Paris 2024: Türkiye, Olimpiyatlarda 40 Yıl Sonra Altın Madalya Kazanamadı
Paris Olimpiyatları’nı üç gümüş ve beş bronz madalya kazanan Türkiye, madalya kazanan 90 ülke ve Mülteci Olimpiyat Takımı’nın yer aldığı sıralamada 64’üncü oldu.
Madalya tablosunda liderlik Çin’de. Çin, şu ana kadar 40 altın, 27 gümüş, 24 bronz madalya kazandı. ABD’nin 38 altın, 44 gümüş ve 43 bronz madalyası bulunuyor. Paris Olimpiyatları’nda 20 altın, 12 gümüş ve 13 bronz madalya kazanan Japonya ise tabloda üçüncü sırada.
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları bugün kapanış törenin ardından sona eriyor. Türkiye, Paris Olimpiyatları’nı üç gümüş ve beş bronz madalya kazanarak tamamladı. Türkiye, 1984 Los Angeles Olimpiyatları’ndan sonra ilk kez bir Yaz Olimpiyat Oyunları’nda altın madalya kazanamadı.
Türkiye, madalya kazanan 90 ülke ve Mülteci Olimpiyat Takımı’nın yer aldığı sıralamada 64’üncü oldu.
Madalya tablosunda liderlik Çin’de. Çin, şu ana kadar 40 altın, 27 gümüş, 24 bronz madalya kazandı. ABD’nin 38 altın, 44 gümüş ve 43 bronz madalyası bulunuyor. ABD’nin toplamda 125, Çin’inse 91 madalyası var. Ancak ABD altın madalya sayısında Çin’in gerisinde olduğu için madalya tablosunda ikinci sırada yer alıyor.
Paris Olimpiyatları’nda 20 altın, 12 gümüş ve 13 bronz madalya kazanan Japonya ise tabloda üçüncü sırada. Bu ülkeyi 18 altın, 19 gümüş ve 16 bronzla Avustralya; 16 altın, 25 gümüş ve 22 bronzla da Fransa takip ediyor.
Türkiye’ye en fazla madalyayı kadın boksörler getirdi
Türkiye, Paris Olimpiyatları’nda en fazla madalyayı kadınlar boks kategorisinde kazandı. Hatice Akbaş ve Buse Naz Çakıroğlu final maçlarında kaybederek gümüş madalya, Esra Yıldız Kahraman ise üçüncülük maçını kazanarak bronz madalya aldı.
Atıcılık branşında Şevval İlayda Tarhan ve Yusuf Dikeç’ten oluşan karma 10 metre havalı tabanca takımı yarı finalde Sırbistan’a yenilerek gümüş madalya kazandı.
2020 Tokyo Olimpiyatları’nın şampiyonu Mete Gazoz, Paris Olimpiyatları’nda takım yarışlarında bronz madalya kazandı. Gazoz, Ulaş Berkim Tümer ve Abdullah Yıldırmış’tan oluşan erkekler okçuluk takımı bronz madalya aldı.
Türkiye, Olimpiyat Oyunları tarihinde en başarılı olduğu spor branşı güreşte bu yıl iki bronz kazandı. Kadınlar 68 kilogramda Buse Tosun Çavuşoğlu, erkekler 125 kilogramda Taha Akgül bronz madalya aldı. Taekwondo branşında Nafia Kuş Aydın kadınlar 67 kilogramda bronz madalya kazandı.
Filenin Sultanları tarihinde ilk defa yarı finale kaldığı Olimpiyatlar’da İtalya’ya yenilerek final şansını kaybetti ve üçüncülük maçında Brezilya’ya yenilerek dördüncü oldu. Yüzme branşında Türkiye’yi Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez finalde temsil eden 16 yaşındaki atlet Kuzey Tunçelli, 14.41.22’lik derecesiyle beşinci oldu ve kendisine ait olan dünya gençler rekorunu geliştirdi.
Türkiye, Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda iki altın, iki gümüş ve dokuz bronz madalya kazanmıştı. Türkiye, pandemi nedeniyle 2021’de düzenlenen Tokyo Olimpiyatlar’ında madalya sıralamasında 20’inci olmuştu.
İlk kez Londra 1908’de temsil edilen Türkiye, Paris Olimpiyatları’na kadar 41 altın, 27 gümüş ve 36 bronz madalya toplamıştı. Türkiye bu Olimpiyatlar’da aldığı sekiz madalyayla Olimpiyat tarihinde kazandığı madalya sayısını 112’ye çıkardı.
Paris Olimpiyatları’nda atıcılık 10 metre havalı tabanca karma kategorisinde mücadele veren Şevval İlayda Tarhan ve Yusuf Dikeç, Türkiye’nin Olimpiyat tarihinde atıcılık branşındaki ilk madalyasını kazandı. Atıcılık, Türkiye’nin Yaz Olimpiyatları tarihi boyunca madalya kazandığı 10’uncu spor dalı oldu.
Milli atıcı Yusuf Dikeç, final müsabakasında ekipman kullanmadan ve tek eli cebinde atış yapması nedeniyle Olimpiyatlar’ın simgelerinden biri hâline geldi. Dünya çapında sosyal medyanın gündemine oturan Dikeç’in atış stilini, Olimpiyatlar’ın geri kalanında sporcular sevinç gösterisi olarak kullandı.
Dünya rekoru kıran sırıkla atlamacı Armand Duplantis, kadınlar sırıkla atlamada Nina Kennedy ve erkekler disk atmada Roje Stona sevincini Yusuf Dikeç’in duruşunu taklit ederek yaşayan isimler arasındaydı.
(Kaynak: DW Türkçe)