Şimşek’ten “Enflasyon” Yorumu: Geçici Etkiler Kaynaklı Arttı

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerini değerlendiren Mehmet Şimşek, yıllık enflasyonun düştüğünü ve temmuzda aylık enflasyonun geçici etkiler kaynaklı arttığını kaydetti.

Haber Merkezi / Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerini değerlendirdi. Şimşek, yıllık enflasyonun düştüğünü ve temmuzda aylık enflasyonun geçici etkiler kaynaklı arttığını kaydetti.

“Yıllık enflasyon ise Haziran’a göre 9,8 puan azalarak yüzde 61,8’e geriledi. Ana hedefi dezenflasyon olan programımızın her alanda olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz.” diyen Şimşek önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşün daha çok hissedileceğini kaydetti.

Enflasyon, TÜİK’e göre yüzde 61.78, ENAG’a göre yüzde 100.88

Bağımsız ekonomistler ile akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Haziran 2024 enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) temmuz ayında yüzde 5,91 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 100,88 olarak gerçekleşti. Ana harcama grup enflasyon oranları baz alındığında temmuz ayında en yüksek artış konut kategorisinde oldu. En düşük artış ise sağlık grubunda görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı. Buna göre, Enflasyon temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,23, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 28,76, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,78 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,93 oldu.

Öncü göstergeler de temmuz ayında enflasyonun artacağını gösteriyordu. 2024 Temmuz ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 4,21, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 1,04 oranında arttı. Temmuzda yıllık artış perakendede yüzde 72,80, toptan eşyada yüzde 55,12 oldu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir