Vitaminin Eksikliği Saç Dökülmesine Neden Olur?

Saç dökülmesine, genetik, doğum ve bazı hastalıklar dahil olmak üzere birçok faktör neden olabilir. Saç dökülmesi, besin eksikliği, ani kilo kaybı veya obezite gibi nedenlerden de kaynaklanabilir.

Haber Merkezi / Bazı vitamin ve minerallerin aşırı alımı da saç büyüme döngüsünü bozabilir ve saç dökülmesine katkıda bulunabilir. Saç dökülmesi sorunuyla mücadele ediyorsanız, beslenmenizi göz önünde bulundurmanız faydalı olabilir.

Vitamin ve mineral eksikliklerinin saç dökülmesindeki rolü henüz tam olarak anlaşılamamış olsa da, giderek artan kanıtlar, belirli vitamin ve mineral eksikliklerinin bazı kişilerde saç dökülmesine yol açabileceğini göstermektedir.

D vitamini: D vitamini , vücudun kalsiyum emiliminde, kemik mineralizasyonunda ve bağışıklık sistemi işlevlerinde rol oynar. D vitamini eksikliği saç büyüme döngüsünü etkileyebilir.

B Vitaminleri: Biyotin (B7) eksikliğinin saç dökülmesine katkıda bulunduğu varsayılmaktadır. Ancak, biyotin eksikliği nadir bir durumdur ve genellikle kalıtsaldır.

Demir: Bazı araştırmalar, demirin saç köklerindeki çeşitli genleri düzenleyerek saç büyümesinde rol oynadığını göstermektedir. Demir eksikliği ve anemi, telogen effluvium’a (hızlı saç dökülmesi) neden olabilir.

C vitamini: Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini vücutta birkaç önemli rol oynar. Örneğin, vücudun demiri emmesine yardımcı olur.

Bu nedenle, demir eksikliği nedeniyle saç dökülmesi yaşayan kişilerin muhtemelen C vitamini takviyesi almaları veya beslenmelerinde bol miktarda C Vitamini aldıklarından emin olmaları gerekmektedir.

Çinko: Çinko eksikliği telogen effluviumun yanı sıra ince, beyaz, kırılgan saçlara ve diğer cilt sorunlarına da neden olabilir.

E vitamini: E vitamininin saç uzamasındaki rolü hakkında çok az araştırma bulunmaktadır, ancak bazı küçük araştırmalar, E vitamini takviyesinin saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Dikkat: Saçınızı tararken veya yıkarken ani veya düzensiz saç dökülmesi veya normalden fazla saç dökülmesi fark ederseniz, bir dermatoloğa veya bir hekime görünmenizi öneririz.

Saç dökülmesi, tiroid rahatsızlığı, stres, cilt rahatsızlığı, kafa derisi enfeksiyonu, menopoz ve daha fazlası gibi altta yatan tıbbi bir sorunun da işareti olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir