YKS Sonuçları: İmam Hatip Ve Meslek Liseleri Son Sıralarda

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları dün açıklandı. Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri en başarılıları olurken, iktidarın özendirdiği imam hatip ve meslek liselerinin başarısızlığı son sıralarda yer aldı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) verilerine göre liselerden 4 yıllık örgün programlara girenlerin oranı şöyle oldu:

Fen lisesi: Yüzde 79,01
Sosyal bilimler lisesi: Yüzde 69,8
Anadolu liseleri: Yüzde 33
İmam hatip lisesi: Yüzde 25
Meslek lisesi: Yüzde 6

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları dün açıklandı. Sonuçların ardından ÖSYM ayrıca tercih ve yerleştirmelere ilişkin sayısal bilgileri de paylaştı. Birgün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre; Sınavda başarı sırası şartı olan tıp, hukuk, mühendislik ve öğretmenlik gibi bölümlerin birçoğunda boşluklar oluştu. Vakıf üniversitelerinin doluluk oranı yüzde 91’de kaldı. Bu durum ücretlere devasa oranda yapılan zamların sonucu olarak değerlendirildi.

Toplam 1 milyon 21 bin 986 kontenjanın 987 bin 388’ine yerleştirme yapıldı. Devlet üniversitelerinde örgün yükseköğretim programlarına tahsis edilen 598 bin 709 genel kontenjanın 591 bin 257’si doldu. Böylece ek tercih sürecinden önce devlet üniversitelerindeki kontenjanların tamamına yakınının tercih işlemleri tamamlanmış oldu. Devlet üniversitelerindeki doluluk oranı yüzde 98,8’i buldu. Tercih yapan her dört adaydan biri ilk tercihine yerleşirken tercih yapan adayların yüzde 49,35 ilk üç tercihinden birisine yerleşti.

Üniversiteye yerleşen 987 bin 388 kişinin sadece 351 bin 204’ü son sınıf öğrencilerinden oluştu. Buna karşın 228 bin 201 kişi ise daha önce yerleşmiş, bir yükseköğretim programını bitirmiş ve kaydını sildirmiş kişiler oldu. Toplamda boş kontenjan sayısı ise 28 bin 944. Bunun 25 bin 760’ı lisans, 3 bin 184’ü ise önlisans programlarında kaldı. Boş kontenjan sayısı geçen yıl 25 bin civarındaydı.

Liseyi bu yıl bitiren 1 milyon 74 bin kişinin 535 bini hiç tercih yapmadı. Bunlardan lisans bölümlerine giren aday sayısı ise 191 bin 626 oldu.

Vakıf yükseköğretim kurumlarındaki genel kontenjanların doluluk oranı ise 91,14 olarak gerçekleşti. Ancak vakıf üniversitelerinin lisans bölümlerinde doluluk oranı sadece yüzde 86 oldu. Bu oran vakıf üniversitelerinin genelinde geçen sene yüzde 95,3, önceki sene yüzde 98’di.

İstanbul Topkapı Üniversitesi’nin kontenjanının yüzde 60’ı dahi dolmadı. Doluluk oranı yüzde 70’in altında kalan vakıf üniversiteleri şöyle:

Altınbaş Üniversitesi: Yüzde 59
Arel Üniversitesi: Yüzde 68
Beykent Üniversitesi: Yüzde 69
Esenyurt Üniversitesi: Yüzde 64

Galata Üniversitesi: Yüzde 66
Topkapı Üniversitesi: Yüzde 56
İstinye Üniversitesi: Yüzde 69
Ufuk Üniversitesi: Yüzde 60

Mühendislik bölümlerinin bir kısmı tercih edilmedi

Her yıl olduğu gibi mühendislik bölümlerinin bir kısmı hiç tercih edilmedi. Önemli bir kısmı bir ya da iki kişi tarafından tercih edildi. Bununla beraber yine düşüşte olan mimarlık bölümü de az tercih edilen ya da tercih edilmeyen bölümler arasında yer aldı. Tıp fakültesinde bile boş kalan kontenjan sayısı 400’e yaklaştı.

Mimarlık ve inşaat mühendisliğinde ise boş kalan kontenjanların sayısı son yıllarla benzer şekilde 1000’i geçti. Öğretmenlik bölümlerinde kalan boş kontenjanlar da dikkat çekti. Bazı bölümlerde boş kontenjanlar şöyle oldu:

Tıp: 400
Hukuk: 895
Diş Hekimliği: 758
İnşaat: 1194
Fen Bilgisi Öğretmenliği: 1872
İlköğretim Matematik Öğretmenliği: 1945

151 programa sıfır kişi

10 ve üzerinde kontenjanı olan 151 program ise hiç tercih edilmedi ve bu programlara yerleşen kişi sayısı sıfır oldu. Bu konuda da en çok dikkat çeken yine mühendislikler oldu. Örneğin inşaat mühendisliğinde 7, mimarlıkta 12 program kimse tarafından tercih edilmedi. Tıpta 1, diş hekimliğinde 3 ve hukukta 3 program kimse tarafından rağbet görmedi. Popüler meslekler arasında değerlendirilen yazılım mühendisliğinde ise tercih edilmeyen program sayısı 5 oldu. Bölümlerin bazılarının kontenjanları ve yerleşen sayıları şu şekilde:

Adana Alparslan Türkeş Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği: Kontenjan 20 yerleşen 3
Adıyaman Üniversitesi Tekstil Mühendisliği: Kontenjan 10, yerleşen 1
Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği: Kontenjan 30 yerleşen 0 (sıfır)
Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği: Kontenjan 20 yerleşen 1

Avrasya Üniversitesi Mimarlık: Kontenjan 17 yerleşen 0
Başkent Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği (%50 indirimli): Kontenjan 21, yerleşen 0 (sıfır)
Batman Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği: Kontenjan 20, yerleşen 1
Bayburt Üniversitesi İnşaat Mühendisliği: Kontenjan 20, yerleşen 0 (sıfır)

Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği: Kontenjan 15, yerleşen 0 (sıfır)
Okan Üniversitesi Diş Hekimliği (Ücretli): Kontenjan 20, yerleşen 0 (sıfır)
Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Diş Hekimliği: Kontenjan 59, yerleşen 0 (sıfır)
Doğu Akdeniz Üniversitesi Eczacılık (Ücretli): Kontenjan 25, yerleşen 0 (sıfır)

Bölümler arası puan farkları dikkat çekti

Yine aynı şekilde bölümler arasında puan farkları da geçen yıl olduğu gibi dikkat çekti. Bazı bölümlerde devasa denilebilecek düzeyde puan farkları oluştu. Tıpta dahi 135 puanlık bir fark ortaya çıktı. En yüksek puan alan öğrenci Koç Üniversitesi’ne 570 puanla girdi. Tıptaki en düşük puan ise 435 oldu. En çok tercih edilen bölümlerden olan psikolojide de benzer bir durum ortaya çıktı. Özyeğin Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ne en üst sıradan giren kişi 548 puan aldı.

İstanbul Galata Üniversitesi’ne son sıradan giren kişi ise 177 puan aldı. Aradaki puan farkı tam 371 oldu. Moleküler biyoloji ve genetikte son sıradakiyle ilk sıradaki arasında ise tam 355 puanlık fark oluştu. Bölüme ilk sıradan Boğaziçi Üniversitesi’ne giren kişi 530 puan, son sıradan Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’ne giren kişi ise 175 puan aldı. Fizikte ise ilk sıradan giren öğrenci Koç Üniversitesi’ne 550 puanla girerken son sıradaki öğrenci ise Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne 229 puanla girebildi. Aradaki puan farkı 321 oldu.

İmam hatip ve meslek liseleri başarısız

Sınavda, iktidarın özendirdiği imam hatip liselerinin başarısızlığı da dikkat çekti. Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri en başarılıları++ olurken imam hatip ve meslek liselerinin başarısızlığı son sıralarda yer aldı. ÖSYM verilerine göre liselerden 4 yıllık örgün programlara girenlerin oranı şöyle oldu:

Fen lisesi: Yüzde 79,01
Sosyal bilimler lisesi: Yüzde 69,8
Anadolu liseleri: Yüzde 33
İmam hatip lisesi: Yüzde 25
Meslek lisesi: Yüzde 6

Haberin devamı için TIKLAYIN

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir