Proteaz Takviyeleri: Olası Riskleri Ve Yan Etkileri

Proteazlar, proteolitik enzimler olarak da bilinirler ve protein sindirimi, hücresel fonksiyon ve kanın pıhtılaşması gibi vücuttaki birçok önemli süreç için gerekli olan büyük bir enzim grubudur.

Haber Merkezi / Vücut doğal olarak proteaz üretir. Bunları yiyecek ve besin takviyeleri yoluyla da alabilirsiniz. Ancak bazı proteaz takviyeleri sindirim yan etkilerine neden olabilir.

Mide ve pankreas, protein sindirimi için gerekli olan proteazları üretir. Bu proteazlar, proteinleri bağırsakların emmesi için peptitler adı verilen daha kısa zincirlere ayırır. Vücutta bulunan başlıca proteazlardan bazıları şunlardır:

Pepsin: Pepsin, protein sindiriminde rol oynayan ana proteazdır. Bağırsak astarındaki, şef hücreler adı verilen hücreler tarafından salgılanır.

Tripsin: Pankreas, ince bağırsakta aktive olan tripsinin inaktif bir öncüsü olan tripsinojeni serbest bırakır. Pepsin gibi, tripsin de proteini peptitlere ayırır, böylece sindirim sisteminde emilebilirler.

Kimotripsin: Pankreas, kimotripsinin öncüsü olan kimotripsinojeni salgılar ve bu da ince bağırsakta kimotripsine dönüşür. Pepsin ve tripsinle birlikte kimotripsin, protein sindirimi için gereklidir.

Pepsin, tripsin ve kimotripsinin yanı sıra vücut, sindirim, bağışıklık fonksiyonu, protein geri dönüşümü ve hücresel fonksiyon gibi temel süreçlerde kullanılmak üzere birçok başka proteaz üretir.

Ne kadar proteaza ihtiyacınız var?

Çoğu insan, ihtiyaç duyduğu tüm proteazları doğal olarak üretir. Ancak kistik fibroz ve pankreas yetmezliği gibi sağlık sorunları olan kişiler de dahil olmak üzere bazı kişiler, proteaz takviyeleri almak zorunda kalabilir.

Proteazlar hem bitkisel hem de hayvansal gıdalarda bulunur. İnsanlarda olduğu gibi, proteazlar bitkilerde ve hayvanlarda da temel işlevleri yerine getirir. Örneğin, proteazlar hayvanların proteinleri parçalaması ve sindirmesi için gereklidir.

Ananas ve papaya gibi bazı bitki bazlı besinler, iltihap giderici özelliklere sahip bir proteaz olan bromelain açısından zengindir.

İşte birkaç proteaz kaynağı: Ananas, papaya, yoğurt ve kefir, zencefil, lahana turşusu, miso, kivi.

Takviyeler

Bazı proteaz türleri takviye formunda mevcuttur. Örneğin, bromelain, pepsin, pankreatin ve tripsin gibi bir veya daha fazla proteaz içeren sindirim enzimi takviyeleri, genellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi sindirim bozuklukları olan kişilere önerilir .

Takviyelerin olası riskler ve yan etkileri

Sindirim enzimleri gibi proteaz takviyeleri yan etkilere neden olabilir. Örneğin, pepsin gibi proteazlar içeren yüksek dozlu sindirim enzimi takviyeleri almak midenizde yanma hissi, ishal , mide bulantısı ve kusma gibi yan etkilere neden olabilir.

Proteaz takviyeleri ayrıca belirli ilaçlarla etkileşime girebilir. Örneğin, genellikle iltihabı azaltmak için alınan bromelain, Coumadin (varfarin) gibi kan inceltici ilaçlarla etkileşime girebilir ve kanama riskini artırabilir.

Bromelain veya sindirim enzimi ürünleri gibi proteazlar içeren bir takviye almayı düşünüyorsanız, özellikle bir veya daha fazla ilaç kullanıyorsanız veya bir sağlık sorununuz varsa, bunu öncelikle sağlık uzmanınızla görüşmeniz en iyisidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir