İstanbullular Ekonominin Daha Da Kötüleşeceğini Düşünüyor!
İPA’nın raporuna göre; İstanbul’da yaşayanların yüzde 18,1’i Türkiye ekonomisinin iyileşeceğini belirtirken yüzde 37,3’ü değişmeyeceğini, yüzde 44,6’sı kötüleşeceğini belirtti.
Haber Merkezi / Rapora göre; İstanbul’da yaşayanların yüzde 19,5’i kendi ekonomisinin iyileşeceğini belirtirken yüzde 48,7’si değişmeyeceğini, yüzde 31,8’i kötüleşeceğini ifade etti.
İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbullunun gündemini içeren “İstanbul Barometresi Haziran 2024” araştırmasını yayınladı.
Rapora göre; Haziran ayında İstanbul’da yaşayanların ev içi gündemi ekonomik sorunlar ve tatil planları oldu. Araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 53,8’i ekonomik sorunların, yüzde 5,7’si tatil planlarının ev içerisinde konuşulduğunu belirtti.
Katılımcıların yüzde 69,2’si kiralara her ay uygulanması düşünülen yüzde 20 kira vergisi tartışmalarını desteklemediğini belirtti. Vergi tasarı tartışmaları kapsamında kira ödemelerinde kira bedelinin yüzde 20’sinin her ay vergilendirileceği ve geri kalan tutarın ev sahibinin eline geçeceği uygulama tasarısı tartışmaları katılımcıların yüzde 69,2’si tarafından desteklenmedi.
Katılımcıların yüzde 89,6’sı uygulamanın olumsuz sonuçlar doğuracağını düşündüğünü belirtti. Uygulandığı takdirde katılımcıların yüzde 42,2’si kira bedellerinin artacağını, yüzde 17,5’i ekonomik sorunlara yol açacağını, yüzde 12,1’i kiracı ve ev sahibi arasında sorun oluşturacağını düşündüğünü belirtti.
Kiracıların yüzde 48’i ev sahiplerinin ise yüzde 37’si kira bedellerinin artacağını belirtti. Kiracıların yüzde 92,9’u, ev sahiplerinin ise yüzde 86,5’i uygulamanın olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtti. Aynı zamanda katılımcıların yüzde 38,9’u tasarının uygulanması halinde ek verginin tamamının kiracıya yansıtılacağını düşündüğünü belirtti.
Haziran ayının Türkiye gündemi ekonomik sorunlar ve İsrail’in Gazze’yi işgali oldu. Katılımcıların yüzde 58,4’ü ekonomik sorunların konuşulduğundan bahsetti. İkinci sırada, yüzde 18,4 ile İsrail’in Gazze’yi İşgali, üçüncü sırada ise yüzde 5 ile Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası yer aldı.
Haziran ayında İstanbul’un gündemi ekonomik sorunlar, ulaşım ve trafik oldu. Katılımcıların yüzde 45,2’si haziran ayında İstanbul’un gündeminin ekonomik sorunlar olduğunu belirtti. İkinci sırada ise yüzde 11,2 ile ulaşım ve trafik yer aldı. Üçüncü sırada ise yüzde 9,1 ile Küçükçekmece’de 3 katlı binanın çökmesi yer aldı.
Haziran ayında katılımcıların yüzde 18,1’i Türkiye ekonomisinin iyileşeceğini düşündüğünü belirtti. Haziran ayında katılımcıların yüzde 18,1’i Türkiye ekonomisinin iyileşeceğini belirtirken yüzde 37,3’ü değişmeyeceğini, yüzde 44,6’sı kötüleşeceğini belirtti. Nisan ayı sonuçlarıyla karşılaştırıldığında Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini belirtenlerin oranı artarken iyileşeceğini belirtenler oranında azalma görülmektedir.
Katılımcıların yüzde 19,5’i kendi ekonomisinin iyileşeceğini düşündüğünü belirtti. Haziran ayında katılımcıların yüzde 19,5’i kendi ekonomisinin iyileşeceğini belirtirken yüzde 48,7’si değişmeyeceğini, yüzde 31,8’i kötüleşeceğini belirtti. Nisan ayı sonuçlarıyla karşılaştırıldığında kendi ekonomisinin kötüleşeceğini belirtenlerin oranı artarken iyileşeceğini belirtenler oranında azalma görülmektedir.
Katılımcıların yüzde 29,3’ü kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Kredi kartı kullananların yüzde 46,8’i aylık kredi kartı borcunun tamamını, yüzde 29,3’ü ise borcun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. yüzde 8,6’sı asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 6,2’si asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, yüzde 9,1’i ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.
Haziran ayında katılımcıların yüzde 34,9’u kıt kanaat geçinebildiğini belirtti. Haziran ayında katılımcıların yüzde 29,6’sı bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 14,7’si aslında pek geçinemediğini, yüzde 34,9’u kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 20,8’i ise geçinebildiğini ve kenara da para koyabildiğini belirtti.
Birikim yaptığını belirten katılımcıların yüzde 41,9’u altın, yüzde 17,3’ü döviz, yüzde 13,6’sı hisse senedi aldığını belirtti. 2024’ün ilk 6 ayı içerisinde geçinebildiğini belirten katılımcıların oranı düşerken, borca girdiğini belirten katılımcıların oranında artış görüldü.
Haziran ayında katılımcıların yüzde 23,4’ü borç aldığını belirtti Katılımcıların yüzde 23,4’ü borç aldığını, yüzde 10,9’u borç verdiğini, yüzde 6,6’sı hem borç alıp hem borç verdiğini, yüzde 59,1’i ise borç alıp vermediğini belirtti. Geçen ay ile kıyaslandığında katılımcıların borç alıp verme oranlarında artış görülmüştür.
Katılımcıların yüzde 68,3’ü kripto paraları güvenli bulmadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 68,3’ü kripto paraları güvenli bir yatırım aracı olarak görmediğini, yüzde 7,6’sı güvenli bulduğunu, yüzde 3,1’i kısmen güvenli bulduğunu yüzde 21’i ise fikrinin olmadığını belirtti.
İstanbulluların stres seviyesi 6,6 mutluluk seviyesi 5,4 olarak ölçüldü. Katılımcılara haziran ayındaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres seviyesi 6,6 olarak ölçülürken kaygı seviyesi 6 olarak ölçüldü. Haziran ayındaki yaşam memnuniyeti 4,8 ve mutluluk seviyesi 5,4 olarak ölçüldü.
İlk 6 ay içerisinde kaygı ve stres puanlarının en yüksek olduğu ay ocak ayı iken mutluluk puanının en yüksek olduğu ay mart ayı olmuştur. Katılımcıların yüzde 24,7’si yüksek sesli tartışmaya girdiğini belirtti. Tartışmaların yüzde 34,7’si aile arasında, yüzde 23’ü ise iş ve trafik ortamında gerçekleşti.
İstanbulluların ilk üç sorunu: Ulaşım, sığınmacı ve mülteciler
Katılımcılara göre İstanbulluların ilk üç sorunu Ulaşım, sığınmacı ve mülteciler, ekonomik sorunlar oldu. Katılımcılara göre İstanbul’un ilk üç sorunu yüzde 60,3 ile ulaşım, yüzde 57,4 ile sığınmacı ve mülteciler ve yüzde 46,6 ile ekonomik sorunlar olarak belirlendi.
İlk 6 ay boyunca İstanbul’un en önemli 3 sorunu içerisinde birinci sırada ulaşım yer aldı. Ocak ve haziran ayları dışında ikinci sırada ekonomik sorunlar yer aldı. Ocak ayında ikinci sırada olası İstanbul depremi yer alırken haziran ayında ikinci sırada sığınmacı ve mülteciler yer aldı. 6 ay içerisinde sığınmacı ve mülteci sorununun en yüksek orana sahip olduğu ay haziran ayı oldu.