RYR1 ile İlgili Hastalıklar Nedir? Bilinmesi Gerekenler

RYR1 ile ilişkili hastalıklar iskelet kasını etkiler ve RYR1 genindeki değişikliklerden kaynaklanır . Bu değişikliklere genetik varyantlar (mutasyonlar) denir. RYR1 varyantları doğumdan itibaren mevcut olan kas güçsüzlüğünün en yaygın nedenidir (doğuştan miyopati). RYR1 geni, vücudun hücrelerinin kas fonksiyonu için önemli olan ryanodin reseptörü (RyR1) adı verilen bir protein üretmesi için talimatlar içerir.

RYR1 ile ilişkili hastalıkların belirtileri ve semptomları oldukça değişkendir, hatta bazen aynı aile içindeki etkilenen bireyler arasında bile. Genel olarak, daha yüksek hastalık şiddeti çekinik bir kalıtım örüntüsüyle ilişkilidir, ancak istisnalar da vardır.

İskelet kaslarıyla ilgili yaygın semptomlar şunlardır: Ekstraoküler göz kaslarının zayıflığı (oftalmoparezi), yüz kaslarının zayıflığı, gövdeye en yakın kasların zayıflığı (proksimal kas zayıflığı), kas krampları ve ağrıları (miyalji), egzersize ve ısıya karşı toleransın azalması.

Solunum sorunları: RYR1 ile ilişkili hastalıklarla ilişkili solunum sorunlarının farkında olmak çok önemlidir çünkü bu bazı hastalarda ciddi veya yaşamı tehdit edici olabilir. Etkilenen bireylerde solunum (respiratuvar) kaslarında zayıflık meydana gelebilir çünkü solunumu destekleyen kaslar (diyafram ve yardımcı karın kasları) iskelet kaslarıdır. Solunum sorunları, solunum fonksiyonunun hafif bozulmasından, uyku sırasında solunum desteği gerektiren uyku apnesine (CPAP/BiPAP) ve mekanik ventilasyon yoluyla sürekli destek gerektiren ciddi solunum sorunlarına kadar değişebilir.

Malign hipertermi: Bazı RYR1 varyantları, belirli inhalasyon anesteziklerine (tıbbi/cerrahi prosedürler için doktor tarafından verilen sakinleştirici veya felç edici ilaçlar) veya depolarizan kas gevşeticilere (süksinilkolin) karşı şiddetli ve potansiyel olarak ölümcül bir reaksiyon olan malign hipertermiye (MH) duyarlılıkla ilişkilidir.

Potansiyel olarak hastalığa neden olan (patojenik) bir RYR1 varyantına sahip olan herkes, tıbbi/cerrahi bir prosedür için anestezi veya süksinilkolin gerekiyorsa malign hipertermi önlemleri almalıdır. Nadir olsa da, bireylerin çevresel ısı stresi veya viral hastalık gibi anestezik olmayan uyaranlara karşı yaşamı tehdit edici reaksiyonlar geliştirdiği epizodik RYR1 ile ilişkili krizlerin (ayrıca “MH benzeri olaylar” veya “uyanık MH” olarak da adlandırılır) vaka raporları da vardır.

Eforla oluşan rabdomiyoliz: Bazı RYR1 varyantları, fiziksel efor sırasında kas lifi yıkımının başlangıç ​​eşiğini düşürebilir (eforla oluşan rabdomiyoliz) ve bildirilen vakaların %30’una kadarını oluşturur. Semptomlar arasında kas ağrısı, egzersiz intoleransı ve soğuk kaynaklı kas sertliği bulunur.

Etkilenen bireyler, sıcakta egzersiz, viral hastalık ve statin ilaçlarının kullanımı gibi bir veya daha fazla tetikleyiciye maruz kalmadan önce genellikle asemptomatiktir. RYR1 ile ilişkili eforla oluşan rabdomiyolizli bireylerin bir alt kümesi de malign hipertermi duyarlılığı için pozitif test sonucu verir. Eforla oluşan rabdomiyoliz için önleyici tedbirler arasında sıcak ve nemli ortamlarda egzersizi sınırlamak ve daha düşük yoğunluklarda yapılandırılmış artımlı bir egzersiz programı geliştirmeye yardımcı olması için bir spor hekimliği uzmanına veya fizyoterapiste danışmak yer alır.

İnsanlarda her genin iki kopyası (alel) bulunur, biri anneden, diğeri babadan kalıtılır. RYR1 ile ilişkili hastalıklar dominant veya resesif şekilde kalıtılabilir ve ayrıca RYR1 varyantları nedeniyle de ortaya çıkabilir. Baskın kalıtım: Bireyin klinik olarak etkilenmesi için genin yalnızca bir kopyasının hastalığa neden olan (patojenik) varyasyona sahip olması gerekir. Resesif kalıtım: genin her iki kopyasının da bireyin klinik olarak etkilenmesi için patojenik varyasyonlara sahip olması gerekir. Sadece bir kopyada patojenik varyasyon varsa, birey taşıyıcı ve büyük olasılıkla asemptomatik olacaktır.

Bugüne kadar 700’den fazla RYR1 varyantı tanımlanmıştır, ancak bunların çoğunluğu “belirsiz öneme sahip varyantlar” (hastalıkla ilişkisi kesin olarak belirlenemeyen varyantlar) olarak kategorize edilmiştir [1]. RYR1 geni, vücut hücrelerinin ryanodin reseptörü (RyR1) adı verilen büyük bir molekül (protein) üretmesi için talimatlar içerir.

RyR1, kas hücresi içindeki kalsiyumun bekçisidir. RyR1, kas hücresi kalsiyum deposunun (sarkoplazmik retikulum) kenarında (membran) bulunur. İskelet kası kasılması için sarkoplazmik retikulumdan kalsiyumun kontrollü salınımı gerekir. RYR1 varyantları, RyR1 kanallarının sayısını, yapısını ve/veya işlevini değiştirebilir ve bu da önceki bölümde açıklanan çok çeşitli semptomlara yol açabilir.

RYR1 ile ilişkili hastalıklar için en kesin tanı testi genetik testtir. Genetik test genellikle klinik belirti ve semptomlar, aile geçmişi, kas biyopsisi ve kas MRI ile ilişkili klinik şüphe nedeniyle istenir. Kas biyopsisi, RYR1 ile ilişkili hastalıkla ilişkili olabilecek kas liflerindeki değişiklikleri değerlendirir (örn. CCD, MmD, CNM, CFTD). Kas MRI, doktorun vücut genelinde kas hasarını değerlendirmesine olanak tanır ve çeşitli desenler, RYR1 ile ilişkili hastalıkların alt tipleri de dahil olmak üzere kas distrofileri ve miyopati formlarıyla ilişkilendirilir.

RYR1 ile ilişkili hastalıklar için bir tedavi yöntemi veya onaylanmış bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. MH’nin akut atakları için dantrolen acil olarak uygulanır. Ek olarak, rabdomiyoliz ve/veya efor veya ısıyla ilişkili kas semptomları öyküsü olan etkilenen bireyler için dantrolenin profilaktik bir ajan olarak bildirildiği görülmüştür. Lütfen doktorunuza danışın.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir