850 Bin Yıllık “Arkaik İnsan” Kalıntıları Bulundu

Kuzey İspanya’nın Burgos eyaletindeki Atapuerca (Sierra de Atapuerca) arkeolojik alanında yapılan son kazılarda, Homo Antecessor olarak bilinen arkaik insan türüne ait bir bireyin iskelet kalıntıları ortaya çıkarıldı.

Haber Merkezi / Katalan İnsan Paleoekolojisi ve Sosyal Evrim Enstitüsü’nden (IPHES) araştırmacılar, arkeolojik alanda birden fazla kafatası parçası, alt çene kemiğinden 2 parça, birkaç omur, bilekten bir kemik ve tek bir kesici diş çıkardılar.

Araştırmacılar, çıkarılan parçaların yaklaşık 25 yaşında dişi bir Homo Antecessor’a ait olduğunu belirlediler. Yapılan tarihleme çalışmaları, kadının yaklaşık 850 bin yıl önce, Erken Pleyistosen döneminde yaşadığını ortaya koydu.

Latincede “öncü insan” anlamına gelen Homo Antecessor, ilk olarak 1991 yılında İspanyol paleoantropologlar Jose Maria Bermudez de Castro, Eudald Carbonell ve Juan Luis Arsuaga tarafından keşfedilmişti.

Homo Antecessor’un 800 bin ila 1,2 milyon yıl önce Avrupa’nın her tarafında yaşadığına inanılıyor, ancak şimdiye kadar 1994 yılında ve 30 yıl sonra 2024 yılında Atapuerca’da bulunan iskelet parçaları bu arkaik homininin tek doğrulanmış kalıntıları.

Sierra de Atapuerca, insanlığın zaman içindeki uzun ve destansı yolculuğunun hikayesi hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen bilim insanları tarafından yoğun bir incelemeye tabi tutulmakta.

Bu alanda yapılan her yeni keşif, arkaik insan eserleri veya iskelet kalıntıları, bu bilgi arayışını daha da ileriye taşımaya yardımcı olmakta. Bu nedenle Atapuerca (Sierra de Atapuerca) arkeolojik alanındaki ikinci Homo Antecessor’un keşfi olağanüstü önemli bir gelişme olarak görülmekte.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir